Sýrová pomazánka s olivami
Moje maminka neprožívá lehké období. Snažím se za ní často chodit a trochu jí rozptýlit myšlenky, hrajeme karty, vzpomínáme.
Nejlepší je, když se u stolu sejdeme ještě s bráchou a další blízkou přízní, zrovna tak, jako dneska. U takové příležitosti připravím něco dobrého na zub, tentokrát to byly jednohubky s uherskou pěnou a sýrovou pomazánkou s olivami. A právě recept na sýrovou pomazánku přináším v dnešním příspěvku.
TIP: Pomazánku můžete buď rovnou namazat na chlebíčky nebo jednohubky, nebo ji servírovat na stůl v pěkné keramické misce a přidat ošatku s pečivem. Mrkněte na krásnou JAPONSKOU KERAMIKU z Chefshop.cz, pár misek od nich mám.
Sýrové pomazánce dávají šmrnc černé olivy a sardelová pasta. Jednohubky s pomazánkou dozdobte svěží natí jarní cibulky, nakonec jsem ještě přidala plátek cherry rajčátka pro pestrost (cherry rajčátka jsou až na dolní fotce, hlavní foto je jen s cibulkovou natí).
Sýrová pomazánka s olivami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 200 g strouhaný sýr (tučnější, např. Gouda, Eidam 45 %)
- 2 lžíce majonéza
- 3 lžíce zakysaná smetana
- MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 1 lžička sardelová pasta
- 2 lžíce černé olivy (bez pecek)
- 1 lžička dijonská hořčice
- citronová šťáva
Na ozdobu:
- zelená nať z jarní cibulky
- cherry rajčata
PRACOVNÍ POSTUP
- Sýr nastrouháme najemno a vložíme do misky, ve které budeme pomazánku míchat.
- Olivy nasekáme nožem, přidáme k sýru spolu s majolkou, zakysanou smetanou, sardelovou pastou a dijonskou hořčicí, trochou sladké mleté papriky. Zakápneme citronovou šťávou a vše vymícháme na pomazánku.
- Mažeme na plátky tmavého nebo světlého pečiva, zdobíme nasekanou natí z jarní cibulky, nakonec obložíme plátkem cherry rajčátka.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Sýrová pomazánka s olivami: tipy a rady
- Sýrová pomazánka nepotřebuje sůl, v sýru, olivách a sardelové pastě je jich dost, než by vás napadlo pomazánku přisolit, nejprve ji ochutnejte. Ochutit pomazánku můžete troškou sladké papriky.
- Pomazánka byla inspirovaná časopisem Apetit, který ji vyhlásil jako jednu z nejlepších pomazánek (umístění v žebříčku TOP 10).
- V originálním receptu jsou 2-3 lžičky sardelové pasty, podle mě bohatě stačí lžička jedna. Ochutnávejte a případně pastu přidejte.
- Opět – originální recept si žádá pouze majonézu, já jsem pomazánku ještě odlehčila zakysanou smetanou. Pomazánka pouze s majonézou mi přišla příliš hutná.
- Sýr do pomazánky vybírejte tučnější, takový, který nemá příliš výraznou chuť. Ideální je Gouda nebo Eidam, tučnost zhruba 45 %. Sýr před strouháním vyndejte zhruba půl hodiny předem z lednice, lépe se v pomazánce rozvine jeho chuť.
- Pomazánka je dost hutná, po namazání na chlebíček nebo jednohubku určitě potřebuje poklást něčím čerstvým šťavnatým. Zvolila jsem nať z jarní cibulky a sladké cherry rajče – vy zkuste experimentovat!
TIP: Zkuste taky naši špenátovou pomazánku z cizrny!
Co je sardelová pasta?
Sardelová pasta je výrobek ze solených ryb, vyniká výraznou chutí. Do pokrmů se přidává v malém množství, aby nepřebila chuť ostatních surovin. Sardelová pasta se dá označit za zdravou, je zdrojem omega 3 mastných kyselin, zdrojem jódu, vápníku. Přidává se do pomazánek, polévek, salátů.
Sardelová pasta se prodává v tubě, hledejte ji v lepších obchodech v regále s rybími produkty (sama jsem ji koupila v Globusu).