Vánočka Moniky Absolonové
Zbývaly asi dva týdny do Vánoc, já jsem připravovala nedělní oběd a poslouchala u toho televizi, která běžela v obýváku. Bohdalka zrovna zpovídala Moniku Absolonovou ohledně jejího receptu na vánočku, který, dle Moničiných slov, je známější než leckteré její písničky.
No a na tenhle recept jsem si vzpomněla, když jsem o Vánocích pekla vánočku. Říkala jsem si, proč ji nezkusit upéct podle Moniky Absolonové. A tak se taky stalo 😊
Vánočka Moniky Absolonové
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 kg polohrubá mouka (+ na posyp válu)
- 0,5 l MLÉKO
- 2 ks čerstvé droždí (kostka)
- 250 g cukr krupice
- 2 ks vanilkový cukr
- 250 g MÁSLO
- 6 ks vajec
- 100 g MANDLE LOUPANÉ (do těsta)
- kůra z 1 citronu
- 50 g ROZINKY
- PLÁTKY MANDLÍ (na posypání, cca 50-70 g)
- SŮL
- muškátový oříšek
- RUM (tuzemák)
- moučkový cukr na poprášení a bílkovou směs na potření vánočky
PRACOVNÍ POSTUP
- Nejprve si do rumu namočíme rozinky a mandle do těsta. Klidně je nechte máchat přes noc, rozinky krásně nacucnou a budou opravdu chutnat po rumu.
- Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Asi 1/4 odlijeme do rendlíku, přisypeme lžičku cukru, promícháme a nadrobíme do něj droždí. Zamícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
- Rozpustíme máslo, nesmí být horké, jen vlahé.
- Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek. Promícháme.
- Uprostřed uděláme důlek, vlijeme máslo, rozklepneme vajíčka (do těsta přijdou jen žloutky!), bílky dáme stranou, ještě je použijeme.
- Přidáme namočené, okapané rozinky a plátky mandlí. Přilijeme zbytek mléka a zpracujeme vařečkou těsto.
- Těsto je poměrně řídké a mastné (však na kilo mouky taky padne kostka másla).
- Necháme kynout pod čistou utěrkou v teple asi hodinu.
- Těsto rozdělíme na 2 poloviny (budeme dělat 2 vánočky).
- Zapneme troubu, horkovzdušnou elektrickou na 150 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- Polovinu těsta rozdělíme napůl, jednu z půlek znovu napůl. Dostaneme 3 díly těsta, velký, menší a nejmenší.
- Největší díl těsta rozdělíme na 3 a uválíme prameny na pletení vánočky. Monika Absolonová říká, že neumí péct ze 4 pramenů, proto dělá základ ze tří větších.
- Při válení pramenů je třeba mít k ruce na válu polohrubou mouku, těsto je dost lepivé, ale mouka na válu pomůže.
- Upleteme základ na vánočku ze 3 (nebo 4 pramenů, jste-li zvyklí a umíte), opatrně přeneseme na plech, urovnáme a uprostřed lehce vytlačíme žlábek, kam umístíme druhé patro.
- Také druhou část vánočky plete Monika Absolonová ze 3 pramenů, tentokrát ale použije míň těsta.
- Nakonec stočí poslední dva prameny, které přijdou na vršek vánočky.
- K bílkům, které jsme si dali stranou, přimíchejte asi lžíci moučkového cukru, rozšlehejte.
- Vzniklou cukrovou bílkovou směsí potřete vánočku. V pořadu s Bohdalkou Monika říká, že směs nabírá rukama a vánočku „pohladí“, potře prsty, aby se bílky dostaly všude.
- Potřenou vánočku posypeme mandlemi a dáme péct do trouby roztopené na 150 °C (horkovzduch) asi na 45 minut. Špejlí zkoušíme, zda je vánočka upečená.
- Vychlazenou poprášíme moučkovým cukrem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vánočka podle Moniky Absolonové: tipy a rady
- Rozinky a mandle máčím do klasického tuzemáku. Na 50 g rozinek a 100 g mandlí (hranolky) spotřebuju asi 1,5 dcl. Namáčejte min. 1 hodinu předem, lépe přes noc.
- Muškátový oříšek strouhnutý do těsta dodá vánočce výbornou chuť. Nebála bych se říct, že je to taková ta tajná přísada, která chuť vánočky pozdvihne.
- Těsto je řidší, jsem zvyklá péct z tužšího těsta. Mějte na vále připravenou mouku na podsypání, když se při válení bude těsto (a prameny vánočky) příliš lepit.
- Taky mi přišlo, že vánočka se kvůli řidšímu těstu rozesedla, byla širší než vyšší (ale nikoliv placka).
- Do vánočky jsem dala jen 1,5 kostky droždí. Na 1 kg mouky mi to přijde až až, ale klidně se držte originálního receptu.
- Místo vanilkového cukru přidávám vanilkovou pastu, kde je pravá bourbon vanilka, snažím se nekupovat náhražkové vanilínové cukry.
- Nezapomeňte na citronovou kůru do těsta! Nádherně vánočku provoní. Před Vánoci se dají koupit citrony v bio kvalitě, i tak citron před strouháním pořádně odrbejte pod teplou tekoucí vodou.
- Z 1 kg mouky vyjdou 2 vánočky.
- A tady je záznam pořadu: Jiřina Bohdalová, Monika Absolonová a pečení vánočky
Suma sumárum: vánočka podle Moniky Absolonové chutná, a to moc! Vánočka je vláčná, nikoliv suchá. Vyzkoušela jsem, rodině chutnala, a tak nezbývá než tenhle recept doporučit.
TIP: Zkuste náš další recept na JEDNODUCHOU VÁNOČKU!