Luxusní kuře na paprice se zakysanou smetanou
Tohle je klasický recept na kuře na paprice. Připravuje se z mleté sladké papriky, zjemňuje se zakysanou smetanou. Omáčku ke kuřeti není potřeba přislazovat, ani se nepřidává ocet.
Důležité je správně připravit základ, omáčka pak bude mít plnou chuť, které málokdo odolá.
K této luxusní omáčce se jako příloha nejlépe hodí kynuté knedlíky nebo rýže.
Jaké maso ke kuřeti na paprice
U nás jsou nejoblíbenější částí kuřete stehenní řízky. Nejsou tak suché, jako řízky prsní, jen se musí předem zbavit šlach a případných drobných kůstek, které při vykosťování kuřecích stehen na řízcích zůstaly.
Nakrájené kuřecí stehenní řízky jsou podle mě nejlepší, za mě jednoznačně jasná volba.
Další variantou jsou stehna, horní nebo dolní. Pak se připravují i s kůží, stehna je potřeba na začátku opéct dozlatova při vyšší teplotě.
Jaké suroviny patří do kuřete na paprice
V receptu najdete tyto základní ingredience:
- Kuřecí maso
- Anglická slanina
- Sádlo
- Máslo
- Sladká mletá paprika
- Cibule
- Vývar
- Mouka
- Zakysaná smetana
- Sůl
Příprava kuřecího masa je rychlá, kuře na paprice podle tohoto receptu zvládnete do 30 minut.
Jak připravit kuře na paprice
Uvádím minimalistický postup, který zvládnou i začátečníci.
- V hrnci na rozehřátém sádle orestujte anglickou slaninu, nakrájenou na kostičky.
- Přidejte nakrájené kousky kuřecího masa a opečte dozlatova.
- Maso vyjměte, ve výpeku nechte zesklovatět cibuli.
- Zaprašte moukou, restujte asi 4-5 minut.
- Přidejte sladkou papriku a půl minuty míchejte.
- Zalijte teplým vývarem, osolte, přidejte maso a 20 minut mírně povařte.
- Stáhněte z plotny, přidejte zakysanou smetanu, promíchejte.
Příloha ke kuřeti na paprice
Za nás patří k paprikové omáčce a kuřecímu masu jednoznačně knedlík, oblíbená je však také rýže.
Dejte si, nač jste zvyklí a co vám chutná. Jen tak mimochodem – včera jsem viděla mého muže, jak talíř s omáčkou vytírá plátkem chleba.
Kuře na paprice
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 400 g kuřecí stehenní řízky
- 150 g anglická slanina
- 2 lžíce HLADKÁ MOUKA
- 800 ml vývar
- 2 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 1 ks CIBULE
- 200 ml zakysaná smetana
- SŮL
- VEPŘOVÉ SÁDLO
- 20 g MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Stehenní řízky zbavíme případných šlach a kůstek, které zbyly po vykostění kuřecího stehna. Maso nakrájíme na kousky.
- Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a najemno pokrájíme.
- V hrnci se silnějším dnem nebo na pánvi s vyššími okraji rozehřejeme sádlo, na kterém orestujeme anglickou slaninu.
- Přidáme kuřecí maso, osolíme a orestujeme dozlatova.
- Maso vyndáme na talíř, ve výpeku necháme rozpustit máslo, vhodíme cibuli a opékáme, než zesklovatí.
- Přidáme mouku, mícháme a restujeme asi 4 minuty na mírném plamenu.
- Přidáme sladkou papriku a mícháme už jen asi půl minuty, aby se paprika nepřipálila.
- Pomalu přiléváme teplý vývar, pilně mícháme metličkou, aby se netvořily hrudky.
- Základ na omáčku osolíme, vrátíme do něj maso a mírně vaříme 15-20 minut.
- Stáhneme z plotýnky, v omáčce rozmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme.
- Případně dosolíme podle chuti, podáváme s knedlíkem nebo s dušenou rýží.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další recepty na kuře na paprice: tipy a rady
Zdeněk Pohlreich dělá kuře na paprice z prsních řízků, do omáčky přidává smetanu na šlehání, papriku používá sušenou maďarskou.
Kluci v akci nepřipravují kuře, ale kohouta – toho doporučují zejména pro úpravu v čase velikonočním. Do omáčky přidávají navíc česnek, kapii a žampiony.
Roman Paulus připravuje hebkou krémovou omáčku ke kuřeti z kuřecího vývaru a koření – kromě mleté sladké papriky přidává pepř, nové koření a bobkový list.