Telecí maso na paprice
Není to tak dlouho, co jsem vařila telecí guláš, a už je tu další kuchařský recept v hlavní roli s telecím. Tentokrát jsem jej připravila na paprice a naservírovala s rýží jako lehký víkendový oběd.
K ruce jsem si vzala telecí z krku, které je mírně prorostlejší, proto jej budeme dusit: počítejte s hodinou a půl, aby maso bylo měkoučké a v ústech se takřka rozpadalo. Telecí maso z krční části je jemné a šťavnaté, pokud si s přípravou trochu pohrajete, čeká vás na talíři výjimečný kulinářský zážitek.
Telecí maso na paprice
Telecí maso: dietní, lehce stravitelné, jemné a šťavnaté. Zkuste jej připravit na paprice; jako dušené se skvěle hodí prorostlejší telecí z krku nebo plecko.
Vytisknout
Připnout
Porce: 3
INGREDIENCE
- 500 g telecího z krku (příp. plecko)
- 3 ks CIBULE (střední)
- 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 100 ml smetany na šlehání (min. 30 %)
- Olej vhodný na pečení a smažení (sůl, pepř)
PRACOVNÍ POSTUP
- Telecí maso nahrubo očistíme, odstraníme případné zbytky kůstek. Nakrájejte maso na kostky cca 2×2 cm velké.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
- Rozpálíme na pánvi olej, na který vhodíme maso. Osolíme a restujeme jej, až lehce zhnědne. Poté maso vyndáme a na talířku jej položíme stranou.
- Ve výpeku z masa orestujeme cibuli, klínky se postupně rozpadnou. Dejte pozor, aby se cibulka nepřipálila, stále mícháme, případně přidáme trochu oleje.
- Jakmile cibule zezlátne, zasypeme ji sladkou mletou paprikou. Zamícháme, aby se paprika rozvoněla, v žádném případě se nesmí připálit! Stačí půl minuty a je hotovo.
- Následně cibuli s paprikou zalijeme vodou a vrátíme na pánev zpět telecí maso. Maso by mělo být ponořené zhruba z ½ poloviny.
- Stáhneme teplotu plotýnky na minimum, pánev přiklopíme pokličkou a necháme velmi mírně dusit, zhruba hodinu a půl.
- Jakmile je maso měkké, opět jej z pánve vyndáme na talířek a uložíme stranou. Nejlépe se mi osvědčily dvě vidličky, je to taková popelčí práce, ale protože základ budeme mixovat ve velejemnou omáčku, je třeba maso vybrat.
- Základ z pánve slijeme do nádoby a ponorným mixérem umixujeme dohladka. Přidáme 100 ml smetany na šlehání, a ještě jednou zlehka promixujeme. Omáčku osolíme a opepříme podle chuti. Omáčka by neměla být zcela řídká, o zahuštění se postarala cibule.
- Podáváme s rýží, bramborovou kaší nebo pečivem.
Ještě pár slov k receptu:
Z množství v receptu připravíme 3 porce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Telecí z krku na paprice: tipy a rady
- Lehce prorostlejší telecí maso (plecko, z krku) je křehké, jemné a delikátní, a díky obsahu kolagenu také velmi šťavnaté. Kolagen navíc prospívá vlasům, pleti a kloubům.
- Restováním masa a cibule si připravíme parádní základ, který dá pokrmu báječnou chuť. Rozhodně tento krok nevynechávejte, jedná se o jednu z kuchyňských fines, která vás pasuje mezi profesionální kuchaře.
- Omáčka se zahušťuje cibulí, nikoliv chlebem nebo moukou. Je tak vhodná pro zvláštní stravovací režimy – například bezlepková dieta, nebo můj oblíbený low carb styl.
- Cibuli do základu krájím na klínky, mám tenhle styl ráda. Rozhodně se u klínků nenapláču tolik, jako když cibulku krákám nadrobno, a navíc… stejně ji ve finále budeme mixovat.
- Sladká mletá paprika: telecí je připravené na paprice, já jsem použila jsem uzenou, kterou jsem zrovna měla doma v šuplíčku. Uzená vůně přidala pokrmu šmrnc, rozhodně doporučuji.