Rychlá rajčatová omáčka s těstovinami
Těstoviny s kečupem a opečeným salámem jsou klasická rychlovka, řekla bych až studentské jídlo 🙂 Určitě to však jde lépe než na špagety nalít kečup, a přitom taková rajčatová omáčka vůbec nemusí zabrat moc času.
Tohle je recept na rychlou rajčatovou omáčku, jak ji doma děláme my. A když si dobře zorganizujete práci, můžete do půl hodiny servírovat na stůl rychlou večeři nebo oběd.
Rychlá rajčatová omáčka s těstovinami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 ks CIBULE
- 250 g Rajčatové pyré nebo passata (rajčatové pyré)
- 1 stroužek ČESNEK
- 1,5 dcl OLIVOVÝ OLEJ
- snítka čerstvých bylinek (volitelně: oregano, tymián, petrželka)
- SŮL
- PEPŘ
- olej na osmažení cibulky
Dále potřebujeme:
- 2 porce těstoviny (špagety, vrtulky)
- 2 ks kuřecí prsa
- sýr (strouhaný)
PRACOVNÍ POSTUP
- Na plotýnku dáme vařit vodu na těstoviny, vyndáme sýr z lednice, aby se v teple rozležel.
- Rozpálíme pánev, na kterou nalijeme trochu oleje.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Cibulku osmažíme dozlatova, mícháme, aby se nepřipálila. Poté podlijeme dvěma lžícemi vody a necháme chvíli dusit.
- Přilijeme passatu, přidáme oloupaný česnek nakrájený na plátky, posolíme, opepříme a chvíli povaříme.
- Mezitím uvaříme těstoviny al dente a dáme opéct kuřecí prsíčko.
- Omáčku slijeme do vhodné nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme olivový olej, snítky bylinek, a ještě jednou krátce promícháme, než se omáčka hezky spojí. Případně dochutíme solí a pepřem.
- Na talíř servírujeme čerstvě slité těstoviny, polijeme rajčatovou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a poklademe plátky masa. Navrch můžeme ozdobit lístky čerstvých bylinek.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Co je rajčatová passata?
Nemyslete si, není to obyčejný rajský protlak. Passata se připravuje přímo z rajčat (rozmixovaná rajčata), kdežto protlak je z rajčatového koncentrátu, leckdy obohacený o nejrůznější dochucovadla, aby nám to za těch pár korun, co protlak stojí, aspoň trochu chutnalo. Protlak je také více zahuštěný a má chuť spíše kečupovou než rajčatovou. Rajčatová passata je vždy lepší volba, když přijde na rychlou rajčatovou omáčku, podávanou s těstovinami.
Rajčatová omáčka: tipy a rady
- Omáčku můžete ochutit lžičkou cukru, občas přidám přírodní směs koření na špagety.
- Sýr na těstoviny vyndejte z lednice alespoň půl hodiny předem. Krásně se rozleží a jeho chuť se zintenzivní.
- Než budete servírovat na stůl, poprašte pokrm pepřem čerstvě namletým z mlýnku.