Litinové nádobí: návrat ke kořenům
Chvíli trvá, než se nahřeje, ale pak sálá jako čert, takže vařit na ní můžete při sporáku zapnutým na menší ohřev, než jste zvyklí. Prudké osmažení i pomalu dušená masa, jídlo v ní připravené chutná skvěle. Řeč je o litině a nádobí z ní vyrobené.
O litinovém nádobí
Litinové nádobí zažívá renesanci, vyznavači přírodního stylu vaření objevují materiál, který si v kuchyni oblíbili naši prarodiče.
Dobře vědí proč: litina perfektně vede teplo, uchovává jídlo dlouho teplé, hodí se na všechny povrchy ohřevu, včetně indukce. Neobsahuje žádné příměsi chemikálií. Nadto skvěle vypadá, když v litinové pánvi naservírujete doprostřed stolu pokrm právě vytažený z trouby.
- ČTĚTE: Srování TOP 3 grilovacích pánví z litiny (pro přípravu šťavnatých steaků doma v kuchyni)
Litinové nádobí je známé svojí životností; ať si koupíte sebelepší teflon nebo keramiku, časem ho budete muset vyměnit kvůli poškozenému povrchu. Litina je všechny přežije a vy ve finále ušetříte spoustu peněz.
Mezi nejoblíbenější patří litinové pánve (včetně grilovacích s typickou mřížkou), hrnce, pekáče, tály. Za designový kousek se dají počítat litinové konvice, které jsou ozdobou každého kuchyňského interiéru.
Na elektrickou plotýnku, varnou desku i indukci
Ano, litina bez problémů uvaří na plynovém sporáku, elektrické plotýnce, varné desce. Litinový pekáč nebo tál lze vložit do trouby, pánve jsou ideální na gril, na přímý oheň. Litina je přirozeně magnetická, takže nádobí můžete směle použít na indukci. Pokud nemá litinové nádobí dřevěné úchyty, upečete v něm v troubě.
Litinové nádobí: výhody a nevýhody
Výhody
- Perfektně vede teplo
- Esteticky na vysoké úrovni, pěkný doplněk prostřeného stolu
- Zdravé vaření a návrat k přírodním materiálům
- Dlouhá životnost
- Pro všechny typy ohřevných ploch
- Úspora energie: litina mnohem lépe než jakékoliv jiné nádobí akumuluje teplo, ale hlavně jej velmi intenzivně a rovnoměrně vyzařuje, čili sálá
- Mimořádně vhodné také pro pozvolné vaření díky rovnoměrnému vedení tepla
Nevýhody
- Nádobí z litiny je těžké
- Údržba pouze ručním mytím, žádná myčka
- Vyšší cena
- Nelze v něm uchovávat jídlo po delší dobu (získá „železitou“ pachuť)
Jak mýt litinové nádobí
Čištění litinového nádobí má svá specifika. Zapomeňte na jar a další saponáty. Jakmile jídlo z litiny dojíte, opláchněte nádobí teplou vodou, na čištění použijte kartáček nebo speciální špachtli, vytřete dosucha a nechte řádně uschnout. Občas vytřete povrch olejem, aby nádobí nerezlo – pokud jej však pravidelně používáte a vhodně se o něj staráte, o rez si starosti dělat nemusíte.
Co je seasoning?
Nádobí ze surové litiny je přirozeně porézní, po určité době používání do sebe nasaje vrstvu oleje, která se na povrchu zapeče a ten je pak nepřilnavý. Taková nepřilnavá vrstva se označuje pojmem seasoning.
Čím starší je litinové nádobí, tím lepší užitné vlastnosti získává – jídlo se snadněji připravuje a lépe chutná. Podmínkou je pravidelné používání a správná údržba.
TIP: Recept na hovězí kostky z litinové pánve
Co je litina a jak se z ní vyrábí nádobí
Litina je čisté železo a uhlík, nehrozí tedy, že by se z ní cokoliv závadného uvolňovalo. Rozdíl mezi litinou a ocelí z hlediska definic je v rozdílu obsahu uhlíku. V oceli je ho míň, proto se může kovat, kdežto litina se musí odlévat – velmi zhruba řečeno. Litina na rozdíl od oceli lépe vodí teplo, kumuluje jej a dlouho sálá.
Běžné hrnce a pánve se vyrábějí ohýbáním, tvarováním základní suroviny, a to pomocí ručních nebo hydraulických lisů. Litinové nádobí má unikátní výrobní postup: při výrobě se odlévá do formy, odtud také název.
Výrobci a značky litinového nádobí
Ocelové, nerezové, titanové, kameninové, litinové; takové a další nádobí obvykle najdete na trhu. Běžné povrchové úpravy jsou smaltování, keramická nebo teflonová nepřilnavá vrstva.
Litinové nádobí se prodává přírodní, tedy bez povrchové úpravy, nebo smaltované. V Česku výrobce litinového nádobí chybí, pod pojmem české litinové nádobí dodává firma Belis nádobí z pevné oceli s typickým modrým smaltováním.
TIP: Krásné nádobí ze smaltované litiny najdete v e-shopu Mlsný Hrnec
Litinové nádobí není rozhodně levné. Krásnou litinu najdete u švédského výrobce Skeppshult, designové kousky dodává francouzský Staub. Připravte se ale, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.
Cenově dostupnější variantou je litinové nádobí amerického výrobce Lodge, které má v nabídce celou základní řadu a velmi dobře vypadá.
Diskuze a zkušenosti
“
Miluju čistou litinu, sice se dlouho zahřívá, ale na pomalé vaření není nic lepšího. Výtečně vede teplo a po odstavení ho dlouho udrží. Mám dva hrnce a velkou pánev už 20 let, bez změny. Jen je těžká a nesmí se nechat odmočit se saponátem, je to porézní materiál.
“
Nechci teflon, protože se časem a teplem rozkládá (prostě mu úplně nevěřím), nechci nerez, protože se na něj všechno chytá, nechci smalt, protože může odprýsknout. Chci litinu, protože tu mohu po „zapečení“ oleje používat na cokoliv.
“
Mám zkušenost, že ocelová pánev se rychleji zahřívá a reaguje rychleji na teplotní změny než litina, ale litina zase vydrží déle sálat a udrží jídlo teplé, takže se nebojím servírovat na stůl, kde navíc litinový hrnec s čerstvě připraveným jídlem perfektně vypadá.