Organizace lednice: Kam dát zeleninu, maso nebo vejce?

zóny v lednici aeg

Teplota uvnitř lednice není všude stejná, mění se od spodního šuplíku až po horní police. Vyplatí se vědět, kde je v lednici nejchladněji, které místo je vhodné k uložení salátu, kam správně v ledničce patří vejce nebo kde se bude nejlépe dařit čerstvému masu. Vše podrobně vysvětlíme v dnešním článku.

Ideální teplota v lednici

Schválně, kontrolovali jste někdy, na kolik stupňů máte nastavenou ledničku? Optimální teplota v lednici by se měla pohybovat v rozmezí 0-5 °C, ale většina z nás má nastaveno až o několik stupňů více, než zní doporučení.

TIP: Zkuste si vzít do ruky teploměr a změřit teplotu lednice v horní části. Pokud teplota přesahuje 8 °C, vystavujete se nebezpečí, že se v uskladněných potravinách začnou množit bakterie a plísně.

Proč míváme v ledničce tepleji, než se doporučuje?

Častým důvodem je nevědomost, spousta z nás ledničku nastaví na střední stupeň a s konkrétními čísly si hlavu neláme. Další si nepřejí mít potraviny příliš studené, když je z chladničky vytáhnou – už se těší, až si na rohlík dají šunku a nechtějí, aby jim příliš trnuly zuby.

Roli hraje také cena za elektřinu: každý stupeň, o který teplotu uvnitř lednice stáhneme, se projeví ve vyúčtování za elektřinu, a to i když máte spotřebič v energetické třídě A++.

Zóny v lednici

Proto je vhodné naučit se ukládat do lednice potraviny podle určitých pravidel. Mezi nejdůležitější z nich patří respektování zón v lednici: rozdíl mezi dolní a horní částí ledničky může být až 4 °C, proto se dolní šuplík hodí pro skladování jiného druhu potravin než horní police.

zóny v lednici aeg

Zóny v lednici pro uložení různých typů potravin, zdroj: AEG

Pojďme se na uspořádání lednice podívat a říct si, kam patří čerstvá zelenina, kde nejlépe uložit vajíčka, jaká zóna je vhodná pro jogurty a sýry.

Spodní šuplík

Spodní šuplík je místo, kde je v lednici nejchladněji, a tedy ideální pro skladování potravin nejnáchylnějších ke zkažení.

Do dolních šuplíků se ukládá čerstvé ovoce a zelenina, třeba salát nebo jahody. Pro skladování zeleniny je v dolním šuplíku nejenom optimální teplota, ale také vlhkost, která se postará, aby ovoce a zelenina nevysychaly.

Pokud jsou v dolní části ledničky šuplíky dva, pak do druhého šuplíku odspoda se ukládá maso nebo ryby.

Prostřední část v ledničce

Střední patra slouží k uložení hotových uvařených jídel, uzenin a měkkých salámů. Patří sem také jogurty a mléčné výrobky.

Střed lednice máme ihned na očích, když ji otevřeme. Ukládejte sem nejpoužívanější potraviny, abyste v útrobách nemuseli dlouho hledat a neměli dveře otevřené zbytečně dlouho – šetříte tak energii, kterou kompresor musí věnovat tomu, aby uvnitř lednice navrátil teplotu na nastavenou úroveň.

Horní police v lednici

V horních policích lednice je nejtepleji. Dobře se tu bude dařit třeba máslu (pokud jej nedáváte do dveří od lednice), otevřeným konzervám určeným k rychlé spotřebě, trvanlivým sýrům.

Horní police jsou také místem, kde v lednici skladovat vejce, a to v případě, že lednička není vybavená speciálním místem pro vajíčka. V tom případě doporučujeme vajíčka vyndat z papírového obalu, který může obsahovat škodlivé mikroorganismy, a pořídit si do chladničky plastový stojánek, kam jednotlivá vejce uložíte.

Dveře od lednice

Ve dveřích chladničky jsou obvykle přestavitelné plastové boxy, které rozmístíte podle potřeby a uděláte si tak prostor například na nápoje, kečupy, dresinky, marmelády, otevřené lahve s alkoholem.

V prostřední části dveří od lednice uložte máslo a margarín. Malý box nahoře, bezpečně vysoko z dosahu dětí, poslouží jako úložiště léků, které je třeba udržovat v chladu.

Které potraviny do lednice nepatří?

Víte, že spoustu potravin do lednice ukládáme zbytečně? Mnohem líp by jim bylo v suché, dobře větrané špajzce nebo potravinové skříňce v kuchyni.

Je to například zelenina s vyšším obsahem vody: rajčata, okurky, lilky. Exotické ovoce jako banány, pomeranče, ananas. Také bramborám bude lépe ve sklepě než v chladu lednice. To samé platí o česneku a cibuli – vlhkost v lednici jim v žádném případě neprospívá, postupně ztratí svoji chuť a získají na moučnatosti.

Do ledničky nepatří ani pečivo, které zde okorá, navlhne a začne plesnivět.

Chytré lednice od AEG

Přemýšlíte, jakou značku lednice zvolit, aby se do ní vešly všechny zásoby jídla pro celou rodinu? K oblíbeným patří lednice AEG. Jsou vybavené mnoha šikovnými funkcemi, které zaručí perfektní čerstvost uložených potravin.

Z chytrých funkcí jmenujme například beznámrazovou technologii TwinTech® NoFrost, která efektně zabrání vzniku námrazy uvnitř lednice. MultiAir Flow nezávislá cirkulace vzduchu zajišťuje extra stabilní, rovnoměrné teplotní podmínky v chladničce, chrání potraviny před náhlými změnami teplot nebo vlhkosti. Díky tomu si potraviny zachovají mnohem déle čerstvou chuť a vzhled.

TIP: Přehled vestavných i volně stojících lednic najdete na webu AEG.

Tipy na závěr

Potraviny ukládejte do lednice tak, aby kolem nich mohl cirkulovat vzduch. Žádné mačkání na sebe nebo přeplněná lednice, chladný vzduch se musí dostat k uloženému jídlu ze všech stran. Dbejte také na to, aby se potraviny nedotýkaly zadní části ledničky, předejdete tím vzniku námrazy.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: