Máte v ledničce tvaroh a nevíte co s ním? Upečte kyprý a vláčný tvarožník!
Tento recept je původem s Polska, ale mnoho z vás ho určitě zná z dob svého dětství. Já jsem se rozhodla chuť tvarožníku doplnit čerstvým citrónem a zázvorem.
Tvarožník
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g tvaroh (plnotučný)
- 4 ks vejce
- 120 g HLADKÁ MOUKA
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný pečicí prášek)
- 150 g cukr krystal
- špetka SŮL
- 1 ks vanilkový cukr (nebo vanilková pasta, esence)
- 1 ks citron
- 50 g zázvor sušený
- cukr moučka (na posypání)
PRACOVNÍ POSTUP
- Aby nebyl tvarožník suchý, připravíme si předem pekáč nebo jinou vhodnou nádobu, do které nalijeme vodu (cca do výše 5cm), a vložíme ji do trouby předehřáté na 200 °C.
- V míse ušleháme bílky s polovinou dávky cukru a se špetkou soli.
- Vyšleháme žloutky, tvaroh, vanilkový cukr nebo vanilkovou pastu, zbylý cukr a šťávu z citronu.
- Přidáme lžičku sušeného zázvoru, citronovou kůru a promícháme.
- Přisypeme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Vše zamícháme a do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Připravené těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
- Před vložením těsta do trouby snížíme teplotu ze 200 °C na 160 °C a pečeme 35-45 minut (spolu s nádobou s vodou).
- Vychladlý tvarožník posypeme moučkovým cukrem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Jednoduchý recept, nezapomeňte ozdobit kousky tvarožníky citronem, nakrájeným na plátky!
O tvarohu
Tvaroh je bohatý na bílkoviny, obzvláště na kasein, který chrání jaterní buňky a podporuje mozkovou činnost.
Snažte se tvaroh zařadit do svého jídelníčku, nejlépe se tráví, když si ho dáte ke snídani nebo jako druhou lehkou večeři. Zejména sportovci na tvaroh nedají dopustit.