Nadýchané loupáčky podle Vaňka
Vzpomínám na dětství, kdy rohlík stál dvacetník a loupáček celou jednu korunu. Sladké loupáky, sypané mákem, měkké a nadýchané, občas jsme je mívali ke snídani s hrnkem bílého kafe.
No jo, to už je dávno, dneska jsem mlsnější a loupáčky si čas od času pečeme doma sami. Nejlepší recept na ně jsem našla v kuchařce Romana Vaňka, ten je pro mě mimo jiné vždy sázkou na jistotu.
Dětem tyhle loupáčky nejvíc chutnají namazané máslem, občas přidají lžičku marmelády.
Co potřebujeme na loupáčky?
Takže si to pojďme shrnout, co všechno musíme mít ve špajzce, abychom se mohli do pečení loupáků pustit? Tady je seznam:
- Hladká mouka
- Mléko
- Cukr krupice
- Sádlo
- Sůl
- Čerstvé droždí
- Vejce
Na potření potřebujeme další rozšlehaná vejce a také mák (nemletý) na posypání, samozřejmě.
Čtěte náš další recept na DOMÁCÍ MAKOVKY
Jak upéct loupáky?
Všechny suroviny máme? Pusťme se do pečení!
Nejvíc času sebere kynutí těsta. Kyne nadvakrát, jednou 45 minut těsto, poté se tvarují loupáčky a ty se dále nechávají kynout dalších 45 minut.
Postup:
- Do mísy vsypeme mouku, přidáme vlažné mléko, cukr, sádlo, vejce, sůl, rozdrobené droždí.
- Vše smícháme a řádně vypracujeme v hladké těsto.
- Necháme kynout ¾ hodiny.
- Z vyváleného těsto vytvoříme loupáčky a necháme dalších 45 minut kynout.
- Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a pečeme, než loupáky zezlátnou.
Co dělá loupáčky nadýchané?
Aby byly loupáky měkké, je potřeba pořádně vypracovat těsto a nechat ho dvakrát nakynout.
Vaněk tomuhle procesu říká zrání, takže kdo se chce držet pekařské terminologie: kynuté těsto musí pořádně vyzrát!
Do těsta patří klasické vepřové sádlo, nikoliv máslo nebo jiný tuk. Sádlo má poměrně nízký bod tání, stačí jej vyndat včas z lednice a pak ho už nemusíte rozehřívat v rendlíku.
Co se zbylými loupáky?
Pokud vám loupáčky zbydou, je nejlepší je ještě začerstva zamrazit. Kdykoliv budete mít chuť, loupák dva vyndáte a necháte povolit. Loupáčky chutnají jako čerstvě upečené.
Můj děda dělal ze zbylých loupáků jedno skvostné jídlo, recept mého dětství!
Starší loupáčky nakrájel na kolečka a dal je do cedníku. Přelil je vroucím mlékem, loupáky pak naskládal na talíř a posypal mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Nakonec je přelil máslem. A o luxusní dobrotu bylo postaráno!
Nadýchané loupáky podle Vaňka
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Těsto na loupáčky:
- 450 ml MLÉKO (vlažné)
- 1 kg HLADKÁ MOUKA
- 120 g cukr krupice
- 100 g VEPŘOVÉ SÁDLO
- 12 g SŮL
- 60 g čerstvé droždí
- 1 ks vejce
Na dokončení:
- 2 ks vejce (rozšlehaná, na potření)
- mák (celý, na posypání)
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy vsypeme mouku, přilijeme vlažné mléko. Přidáme cukr krupici, sádlo, sůl, vejce. Rozdrobíme droždí.
- Všechno smícháme a vyhněteme rukama, dokud není těsto dokonale hladké a nelepí na ruce.
- Rozdělíme na 4 stejně velké bochánky, poprášíme zlehka moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout 45 minut v teple.
- Každý bochánek vyválíme na kulatou placku, silnou asi 4 mm. Bochánek rozkrojíme na 6 dílů (trojúhelníčků).
- Každý trojúhelníček srolujeme od širší části k cípu. Konec cípu přimáčkneme zlehka do těsta a místem spoje položíme na plech, vyložený pečicím papírem.
- Loupáčky zahneme do podkovy.
- Necháme kynout dalších 45 minut.
- Vykynuté loupáčky potřeme důkladně rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
- Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud povrch loupáků nezezlátne.