Ořechová vosí hnízda » MlsnáVařečka.cz
ořechová vosí hnízda

Ořechová vosí hnízda

Co by byly Vánoce bez vosích hnízd, cukroví tak typického pro náš kraj! Nedávno jsem vysvětlovala kamarádovi Skotovi, co to vlastně vosí hnízda jsou. Doslovně přeloženo beehives, včelí úly, protože z architektonického hlediska má vosí obydlí zcela jiný tvar než dotčené cukroví. David, skotský kamarád, mi řekl, že je v podstatě jedno jak to cukroví vypadá, hlavně když on dostane svůj příděl. Odpověděla jsem, že s životností vosích hnízd je to u nás nahraný, a že jestli chce opravdu ochutnat, musí nakopnout nějaký místní jumbo jet a doletět v řádu hodin, jinak utře nos. Tak moc nám vosí hnízda chutnají!

No nic, zpátky k receptu. Mám ráda oříšky všeho druhu, proto je cpu i do vosích hnízd. Ne moc, poměrově přiměřeně, prostě abyste ty oříšky cítili na jazyku. Samozřejmě tohle nepečené cukroví má rádo rum, těsto jej do sebe vsákne, než bys řekl švec. Do krému používám žloutek z bio vajíčka, kdo k syrovému žloutku chová nedůvěru, ať zapátrá po internetu, recept na náplň do vosích hnízd bez vajec určitě najde.

recept na nejlepší vosí hnízda

Formičky na vosí hnízda

Dnes se nemusíte spokojit s klasickými tvary vosích hnízd (ačkoliv kužel se zaoblenou špičkou je stejně nejhezčí). Dříve se cukroví plnilo do formičky, která nebyla rozdělávací a včelí úlek se musel vyklepnout mírným bouchnutím hrany formičky o pracovní desku.

V obchodech dostanete různé velikosti rozdělávacích formiček na vosí hnízda, stačí si vybrat, jak moc času budete chtít cukroví věnovat – čím menší formička, tím větší patlačka. Kromě klasických včelích úlů seženete formičky ve tvaru svíčky, sněhuláčků nebo tučňáků.

Klasické formičky na včelí úlky od firmy Tescoma:

formičky na vosí hnízda Tescoma

Vosí hnízda nejdou vyklopit?

I přes to, že otevírací formičky vyndávání cukroví usnadní, nemusí jít vosí hnízda snadno vyklopit. Potýkám se s tím každý rok, naštěstí existuje pár fíglů, jak vosí hnízda dostat z formičky jednoduše ven.

Těsto na vosí hnízda si po zadělání musí odpočinout v lednici alespoň hodinu. Základní pojivo na těsto je máslo, používám změklé, a to musí zase zpětně ztuhnout, aby těsto drželo pohromadě a nerozpadalo se při pokusu o vyklopení vosího hnízda z formičky. Důležité jsou také tekutiny jako přísada do těsta, v tomto případě nešizené 4 lžíce rumu a 2 lžíce smetany, které těsto zhutní.

Formičku na plnění vosích hnízd vymažu máslem, připravím si malý hrnek s pískovým cukrem a vymazanou formičku bohatě vysypu cukrem, poklepu, aby se cukr přichytil na hrany formičky, a zbytek cukru vysypu zpátky do hrníčku.

Uďoubnu přiměřený kousek těsta, promáčknu ho mezi prsty, aby lehce změklo, a naplním jím vysypanou formičku. Těsto vtlačuju pouze lehce, nepěchuju ho, neudusávám, pouze tak, aby úlek hezky držel tvar! Pak opatrně rozevřu strany formičky a cukroví vyndám. Formička stačí vymazat máslem jen napoprvé, při dalším plnění už to není potřeba (těsto je mastné dost), stačí vždy vysypat pískovým cukrem.

Recept na vosí hnízda podle mého receptu obsahuje méně cukru než recepty jiné, proto vysypání formičky cukrem nevadí. Hnízda jdou z vysypaných formiček krásně vyndat, a také se na povrchu hezky třpytí krystalky cukru, jako by cukroví bylo zasněžené.

Vytisknout
recept na nejlepší vosí hnízda

Ořechová vosí hnízda


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: 30

Popis

Nejlepší vánoční cukroví: vosí hnízda! S ořechy, ovoněná rumem. Recept jak udělat krok za krokem.


