kuřecí stehna na paprice se smetanou

Kuřecí stehna na paprice

Kuřecí na paprice se smetanou je jednou z omáček, kterou mám spojenou s kuchyní mojí babičky. Ta dělávala na paprice slepici a maso pak do omáčky natrhala. Sama mám nejraději kuřecí stehna, jsou dostatečně šťavnatá, ne tak suchá jako prsa.

U nás frčí verze stehna s kůží, zatímco někteří strávníci preferují kuřecí stehýnka holá. Apropos, tuk je nositelem chuti, a pokud budete při přípravě omáčky postupovat správně, tedy maso nejprve zprudka opečeme dozlatova, nebude kůže ani po dlouhém pomalém dušení masa blátivá.

kuřecí stehna na paprice recept

Kuřecí stehna na paprice

Kuřecí stehna na paprice v omáčce zjemněné smetanou. Uvařeno s láskou v litinovém hrnci, snědeno během chvíle záhy po servírování na stůl.
5 z 4 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Na jíšku

PRACOVNÍ POSTUP

  • Kuřecí stehna omyjeme, zbavíme je případných zbytků peří a brků. Osušíme, osolíme a opepříme.
  • Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.
  • V hrnci se silným dnem (používám LITINOVÝ HRNEC – tenhle typ nádobí je absolutně nejlepší, nemá konkurenci) rozpálíme sádlo, pozor, aby se nezačalo přepalovat. Vložíme do hrnce kuřecí stehna kůží dolů a smažíme dozlatova. Pak otočíme a smažíme i na druhé straně.
  • Maso na chvíli vyndáme na talíř, do výpeku přidáme lžíci sádla a vsypeme pokrájenou cibuli. Mícháme, dokud nedostane světlounce nazlátlou barvu – ne víc!
  • Přisypeme sladkou papriku, zamícháme, krátce necháme zpěnit. Stačí půl minuta, aby se paprika nepřipálila.
  • Do hrnce na cibulový základ vrátíme kuřecí stehna, zalijeme vývarem. Stehna by měla být ponořená zhruba z poloviny až ze dvou třetin.
  • Jakmile se tekutina začne vařit, stáhneme teplotu, aby základ na omáčku jenom probublával. Kdo má rád, přidá česnek – oloupaný a nakrájený na plátky. Přiklopíme poklicí a necháme pomalu táhnout, dusit, asi 45 minut.
  • Ke konci si připravím jíšku: na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a na středním plamenu mícháme. Jíšku připravte světlou, nikoliv tmavou.
  • Z omáčky vyndáme maso na talíř, udržujeme jej v teple, např. ve vyhřáté troubě.
  • Do bublající omáčky zavaříme jíšku, mícháme a při mírném varu povaříme asi 5 minut.
  • Omáčky jsem se naučila mixovat ve stolním mixéru. Jsou krásně hladké a jemné. Totéž provedeme s touto omáčkou. Nalijeme ji do nádoby a umixujeme – pozor, omáčka je horká! Používám velkou nádobu v mixéru, případně umixujte omáčku na dvakrát.
  • Jakmile je omáčka hladká, přidáme smetanu, dále už nevaříme. Dochutíme octem, lžičkou až dvěma cukru, podle chuti dosolíme a opepříme.
  • Na talíř aranžujeme maso, přeléváme ho omáčkou. Podáváme s knedlíkem nebo rýží, u nás kuřecí na paprice chutná i s chlebem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
kuřecí stehna v hrnci z litiny
smažená kuřecí stehna
smažení cibulky
dušení masa v hrnci

Kuřecí stehna na paprice se smetanou: tipy a rady

  • Ocet na ochucení omáčky obvykle nepoužívám kvasný, ale mám doma jablečný. Tyhle octy jsou jemnější než ty klasické za pár korun. Místo octa lze s úspěchem použít citronová šťáva.
  • Omáčku zjemněte vysokotučnou smetanou (tedy s obsahem tuku 30 % a víc), žádná smetana na vaření s obsahem tuku 12 %! Po přidání smetany už omáčku nevařte, méně tučné smetany mají tu tendenci se při vaření srážet. Přečtěte si o rozdílech mezi zakysanou smetanou, smetanou na vaření, vysokotučnou smetanou.
  • Pokud doma nemáte hotový kuřecí vývar, pomozte si nějakým dobrým bujónem. V obchodech se dají koupit kvalitní, bez glutamátu a chemie. Nejsou úplně za pár korun, ale s omáčkou dělají divy. V lepších obchodech nebo na internetu koupíte vývar hotový, moc hezkou nabídku najdete třeba tady: Konecnevyvar.cz
Kuřecí stehna na paprice
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kuřecí stehna na paprice, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kureci-stehna-na-paprice/