Pečené halloumi s bramborami a zeleninou
Jedná se o bezmasý pokrm, kde však bílkoviny postrádat nebudete. Sýr halloumi je bohatým zdrojem proteinů. Lze jej grilovat, vařit, smažit, zapékat. Má nekonečnou škálu využití a vynikající chuť. Vedle bílkovin je také skvělý zdroj vápníku. Pamatujte však, že obsahuje poměrně dost soli, tudíž při přípravě jídla solí šetřete.
K jeho výhodám patří: vysoký obsah bílkovin, vápníku, udrží vás déle sytější. Oproti masu šetří vaše trávení. Má pestrou škálu využití v kuchyni, připravuje se poměrně rychle. Pro mě osobně představuje halloumi krále mezi sýry. Miluji jeho chuť i strukturu, jak skřípe mezi zuby. Možná to máte podobně?
Množství, které uvádím v receptu, odpovídá dvěma porcím. Pokud připravujete jídlo pro více lidí, použijte větší množství zeleniny i sýra, včetně dochucovadel.
Recept pečené halloumi s bramborami a zeleninou:
Pečené halloumi s bramborami a zeleninou
INGREDIENCE
- 2 kusy brambory nebo batáty (případně obojí)
- 1 kus paprika
- 10 kusů cherry rajčata
- brokolice, cuketa, květák (dle libosti)
- 150 g halloumi
- koření
- bylinky
- sůl
- 1 polévková lžíve hořčice
- 1 kávova lžička medu
- olivový olej (ve spreji)
PRACOVNÍ POSTUP
- Pekáček si vymažeme olivovým olejem nebo použijeme papír na pečení.
- Umyjeme a nakrájíme si brambory (mohou být i se slupkou).
- Připravíme si i další zeleninu, nakrájíme na menší části.
- Halloumi nakrájíme na kostičky.
- Vše společně promícháme a zastříkneme olivovým (nebo jiným) olejem.
- Vše ještě promícháme s bylinkami a kořením (použila jsem: sušený česnek, cibulku, maličko soli, barevný pepř, pažitku, kadeřavou petržel).
- Nakonec pokapeme hořčicí a medem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů / 35 minut (nebo podle potřeby) – každá trouba peče trochu jinak.