vánočka podle Moniky Absolonové

Vánočka Moniky Absolonové

Zbývaly asi dva týdny do Vánoc, já jsem připravovala nedělní oběd a poslouchala u toho televizi, která běžela v obýváku. Bohdalka zrovna zpovídala Moniku Absolonovou ohledně jejího receptu na vánočku, který, dle Moničiných slov, je známější než leckteré její písničky.

No a na tenhle recept jsem si vzpomněla, když jsem o Vánocích pekla vánočku. Říkala jsem si, proč ji nezkusit upéct podle Moniky Absolonové. A tak se taky stalo 😊

vánočka podle Moniky Absolonové recept

Vánočka Moniky Absolonové

Vánočka, pečená podle receptu Moniky Absolonové.
4.23 from 36 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 45 min
Porce: 2 vánočky
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 1 kg polohrubá mouka (+ na posyp válu)
  • 0,5 l MLÉKO
  • 2 ks čerstvé droždí (kostka)
  • 250 g cukr krupice
  • 2 ks vanilkový cukr
  • 250 g MÁSLO
  • 6 ks vajec
  • 100 g MANDLE LOUPANÉ (do těsta)
  • kůra z 1 citronu
  • 50 g ROZINKY
  • PLÁTKY MANDLÍ (na posypání, cca 50-70 g)
  • SŮL
  • muškátový oříšek
  • RUM (tuzemák)
  • moučkový cukr na poprášení a bílkovou směs na potření vánočky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejprve si do rumu namočíme rozinky a mandle do těsta. Klidně je nechte máchat přes noc, rozinky krásně nacucnou a budou opravdu chutnat po rumu.
  • Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Asi 1/4 odlijeme do rendlíku, přisypeme lžičku cukru, promícháme a nadrobíme do něj droždí. Zamícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Rozpustíme máslo, nesmí být horké, jen vlahé.
  • Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek. Promícháme.
  • Uprostřed uděláme důlek, vlijeme máslo, rozklepneme vajíčka (do těsta přijdou jen žloutky!), bílky dáme stranou, ještě je použijeme.
  • Přidáme namočené, okapané rozinky a plátky mandlí. Přilijeme zbytek mléka a zpracujeme vařečkou těsto.
  • Těsto je poměrně řídké a mastné (však na kilo mouky taky padne kostka másla).
  • Necháme kynout pod čistou utěrkou v teple asi hodinu.
  • Těsto rozdělíme na 2 poloviny (budeme dělat 2 vánočky).
  • Zapneme troubu, horkovzdušnou elektrickou na 150 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  • Polovinu těsta rozdělíme napůl, jednu z půlek znovu napůl. Dostaneme 3 díly těsta, velký, menší a nejmenší.
  • Největší díl těsta rozdělíme na 3 a uválíme prameny na pletení vánočky. Monika Absolonová říká, že neumí péct ze 4 pramenů, proto dělá základ ze tří větších.
  • Při válení pramenů je třeba mít k ruce na válu polohrubou mouku, těsto je dost lepivé, ale mouka na válu pomůže.
  • Upleteme základ na vánočku ze 3 (nebo 4 pramenů, jste-li zvyklí a umíte), opatrně přeneseme na plech, urovnáme a uprostřed lehce vytlačíme žlábek, kam umístíme druhé patro.
  • Také druhou část vánočky plete Monika Absolonová ze 3 pramenů, tentokrát ale použije míň těsta.
  • Nakonec stočí poslední dva prameny, které přijdou na vršek vánočky.
  • K bílkům, které jsme si dali stranou, přimíchejte asi lžíci moučkového cukru, rozšlehejte.
  • Vzniklou cukrovou bílkovou směsí potřete vánočku. V pořadu s Bohdalkou Monika říká, že směs nabírá rukama a vánočku „pohladí“, potře prsty, aby se bílky dostaly všude.
  • Potřenou vánočku posypeme mandlemi a dáme péct do trouby roztopené na 150 °C (horkovzduch) asi na 45 minut. Špejlí zkoušíme, zda je vánočka upečená.
  • Vychlazenou poprášíme moučkovým cukrem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z 1 kg mouky upečete dvě vánočky.
Časová náročnost: 20 min příprava těsta + 1 hod kynutí + 45 pečení (plus namočit předem rozinky a mandle do rumu, klidně přes noc!)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
těsto na vánočku
Kynuté těsto na vánočku
blank
Pletení vánočky
vánočka na plechu
Vánočka na plechu před pečením
blank
Upečená vánočka
blank
Nakrájená vánočka

Vánočka podle Moniky Absolonové: tipy a rady

  • Rozinky a mandle máčím do klasického tuzemáku. Na 50 g rozinek a 100 g mandlí (hranolky) spotřebuju asi 1,5 dcl. Namáčejte min. 1 hodinu předem, lépe přes noc.
  • Muškátový oříšek strouhnutý do těsta dodá vánočce výbornou chuť. Nebála bych se říct, že je to taková ta tajná přísada, která chuť vánočky pozdvihne.
  • Těsto je řidší, jsem zvyklá péct z tužšího těsta. Mějte na vále připravenou mouku na podsypání, když se při válení bude těsto (a prameny vánočky) příliš lepit.
  • Taky mi přišlo, že vánočka se kvůli řidšímu těstu rozesedla, byla širší než vyšší (ale nikoliv placka).
  • Do vánočky jsem dala jen 1,5 kostky droždí. Na 1 kg mouky mi to přijde až až, ale klidně se držte originálního receptu.
  • Místo vanilkového cukru přidávám vanilkovou pastu, kde je pravá bourbon vanilka, snažím se nekupovat náhražkové vanilínové cukry.
  • Nezapomeňte na citronovou kůru do těsta! Nádherně vánočku provoní. Před Vánoci se dají koupit citrony v bio kvalitě, i tak citron před strouháním pořádně odrbejte pod teplou tekoucí vodou.
  • Z 1 kg mouky vyjdou 2 vánočky.
  • A tady je záznam pořadu: Jiřina Bohdalová, Monika Absolonová a pečení vánočky

Suma sumárum: vánočka podle Moniky Absolonové chutná, a to moc! Vánočka je vláčná, nikoliv suchá. Vyzkoušela jsem, rodině chutnala, a tak nezbývá než tenhle recept doporučit.

vánočka podle Moniky Absolonové

TIP: Zkuste náš další recept na JEDNODUCHOU VÁNOČKU!

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vánočka Moniky Absolonové, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vanocka-moniky-absolonove/