Cizrnová pomazánka s baby špenátem
Jaro je v plném proudu a s ním všechna ta zeleň okolo nás! Co ji tak přenést na talíř v podobě něčeho dobrého? Třeba pomazánky na tmavý chleba? Neotálet a hurá do toho!
V obchodě jsem hodila do košíku malé balení baby špenátu, plechovku cizrny a balkánský sýr, z pečiva jsem vybrala celožitnou cihličku chleba Moskva a na základ parádní a zdravé večeře bylo zaděláno. Vše ostatní, co je k dnešnímu receptu potřeba, jsem měla doma, ale vy pro jistotu zkontrolujte ingredience receptu.
Cizrnová pomazánka s baby špenátem
INGREDIENCE
- 70 g lístků baby špenátu
- 1 plechovka sterilované cizrny (200 g)
- 70 g balkánského sýra
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a pepř
Na ozdobení:
- ½ cibule nakrájená na tenká kolečka
- 5-6 ředkviček
- 2 vajíčka vařená natvrdo
PRACOVNÍ POSTUP
- Špenát přelejeme horkou vodou. Omyje se tím, smrští a pustí šťávu, kterou je třeba nechat odkapat.
- Cizrnu vyndáme z plechovky, propláchneme, abychom dostali čistá zrna.
- Do nádoby, kde budeme pomazánku tyčovým mixérem připravovat, vsypeme spařený špenát, cizrnu, balkánský sýr, hořčici, zakápneme citronovou šťávou a ochutíme solí a pepřem.
- Opatrně vše dohromady umixujeme – chce to trochu trpělivosti.
- Mažeme na tmavé pečivo (plátky celožitného Moskva chlebu), ozdobíme kroužky cibule a ředkvičkou. Podáváme s vařeným vajíčkem.
Ještě pár slov k receptu:
Cizrna beraní
Cizrna si svoje místo na českých talířích už dávno našla, co do zařazení patří k luštěninám, spolu s hrachem a čočkou. Jinak známá je jako římský hrách, a ve velmi chutné podobě se připravuje jako pomazánka zvaná hummus. Samotná příprava cizrny, pokud ji koupíte v suché formě, je časově náročnější. Musí se namáčet a pak také dlouho vařit, aby změkla. Naštěstí tu máme perfektní berličku: cizrnu sterilovanou. Chuťově je bez chyby a v kuchyni se s dá čarovat, aniž by předem vyžadovala vaši pozornost.
Baby špenát
Lístky baby špenátu jsou sytě a zdravě zelené, pomazánce dodají báječnou barvu. Pro naše potřeby jsem je zalila horkou vodou. Špenát se tak opláchnul a objemově trochu smrštil. Před použitím je třeba jej nechat odkapat a případně lehce vymáčknout přebytečnou vodu, aby ta zbytečně neředila pomazánku.
Cizrnová pomazánka se špenátem: tipy
- Osvědčilo se mi použít tyčový mixér a úzká vysoká nádoba, kterou se husté pomazánky dají dobře umixovat.
- Pepř mám nejraději čerstvě namletý, používám mlýnek s kořením.
- Vajíčka vařte max. 8 minut, po rozkrojení bude konzistence žloutku tak akorát. Vajíčka vkládejte do vroucí vody a po uvaření ihned zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili proces vaření.