Ingredience

Těsto:

  • 120 g mletých piškotů
  • 40 g lískových oříšků (nebo vlašských)
  • 120 g cukr moučka
  • 2 lžíce smetany (nebo mléka)
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 lžíce rumu
  • 80 g másla

Krém:

  • 1 žloutek
  • 90 g rozměklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Pískový cukr na vysypávání formy.

30 piškotů na podlepení.


Pracovní postup

  1. Na náplň do vosích hnízd vyndejte z lednice v dostatečném předstihu máslo a vejce. Já je nechávám alespoň 2 hodiny třeba vedle sporáku, kde vařím, a je tam tedy dostatečně teplo, aby máslo povolilo a vajíčko se ohřálo.
  2. Piškoty nameleme na mlýnku na strouhanku, rozdrtíme válečkem na válu nebo rozmixujeme ve food procesoru. Nasypeme je do mísy.
  3. K nadrceným piškotům přidáme mleté ořechy, cukr moučku, smetanu, kakao, rum a nasekané máslo. Zpracujeme v těsto, které smáčkneme na vyšší placku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Tento krok nepřeskakujte, jinak vosí hnízda nepůjdou vyklopit z formiček.
  4. Připravíme náplň do vosích hnízd. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutek od bílku a do misky dáme pouze žloutek. Bílek upotřebíte na jiné cukroví, například kokosky, pusinky nebo vánoční suchary. Ke žloutku přidáme rozměklé máslo, vanilkový cukr a rum. Utřeme. Pokud máte máslo hezky rozměklé a vajíčko si odpočinulo při pokojové teplotě, půjde náplň připravit jedna báseň, během chvilky máte hotovo. Vůbec nezkoušejte utřít krém z másla, které jste právě vyndali z lednice – uvztekáte se u toho.
  5. Připravte si formičku. Použila jsem klasický tvar, rozdělávací, vysokou asi 4 cm. Vymažte ji máslem a vysypejte bohatě pískovým cukrem (viz tip nad receptem: Vosí hnízda nejdou vyklopit?).
  6. Z odpočinutého těsta odebereme kousek, promáčkneme ho mezi prsty a mírně jej vtlačíme do vysypané formičky. V dolní části vmáčkneme důlek, který pomocí lžičky naplníme krémem. Přilepíme piškot, formičku opatrně rozevřeme a včelí úlek vyndáme.
  7. Před každým dalším plněním formičku vysypeme pískovým cukrem (vymazávat máslem už není potřeba).
  8. Vosí hnízda patří k nepečenému cukroví, připravujte ho proto až těsně před Vánoci a skladujte v chladu – není nezbytné přímo v ledničce, v uzavřené nádobě, nejlépe plechové krabičce s víkem.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte asi 30 vosích hnízd z formiček vysokých 4 cm.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

včelí úlky vosí hnízda

Vosí hnízda: tipy a rady

  • Klasická vosí hnízda se dělají bez ořechů, hezký recept najdete například na webu Kluci v akci. Ti také do krému nepřidávají syrový žloutek ani cukr (kromě jednoho vanilkového na chuť).
  • Do těsta patří alespoň 4 lžíce rumu, nebojte se toho. V opačném případě se těsto bude drolit, a ani přidání více másla pohromě nezabrání.
  • Místo rumu můžete vosí hnízda připravit s vaječným koňakem. V takovém případě se rum do těsta nepřidává, tajemství spočívá v krému. Přidání vaječňáku do krému, kterým vosí hnízda naplníte, mu propůjčí žádanou žlutou barvu, navíc vaječný koňak nemá tak ostrou chuť jako čistý rum. Další alternativou je připravit náplň do včelích úlů ze slazeného kondenzovaného mléka, salka.
  • Fantazii se meze nekladou: moderní hospodyňky přidávají do vosích hnízd například kokos, margotku, nebo připravují zdravější, odlehčenější varianty, kdy jako základ náplně uvaří pudink.
  • Receptů na vosí hnízda najdete požehnaně, stačí online zagooglit (moc se mi líbil recept na My Cooking Diary), případně projít časopisy Apetit, Gurmet, Food. Jako každý rok se receptů na včelí úly vyrojí nespočet právě před Vánoci.
  • Včelí úly u nás patří k nejoblíbenějšímu cukroví. Když jsem byla malá, bral si tohle cukroví na povel můj brácha, který je o 7 let starší. Zatímco já jsem zdobila stromeček, on dělal vosí hnízda, a v televizi nám u toho hrála Pyšná princezna. Prostě pravá vánoční pohoda, kterou nikde nekoupíte, takovou si sami musíte doma udělat 🙂

recept na nejlepší vosí hnízda

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>