Tousty s ricottou a pečenou zeleninou
Tohle je úžasně jednoduchý recept na tousty z tmavého chleba, s ricottovou pomazánkou a zeleninou, pečenou v troubě. Ač bez masa, manžel vše slupnul během chvíle a ptal se po další porci.
Tousty báječně vypadají a zrovna tak chutnají; chce to jen půl hodiny předem připravit si zeleninu, kterou zrovna máte doma, nakrájet na plátky, okořenit, zakápnout olivovým olejem a šup péct do trouby. Měla jsem výhodu v tom, že jsem zrovna dopékala maso, a tak jsem pekáč s vepřovým mohla hned vyměnit za plech naložený zeleninou
Z ledničky jsem vyndala kelímek Ricotty, ochutila jsem ji česnekem, solí, a použila jako základ pod pečenou zeleninu. Výsledek? Svačinka, po které se jen zapráší!
Tousty s ricottou a pečenou zeleninou
INGREDIENCE
- 1 kelímek sýru Ricotta (250 g)
- 4 plátky tmavého chleba
- 2 Stroužky česneku
- SŮL (pepř, koření dle chuti)
- zelenina na plech (cibule, mrkev, ředkvičky, rajčata, cuketa)
- OLIVOVÝ OLEJ
- 1 vařené vejce
- čerstvé snítky bylinek
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozehřejeme troubu na 160 °C.
- Uvaříme vajíčko 8 minut ve vroucí vodě a dáme zchladit, abychom zastavili proces vaření.
- Zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky a vyrovnáme na plech. Zakápneme olivovým olejem, rozetřeme mašlovačkou. Plátky zeleniny jemně osolíme, opeříme (melu čerstvý pepř v mlýnku).
- Plech se zeleninou dáme do trouby na 30 minut péct.
- Připravíme si Ricottu – ochutíme solí, opepříme, česnek rozdrtíme a vmícháme do Ricotty.
- Plátky tmavého chleba opečeme v toustovači, nebo nasucho na pánvi.
- Na chléb navrstvíme Ricottu, poklademe pečenou zeleninou, ozdobíme plátkem vajíčka a snítkou zelené bylinky.
Ještě pár slov k receptu:
Pomazánka z Ricotty: tipy a rady k receptu
- Ricotta je čerstvý sýr s mnohostranným využitím v kuchyni. Je chuťově neutrální a můžete jej ochutit nejenom česnekem, ale například chilli nebo čerstvými bylinkami.
- Ricotta se vyrábí ze syrovátky, je použitelná jak ve slaných, tak sladkých receptech.
- Pokud chcete vydatnější variantu receptu, místo toustů osmažte na troše oleje topinky, na které pak natřete ricottovou pomazánku.