Výborný salát z grilovaného lilku si můžete dát jako lehkou večeři, je také ideální jako teplý předkrm.
K přípravě salátu budete kromě lilku potřebovat sýr feta a zálivku z olivového oleje. Zdravá bomba nadupaná vitamíny!
Teplý salát z grilovaného lilku
Lehký teplý salát z grilovaného lilku, čerstvé zeleniny a sýru feta se zálivkou z olivového oleje, citrónu a medu.
Vytisknout
Připnout
Porce: 3
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 ks vetší lilek
- 250 g rajčata (cherry)
- 100 g sýr Feta
- OLIVOVÝ OLEJ
- SŮL
- PEPŘ
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
PRACOVNÍ POSTUP
- Lilek omyjeme a nakrájíme na 0,5-1 cm silná kolečka, která poklademe na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v troubě s grilem na 200°C cca 15-20 minut do změknutí. Mezitím si nakrájíme na kostičky sýr a sherry rajčátka.
- Do menší nádoby vymačkáme šťávu z půlky citrónu, přidáme lžíci medu a tři díly olivového oleje – na jeden díl citrónové šťávy se dávají 2-3 díly olivového oleje extra virgin. Metličkou ze směsi umícháme hustý dresing.
- Do větší mísy dáme pokrájený sýr, rajčata a upečený lilek, zalijeme dresinkem, důkladně promícháme (nejlépe rukama), a ještě teplý salát servírujeme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Salát z grilovaného lilku: tipy a rady
- Lilek je ideální zelenina při hubnutí, upravený na mnoho způsobů si ho můžete v podstatě bez omezení – zejména proto, že obsahuje hodně vlákniny a až z 90 % ho tvoří voda. V lilku se nenachází žádný tuk, 100 gramů má pouze 35 kcal.
- Lilek je také výborným zdrojem draslíku a v tomto směru předčí i zelí. Cenný je pro značné množství kyseliny listové, která v těle podporuje řadu prospěšných biochemických procesů. Lilek obsahuje celou řadu dalších minerálů a stopových prvků, jako je železo, hořčík, zinek a mangan.
- Feta je bílý sýr původem z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího a zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce.
- Feta je slaný sýr tvarohového typu, který má vyšší obsah tuku. Dá se využít jak ve studené, tak teplé kuchyni.