Pečená brambora s mletým
Víkendová bašta ve stylu „brambory s masem“, ale ve zcela jiném kabátku. Zapomeňte na chvíli na klasiku, odvažte se a pusťte se do nového receptu!
Osvědčený repertoár brambory a maso zůstává, jen jsem změnila styling a brambory upekla vcelku v troubě a poté je našťouchla mletým masem, které jsem nechala zvlášť vysmažit do křupava na pánvi. O říznou chuť se postaral balkánský sýr.
Pečená brambora s mletým
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu rozehřejeme na 170 °C (bez horkovzduchu).
- Brambory pořádně odrbejte, ať jsou čisté – budeme je péct i se slupkou. Osvědčil se mi tenhle KARTÁČ NA ZELENINU.
- Plech zlehka vymažeme olejem. Brambory z každé strany 2x propíchneme vidličkou, a pak uprostřed nožem nařízneme zhruba do ¾.
- Vrch brambor potřeme olejem, vyskládáme na plech a dáme péct, trvá to zhruba hodinu.
- Mezitím na oleji orestujeme mleté maso, osolíme jej, opepříme a přidáme stroužek utřeného česneku. Mleté zpočátku pilně oddělujeme vidličkou, aby se nescuklo do chuchvalců. Maso necháme opéct do křupava, až dostane zlatavou krustičku.
- Připravíme jednoduchý a rychlý dip ze zakysané smetany: smetanu smícháme s utřeným česnekem, zlehka osolíme. Při podávání smetanu popráším pepřem čerstvě namletým z mlýnku.
- Po upečení brambory opatrně rozevřeme, vnitřky osolíme několika zrnky soli a vložíme plátek másla. Jakmile se máslo rozpustí, naplníme osmaženým mletým masem, na vrch nadrobíme balkánský sýr a ozdobíme několika lístky baby špenátu. Podáváme se smetanovým dipem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Pečená brambora: tipy a rady
- Brambory vybírejte zhruba stejně velké, aby se stihly propéct za stejný čas.
- Pokud máte elektrickou troubu s horkovzdušnou cirkulací, tuto funkci vypněte. Vrch brambor by se vysušil, v horším případě spálil a zbytečně ztvrdnul.
Maso koupíte už namleté, případně si jej umelete doma – ideálně z vepřového plecka (je tučnější, což jenom prospěje). Použít můžete také kombinaci vepřového a hovězího. Samotné hovězí nedoporučuju, výsledkem by po osmažení na pánvi byly suché drobty – to rozhodně nechceme, samotná brambora je suchá až dost.
TIP: Pro mletí masa doma doporučuji Elektrický mlýnek na maso BOSCH (recenze mlýnků na maso)