Vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky
K Vánocům patří cukroví a k cukroví zase vanilkové rohlíčky. U nás se snažím péct méně druhů, ale o to kvalitněji, když už jsou svátky náporem na naše zažívání. Můj tip je upéct rohlíčky z jedné poloviny ze špaldové a z druhé z mandlové mouky.
Díky poměru špaldové a mandlové mouky jsou vanilkové rohlíčky hned měkké, není potřeba nechat je dlouho odležet a dají se tak péct až těsně před Vánoci. Recept je jednoduchý, těstu stačí půl hodiny odpočinout v lednici.
Vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 100 g ŠPALDOVÁ MOUKA (ideálně hladká, celozrnná)
- 100 g MANDLOVÁ MOUKA
- 100 g MÁSLO
- 50 g cukr moučka
- 1 ks žloutek
- ½ lžička vanilková esence
Na obalování
- cukr moučka (promíchaný s vanilkou)
PRACOVNÍ POSTUP
- Vyndejte máslo a máslo z lednice, máslo nehte povolit při pokojové teplotě.
- V míse smíchejte mandlovou a špaldovou mouku, cukr. Přidejte žloutek, vanilkovou esenci a nasekané máslo.
- Smíchejte dohromady v těsto, nemusíte zpracovávat dlouho, jen až se těsto hezky spojí.
- Z těsta udělejte kouli, dlaněmi stlačte na placku, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice na 30 minut odpočinout. Těsto ve tvaru placky lépe zatuhne.
- Zapněte troubu na 160 °C (elektrická bez horkovzduchu), připravte si silikonovou formu na rohlíčky. Každý tvar rohlíčku vytřete kouskem másla.
- Z těsta odždibujte stejně velké kousky, vyválejte váleček a vmáčkněte jej pravidelně do tvaru v silikonové formě.
- Jakmile budete mít celou formu vyplněnou, dejte péct zhruba na 12-15 minut do rozpálené trouby.
- Rohlíčky nechte vychladnout a teprve potom opatrně z formy vytlačte.
- Vychlazené obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou, skladujte v uzavřené krabici na suchém místě.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
TIP: K pečení používám silikonovou formu na rohlíčky od Tescomy, ušetří práci i nervy, rohlíčky jdou krásně vyklopit a vypadají jeden jako druhý:
Vanilkové rohlíčky z mandlí: rady a tipy
- Mandlová mouka jsou vlastně pomleté blanšírované mandle, někdy můžete koupit odtučněnou mandlovou mouku (třeba v DM). Taková mouka má svoje specifika, v tomhle receptu pracuju s mletými mandlemi.
- Špaldová mouka je druhem mouky pšeničné, snažím se kupovat celozrnnou verzi. Když zapátráte a budete mít kliku, koupit špaldovou celozrnnou mouku v hladkém provedení, tedy ideální pro pečení zdravého vánočního cukroví.
- Špaldová mouka je mletá ze starého druhu pšenice, obsahuje více živin než běžná pšeničná vymletá mouka.
- Kdo má rád, může přidat nastrouhanou kůru z bio citronu.