Dnes je Bílá sobota, krátce před Velikonocemi, a mně dnešní ráno zachránilo svátky. Totiž: po dvaceti letech mi odešla trouba a já si objednala novou.
Přivezli mi ji poslední pracovní den před Velikonocemi, ve čtvrtek v půl desáté večer. Pan servisák je naštěstí zlatej chlap, a tak nám troubu přišel zapojit v sobotu ráno.
Děti měly největší starost, že nebude beránek a mazanec, ale všechny tyhle strachy jsme mohli smést pod stůl. Apropo – ten beránek mě letos fakt nepokaká, moje nová trouba jistí všechno!
Špaldový mazanec s tvarohem
INGREDIENCE
- 400 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 200 g polohrubá mouka
- 100 g tučný tvaroh
- 200 ml MLÉKO
- 30 g droždí
- 70 g VEPŘOVÉ SÁDLO
- 40 g MÁSLO
- 150 g cukr písek
- 2 vejce
- citronová kůra
- vanilka
- 1 lžíce RUM (tuzemský)
- 100 g ROZINKY
PRACOVNÍ POSTUP
- Do rendlíku nalijeme mléko a necháme ho ohřát, až je vlahé. Přidáme lžičku cukru, rozmícháme a nadrobíme dovnitř droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- Rozpustíme máslo a sádlo, nesmí však vřít nebo být horké, nechte jej zchladnout, než jej přidáte k surovinám na kynuté těsto.
- Odvážíme mouku a nasypeme ji do mísy (špaldovou i pšeničnou), přidáme jedno celé vejce a žloutek, bílek uchováme stranou. Přidáme tvaroh, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rum a rozinky.
- Dále přidáme vzešlý kvásek s mlékem, vychladlý rozpuštěný tuk.
- Zpracujeme v hladké těsto.
- Necháme kynout cca 30-45 minut na teplém místě.
- Rozpálíme troubu na 180 °C bez horkovzduchu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, ty položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme bílkem a vložíme do trouby, pečeme asi 30-45 minut. Jestli je mazanec upečený poznáte vpichem špejlí doprostřed mazance. Je-li špejle suchá, je mazanec upečený.
- Mazanec nechte vychladnout, pocukrujte, krájejte na klínky a podávejte.
Ještě pár slov k receptu:
První, co jsem v troubě pekla, byl velikonoční mazanec ze špaldové mouky, do těsta jsem navíc přidala tvaroh, abych si pojistila, že těsto nebude suché.