penne s bazalkovým pestem

Penne s bazalkovým pestem

Letošní počasí přeje bylinkám, které mají rády teplo. Rozmarýn, tymián, bazalka. A právě bazalka se mi o víkendu dostala do rukou od tety, která udávala přebytky ze zahrádky. Co s bazalkou? No přeci bazalkové pesto! A co k bazalkovému pestu? Ale no tak, těstoviny jsou první volbou!

A tak v neděli došlo na penne s pestem, které jsem připravila z čerstvých lístků bazalky. Pokud si přípravu dobře zorganizujete, můžete… no řekněme za 45 minut podávat báječný oběd, nebo rychlou večeři.

penne s bazalkovým pestem recept

Penne s bazalkovým pestem

Penne s domácím bazalkovým pestem, výborný a rychlý recept.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • penne pro 4 osoby
  • 500 g vepřový váleček z kýty

Domácí bazalkové pesto:

  • 50 g bazalka čerstvé lístky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dcl olivového oleje
  • 20 g ořechy (nejlépe piniové, já jsem dávala para ořechy)
  • 30 g sýr Grana panado (nebo podobný)
  • Olej vhodný na pečení a smažení (sůl)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Dáme vařit vodu na těstoviny, dostatečně ji osolíme.
  • Zapneme elektrickou troubu na 170 °C.
  • Rozpálíme pánev s olejem.
  • Vepřové maso nakrojíme po vlákně tak, abychom dostali plátky o tloušťce cca 2,5 cm. Osolíme je.
  • Maso opečeme zprudka na pánvi, zhruba 4-5 minut na každé straně. Maso se zatáhne a získá zlatavou krustičku. Poté stáhneme z pánve a vložíme do trouby, případně máme-li pánev bez umělých či dřevěných držadel (např. litinovou), můžeme maso z plotýnky přendat do trouby i s pánví. Zde se maso dotáhne, potrvá to zhruba 15 minut, než připravíme zbytek jídla.
  • Mezitím se nám začne vařit voda. A teď pozor: před těstovinami vhodíme do vroucí vody lístky bazalky a necháme je 1 minutu povařit. Pak je vidličkou vyndáme a ihned zchladíme studenou vodou. Tomuto postupu se říká blanšírování a dosáhneme tím toho, že barva pesta zůstává hezky zelená a nezešedne nám dřív, než doneseme jídlo na stůl. Bazalky zbyde malá hroudička, ale ta nám na pesto bohatě stačí.
  • Do vody vložíme těstoviny a uvaříme je al dente.
  • Připravíme si pesto: do nádoby vlijeme olej, přidáme utřený stroužek česneku, sůl, blanšírovanou bazalku a ořechy. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme sýr a promícháme.
  • Vyndáme maso a nakrájíme na plátky. Uprostřed by mělo být šťavnaté, s náznakem růžové barvy, nikoliv vysušené.
  • Těstoviny slijeme, smícháme s pestem a servírujeme na talíř.
  • Navrch narovnáme plátky masa, ozdobíme lístky bazalky a přidáme rajčátko na ozdobu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

penne s bazalkovým pestem

Penne s bazalkovým pestem: rady a tipy

  • Místo vepřového masa můžete přidat jakékoliv jiné libové, které lze rychle upravit: vepřové medailonky nebo panenku, hovězí flank steak.
  • Úprava masa tak, jak je popsáno v receptu, je velice chutná. Dříve jsem maso připravovala tak, že jsem ho krájela na plátky a pak smažila. Maso však bylo zbytečně vysušené – je lepší zprudka opéct na pánvi, aby se zatáhlo, a nechat dojít v troubě. Není to žádný kulinářský výstřelek, podobně se připravují hovězí steaky.
  • Pokud si chcete ušetřit pár minut práce, bazalku nemusíte blanšírovat, ale počítejte s tím, že ta krásná jedovatá zelená poměrně rychle zešedne. Blanšírování barvu bazalky nejenom zachová, ale ji i zvýrazní.
  • Místo penne můžete použít i jiné těstoviny, klidně špagety. Bazalkové pesto však penne sluší, díky nepravidelnému povrchu na penne pesto krásně ulpí a nesteče na dno talíře.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Penne s bazalkovým pestem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/penne-s-bazalkovym-pestem/