Šeříková zmrzlina
Věděli jste, že z květů šeříku si můžete vyrobit domácí zmrzlinu? Je lahodná a v postupujícím jaru osvěží. Schovejte něžnou fialovou a růžovou do šeříkové zmrzliny a vychutnejte si netradiční dobrotu – máte na to jen pár dní, pak šeříky odkvetou a vy si budete muset počkat další rok 🙂
Z šeříku se dá vyrobit také domácí sirup, který použijete na polévání dezertů nebo v létě jako základ na osvěžující limonádu.
Šeříková zmrzlina
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Svaříme šlehačku s mlékem a s cukrem (dokud se cukr nerozpustí). Přidáme šeříkové květy a necháme 3-4 hodiny louhovat.
- Poté scedíme a šeříkovou šlehačku opět přivedeme k varu. Žloutky vyšleháme do lehké pěny a tenkým pramínkem přilejeme polovinu vařící smetanové směsi. Potom žloutkovou směs vlijeme zpátky do rendlíku ke zbytku šlehačky a ohříváme do zhoustnutí. Pozor, zmrzlina nezhoustne jako puding, jen se lehce zahustí. Necháme vychladnout pod fólií a poté zmrazíme v zmrzlinovači nebo v mrazničce.
Ještě pár slov k receptu: