telecí maso na paprice

Telecí maso na paprice

Není to tak dlouho, co jsem vařila telecí guláš, a už je tu další kuchařský recept v hlavní roli s telecím. Tentokrát jsem jej připravila na paprice a naservírovala s rýží jako lehký víkendový oběd.

K ruce jsem si vzala telecí z krku, které je mírně prorostlejší, proto jej budeme dusit: počítejte s hodinou a půl, aby maso bylo měkoučké a v ústech se takřka rozpadalo. Telecí maso z krční části je jemné a šťavnaté, pokud si s přípravou trochu pohrajete, čeká vás na talíři výjimečný kulinářský zážitek.

telecí maso na paprice recept

Telecí maso na paprice

Telecí maso: dietní, lehce stravitelné, jemné a šťavnaté. Zkuste jej připravit na paprice; jako dušené se skvěle hodí prorostlejší telecí z krku nebo plecko.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod 30 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Telecí maso nahrubo očistíme, odstraníme případné zbytky kůstek. Nakrájejte maso na kostky cca 2×2 cm velké.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
  • Rozpálíme na pánvi olej, na který vhodíme maso. Osolíme a restujeme jej, až lehce zhnědne. Poté maso vyndáme a na talířku jej položíme stranou.
  • Ve výpeku z masa orestujeme cibuli, klínky se postupně rozpadnou. Dejte pozor, aby se cibulka nepřipálila, stále mícháme, případně přidáme trochu oleje.
  • Jakmile cibule zezlátne, zasypeme ji sladkou mletou paprikou. Zamícháme, aby se paprika rozvoněla, v žádném případě se nesmí připálit! Stačí půl minuty a je hotovo.
  • Následně cibuli s paprikou zalijeme vodou a vrátíme na pánev zpět telecí maso. Maso by mělo být ponořené zhruba z ½ poloviny.
  • Stáhneme teplotu plotýnky na minimum, pánev přiklopíme pokličkou a necháme velmi mírně dusit, zhruba hodinu a půl.
  • Jakmile je maso měkké, opět jej z pánve vyndáme na talířek a uložíme stranou. Nejlépe se mi osvědčily dvě vidličky, je to taková popelčí práce, ale protože základ budeme mixovat ve velejemnou omáčku, je třeba maso vybrat.
  • Základ z pánve slijeme do nádoby a ponorným mixérem umixujeme dohladka. Přidáme 100 ml smetany na šlehání, a ještě jednou zlehka promixujeme. Omáčku osolíme a opepříme podle chuti. Omáčka by neměla být zcela řídká, o zahuštění se postarala cibule.
  • Podáváme s rýží, bramborovou kaší nebo pečivem.

Ještě pár slov k receptu:

Z množství v receptu připravíme 3 porce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

telecí z krkurestované telecí kostkytelecí na paprice

Telecí z krku na paprice: tipy a rady

  • Lehce prorostlejší telecí maso (plecko, z krku) je křehké, jemné a delikátní, a díky obsahu kolagenu také velmi šťavnaté. Kolagen navíc prospívá vlasům, pleti a kloubům.
  • Restováním masa a cibule si připravíme parádní základ, který dá pokrmu báječnou chuť. Rozhodně tento krok nevynechávejte, jedná se o jednu z kuchyňských fines, která vás pasuje mezi profesionální kuchaře.
  • Omáčka se zahušťuje cibulí, nikoliv chlebem nebo moukou. Je tak vhodná pro zvláštní stravovací režimy – například bezlepková dieta, nebo můj oblíbený low carb styl.
  • Cibuli do základu krájím na klínky, mám tenhle styl ráda. Rozhodně se u klínků nenapláču tolik, jako když cibulku krákám nadrobno, a navíc… stejně ji ve finále budeme mixovat.
  • Sladká mletá paprika: telecí je připravené na paprice, já jsem použila jsem uzenou, kterou jsem zrovna měla doma v šuplíčku. Uzená vůně přidala pokrmu šmrnc, rozhodně doporučuji.

telecí maso na paprice

blank
Telecí na paprice
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Telecí maso na paprice, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/teleci-maso-na-paprice/