Penne s bazalkovým pestem
Letošní počasí přeje bylinkám, které mají rády teplo. Rozmarýn, tymián, bazalka. A právě bazalka se mi o víkendu dostala do rukou od tety, která udávala přebytky ze zahrádky. Co s bazalkou? No přeci bazalkové pesto! A co k bazalkovému pestu? Ale no tak, těstoviny jsou první volbou!
A tak v neděli došlo na penne s pestem, které jsem připravila z čerstvých lístků bazalky. Pokud si přípravu dobře zorganizujete, můžete… no řekněme za 45 minut podávat báječný oběd, nebo rychlou večeři.
Penne s bazalkovým pestem
Penne s domácím bazalkovým pestem, výborný a rychlý recept.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4
INGREDIENCE
- penne pro 4 osoby
- 500 g vepřový váleček z kýty
Domácí bazalkové pesto:
- 50 g bazalka čerstvé lístky
- 1 stroužek česneku
- 1 dcl olivového oleje
- 20 g ořechy (nejlépe piniové, já jsem dávala para ořechy)
- 30 g sýr Grana panado (nebo podobný)
- Olej vhodný na pečení a smažení (sůl)
PRACOVNÍ POSTUP
- Dáme vařit vodu na těstoviny, dostatečně ji osolíme.
- Zapneme elektrickou troubu na 170 °C.
- Rozpálíme pánev s olejem.
- Vepřové maso nakrojíme po vlákně tak, abychom dostali plátky o tloušťce cca 2,5 cm. Osolíme je.
- Maso opečeme zprudka na pánvi, zhruba 4-5 minut na každé straně. Maso se zatáhne a získá zlatavou krustičku. Poté stáhneme z pánve a vložíme do trouby, případně máme-li pánev bez umělých či dřevěných držadel (např. litinovou), můžeme maso z plotýnky přendat do trouby i s pánví. Zde se maso dotáhne, potrvá to zhruba 15 minut, než připravíme zbytek jídla.
- Mezitím se nám začne vařit voda. A teď pozor: před těstovinami vhodíme do vroucí vody lístky bazalky a necháme je 1 minutu povařit. Pak je vidličkou vyndáme a ihned zchladíme studenou vodou. Tomuto postupu se říká blanšírování a dosáhneme tím toho, že barva pesta zůstává hezky zelená a nezešedne nám dřív, než doneseme jídlo na stůl. Bazalky zbyde malá hroudička, ale ta nám na pesto bohatě stačí.
- Do vody vložíme těstoviny a uvaříme je al dente.
- Připravíme si pesto: do nádoby vlijeme olej, přidáme utřený stroužek česneku, sůl, blanšírovanou bazalku a ořechy. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme sýr a promícháme.
- Vyndáme maso a nakrájíme na plátky. Uprostřed by mělo být šťavnaté, s náznakem růžové barvy, nikoliv vysušené.
- Těstoviny slijeme, smícháme s pestem a servírujeme na talíř.
- Navrch narovnáme plátky masa, ozdobíme lístky bazalky a přidáme rajčátko na ozdobu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Penne s bazalkovým pestem: rady a tipy
- Místo vepřového masa můžete přidat jakékoliv jiné libové, které lze rychle upravit: vepřové medailonky nebo panenku, hovězí flank steak.
- Úprava masa tak, jak je popsáno v receptu, je velice chutná. Dříve jsem maso připravovala tak, že jsem ho krájela na plátky a pak smažila. Maso však bylo zbytečně vysušené – je lepší zprudka opéct na pánvi, aby se zatáhlo, a nechat dojít v troubě. Není to žádný kulinářský výstřelek, podobně se připravují hovězí steaky.
- Pokud si chcete ušetřit pár minut práce, bazalku nemusíte blanšírovat, ale počítejte s tím, že ta krásná jedovatá zelená poměrně rychle zešedne. Blanšírování barvu bazalky nejenom zachová, ale ji i zvýrazní.
- Místo penne můžete použít i jiné těstoviny, klidně špagety. Bazalkové pesto však penne sluší, díky nepravidelnému povrchu na penne pesto krásně ulpí a nesteče na dno talíře.