Valašský frgál, recept s borůvkami
Proč by si valašský frgál nemohlo upéct děvče z podhůří Jizerských hor? Mohlo, akorát jako náplň použije ovoce, kterému se v Jizerských horách daří. Jsou to lesní borůvky.
Letos bude borůvek hojnost, vyrazili jsme na ně do lesa už koncem června. Stačilo vědět kam, dřepnout si na bobek a sbírat, až byly prsty na rukách fialové odshora dolů.
Sbírali jsme na malém plácku pod korunami stromů, mezi kterými prosvítalo sluníčko. Les byl po dešti, svěží a voňavý.
Trhala jsem s mamkou a bráchou a byly to skvělé chvíle; povídali jsme, vzpomínali a moc se u toho nasmáli. Ani mi sbírání borůvek nepřišlo jako práce, při které bolí kolena a ohnutá záda.
Z lesa jsme si každý odnesli plnou mísu, doma pak nastal čas rozmyslet, jak s borůvkami naložit.
Co z borůvek? Přeci dobrý koláč!
Kluci si poručili kynutý koláč, a protože jsem chtěla pro ty ručně posbírané borůvky něco extra, našla jsem recept na valašský frgál.
Co na tom, že borůvky nejsou zrovna náplň, která je pro frgály typická, já jsem se rozhodla naplnit je právě borůvkami.
Pozor! Na koláč jsem použila čerstvé lesní borůvky. Nejsem si jistá, jak dobře by šly použít mražené. Ty, když povolí, dost tečou, navíc nerada používám mražené ovoce na kynuté těsto (to je hodně citlivé na teplotu surovin).
Co je valašský frgál
Frgál je typ kynutého koláče, který se peče na Valašsku. Vyznačuje se tenkou vrstvou těsta a bohatě navrstvenou náplní, obvykle z hruškových povidel, nebo z tvarohu, ořechů.
Na náplň se poklade velké množství posypky, opravdu štědře. Vtip frgálu spočívá v polití posypky rozpuštěným máslem, které se rozmíchá s rumem. Takto ovoněným máslem se však povrch frgálu polévá až v okamžiku, kdy se vyndá upečený z trouby.
Valašské frgály: postup
Pokud se těsto dobře vypracuje a nechá dostatečně dlouho vykynout (vyzrát), pracuje se s ním velmi dobře. Mně šlo vyválet, aniž bych jej musela podsypávat další moukou. Zde je postup na přípravu frgálů:
- Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, doprostřed vlijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme, necháme 30 minut v teple vzejít kvásek.
- Do mísy přilijeme vlahé rozpuštěné máslo, žloutek, zbylé mléko, cukr, sůl, citronovou kůru.
- Zpracujeme dohromady a poctivě uhněteme rukama nebo v robotu s hnětacím hákem.
- Rozdělíme na 2 bochánky a necháme 90 minut v teple zrát.
- Mezitím si připravíme posypku z mouky, cukru a másla.
- Bochánek rozválíme na tenký kruhový plát o pr. asi 30 cm.
- Vytvoříme rukama okraj (asi 1-2 cm těsta srolujeme dovnitř).
- Poklademe borůvkami, posypeme cukrem a drobenkou, dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut.
- Ihned po vytažení zaléváme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Těsto na frgále
Kynuté těsto na valašské frgály obsahuje velké množství másla, i proto je koláč tak voňavý a křehký.
Kynutá těsta s vyšším obsahem tuku potřebují déle kynout, protože jsou těžká. Počítejte s kynutím bochánků na frgále minimálně 2 hodiny celkem, hotové koláče se nechávají kynout ještě 20 minut předtím, než se vloží do trouby.
Valašský frgál s borůvkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Kynuté těsto:
Posypka:
- 140 g MÁSLO
- 140 g cukr krupice
- 140 g hrubá mouka
Náplň:
- 600 g lesní borůvky (čerstvé)
- cukr krupice
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme asi 2/3 vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a nadrobíme droždí. Zlehka promícháme, z boků po obvodu přihrneme trochu mouky a necháme v teple 30 minut vzejít kvásek.
- V kastrůlku rozehřejeme 90 g másla, vlijeme ho do mísy (máslo musí být pouze vlažné, nikoliv horké). Přidáme zbytek mléka, cukr, špetku soli, žloutek a nastrouhanou citronovou kůru.
- Těsto promícháme nejprve vidličkou, poté hněteme rukama cca 10 minut, až je těsto krásně hladké a nelepí. Pokud máme kuchyňský robot, můžeme těsto vypracovat v něm.
- Hotové těsto rozdělíme na 2 bochánky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát 1,5 hodiny v teple.
- Mezitím si připravíme drobenku – jednoduše smícháme cukr, mouku a máslo (vše stejným poměrem, tedy od každého 140 g). Promneme mezi konečky prstů.
- Bochánek položíme na pečicí papír a rozválíme ho do kruhu o pr. asi 30 cm. Pokud těsto lepí, lze lehce podsypat moukou. Po obvodu vytvoříme okraje, musíme je zarolovat dovnitř, stačí cca 1-2 cm těsta.
- Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem.
- Na takto připravený základ nasypeme borůvky, ty posypeme krupicovým cukrem. Množství odhadněte podle toho, jak moc jsou borůvky kyselé.
- Nakonec posypeme bohatě drobenkou a necháme ještě 20 min. kynout.
- Frgál s pečicím papírem opatrně přeneseme na plech a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut.
- V hrníčku rozpustíme zbylé máslo (tedy 260 g), smícháme jej s rumem.
- Jakmile frgál vytáhneme z trouby, polijeme jej polovinou másla s rumem, aby drobenka pěkně nasákla.
- Dáme péct i druhý frgál, na závěr opět bohatě pokropíme rumovým máslem.