Čevabčiči na plechu v troubě
Hledáte nejlepší recept čevabčiči? Mám ho pro vás!
Čevabčiči je velmi jednoduchý pokrm, servírovaný jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři. Rychlý, snadný, přitom chutný, prostě sen každé hospodyňky.
Co je čevabčiči?
Čevabčiči je původem balkánský pokrm, připravovaný z kořeněného mletého masa a cibule. Z takto ochuceného mletého se připravují válečky, které se opékají na pánvi nebo na plechu v troubě.
K čevabčiči jsme u nás zvyklí tradičně podávat vařené brambory, hořčici a cibuli nakrájenou na kolečka.
TIP: Pokud upřednostňujete doma mleté maso, podívejte se na recenzi na nejlepší mlýnky na maso.Pokud mlýnek na maso nemáte, můžete stále sáhnout po předem namletém mase nebo si jej koupit výhodněji se slevou třeba do eshopu s kuchyňským vybavením Kitos.cz.
Jaké maso na čevabčiči, vepřové nebo hovězí?
Na čevabčiči použijte nejlépe směs vepřového a hovězího. Samotné hovězí bývá libové a čevabčiči by bylo příliš suché.
Originální recept z balkánských zemí volá po mletém jehněčím, máte-li k takovému masu přístup, klidně jej do mletého při přípravě čevabčiči zapracujte.
Co je správně: čevapčiči nebo čevabčiči?
Toť otázka! Správným pravopisem si však lámat hlavu nemusíme, pravidla českého pravopisu povolují obě verze. Ať už čevapčici nebo čevabčiči, správně připravené a servírované u rodinného stolu bude chutnat obojí.
Čevabčiči podle našich kuchařských hvězd
A jak připravují čevabčiči česká kuchařská esa? Pojďme se za nimi podívat do kuchyně a poodhalit tajemství jejich receptů.
Kluci v akci používají k přípravě čevabčiči mix hovězího, vepřového a jehněčího masa. Mleté maso nejenom osolí, ale přidávají také koření – například sladkou mletou papriku nebo saturejku.
Zdeněk Pohlreich také kořením nešetří, mezi jeho favority při přípravě čevabčiči patří česnek, pálivá mletá paprika a majoránka.
Roman Vaněk je mistrem receptů české kuchyně. V jeho podání je čevabčiči jednoduchý pokrm, připravovaný z mletého hovězího a vepřového. Právě Vaňkem jsem se inspirovala při přípravě čevabčiči v receptu na této stránce.
Čevabčiči na plechu v troubě
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g mleté hovězí
- 500 g mleté vepřové (tučnější)
- 2 ks CIBULE (střední)
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 1 ks vejce
- SŮL
- PEPŘ
- plnotučná hořčice
- 1 ks CIBULE (na kolečka, na ozdobu)
PRACOVNÍ POSTUP
- Cibule oloupeme, dvě z nich nakrájíme nadrobno, zbývající třetí cibuli později nakrájíme na kolečka a přidáme k hotovému čevabčiči na talíř.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme v něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přendáme do mísy a necháme vychladnout.
- K cibuli přidáme mleté maso, osolíme, opepříme. Do směsi rozklepneme vejce a promícháme.
- Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme z masa stejně dlouhé válečky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15-20 minut.
- Hotové čevabčiči podáváme s bramborem posypanými nasekanou petrželí, na talíř přidáme lžíci hořčice a nakonec ozdobíme cibulí nakrájenou na kolečka.