Parmezánové brambory zapečené se schwarzwaldskou šunkou
Jsou recepty, které mě dostanou tím, že k jejich přípravě potřebuju jen pár obvyklých ingrediencí, a přesto použitím jednoho dvou triků při přípravě vypadá výsledek báječně (a stejně dobře chutná).
K tomuhle receptu navíc všechno potřebné mívám v lednici a skříňce na potraviny, neboli ve špajzce. Vtip u brambor podle receptu spočívá provedení tenkých zářezů, pečlivě jen pár milimetrů od sebe – a pozor, brambora se nesmí doříznout! Téhle úpravě brambor se říká Hasselback.
Parmazánové brambory zapečené se schwarzwaldskou šunkou
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapněte troubu (elektrická na cca 170-180 °C)
- Brambory pečlivě očistěte kartáčkem na zeleninu.
- Každou z brambor nakrájejte nožem na plátky vzdálené od sebe cca 2-3 mm, nedořízněte až do konce!
- Mezi plátky brambor vložte kousek šunky.
- Zapékací misku vytřete olejem a poskládejte do ní brampory naplněné šunkou.
- Posypte čerstvě mletým pepřem.
- Dejte péct. Po cca 30 minutách vyndejte z trouby, poklaďte vršky brambor plátky másla, posypte parmezánem a vraťte do trouby na dalších 15 min zapéct.
- Servírujte s čerstvými bylinkami a dipem ze zakysané smetany, utřeného česneku, soli a pepře.
Ještě pár slov k receptu:
Francouzské brambory zná každý, u nás nad nimi už mlsné huby ohrnují nos (je to vůbec anatomicky možné? 🙂 Trošku jsem si tedy s bramborami pohrála, nařízla je na tenké plátky a mezi ně vložila schwarzwaldskou šunku. Tahle šunka má říz, ale použít se dá i normální šunka. Takto vylepšené brambory jsem naskládala do zapékací misky, opepřila a šup s nimi do trouby. Po 30 minutách jsem na vršky položila plátky másla, posypala parmezánem a vrátila zpět na 15 minut zapéct.
Servíruju je se zakysanou smetanou a zdobené bylinkami, které mám po ruce. Výsledek? Do deseti minut se po bramborách jen zaprášilo!
Brambory před vložením do trouby
Zapečené brambory v troubě: tipy a rady
- Při krájení brambory na plátky buďte opatrní, abyste ji omylem nepřeřízli. Pomoct může, pokud bramboru vložíte mezi dvě tenká prkénka, která nedovolí, abyste ji dořízli až do spodního okraje.
- Schwarzwaldská šunka a parmezán není žádné dogma, použít můžete šunku a sýr, které máte v lednici. Protože však brambory samy o sobě nejsou chuťově výrazné, je schwarzwaldská šunka, která má říz, velmi dobrou vložkou, která brambory pozvedne.
- K bramborám připravuju jednoduchý dip ze zakysané smetany, utřeného česneku, soli a čerstvě namletého pepře.