Kuřecí prsa na těstovinách s omáčkou z rajčat
Mám ráda jednoduché recepty, k jejichž přípravě potřebujete jen pár surovin (kdo by neměl 🙂
Mimochodem: v zahraničí hodně frčí food blogy, které se zaměřují na recepty obsahující jen několik ingrediencí, ze kterých se dá vyčarovat rychlé, a přesto báječně chutnající jídlo. Dalo by se říct, že můj dnešní recept patří mezi ně.
Kuřecí prsa na těstovinách s omáčkou z rajčat
INGREDIENCE
- 600 g rajčat
- 400 g kuřecí prsa bez kosti a kůže
- 70 g MÁSLO
- 3 stroužky utřeného česneku
- OLIVOVÝ OLEJ
- Čerstvá bazalka
- Sůl a pepř
- 2 porce těstovin (špagety)
PRACOVNÍ POSTUP
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a lehce naklepejte v nejvyšší části, aby měly po celé ploše stejnou tloušťku.
- Rajčata nakrájejte na kostky, utřete česnek. Dejte vařit velký hrnec s vodou, ve kterém připravíte těstoviny.
- V kastrolu rozehřejte olivový olej a prsa z obou stran opečte, povrch prsíček by měl být dozlatova opečený. Vyjměte maso a odložte jej stranou.
- Kastrol odstraňte z plotny a nechte chvíli zchladnout. Poté vraťte zpět na plotýnku a nasypte do něj nakrájená rajčata. Pokud byste rajčata vhodili do rozpáleného oleje, začala by prskat a vy byste okolo plotny měli pohromu.
- Rajčata míchejte, nechte je probublávat. Můžete je také pomačkat, abyste dostali konzistenci omáčky.
- Mezitím uvařte těstoviny na skus (al dente)
- Do rajčatové omáčky přidejte rozdrcený česnek a máslo, ochuťte solí a čerstvě umletým pepřem. Zamíchejte.
- Do omáčky vraťte kuřecí prsa a nechte je prohřát.
- A úplně nakonec přidejte do omáčky lístky pokrájené bazalky. Na talíř vložte těstoviny, polijte omáčkou a zcela na vrch položte opečené kuřecí prso.
Ještě pár slov k receptu:
K přípravě totiž potřebujete pouze: kuřecí prsa, rajčata, máslo, olivový olej, bazalku a česnek. Sůl a pepř na dochucení. A samozřejmě vaše oblíbené těstoviny.
Zapomeňte na chvilku na kečup, a pojďme se společně pustit do rajčatovo-máslové omáčky, provoněné čerstvou bazalkou. Sami budete překvapení skvělou chutí omáčky, které ta vyráběná z protlaku nesahá ani po kolena.
Omáčka z čerstvých rajčat
Nejlépe se rajčatová omáčka připravuje v sezóně rajčat. Samozřejmě, pokud máte vlastní zahrádku nebo souseda, který má nadbytek červených plodů a je ochoten se podělit, máte vyhráno.
Kuřecí prsa v rajčatové omáčce: tipy a rady
- Pro přípravu tohoto receptu jsem použila holandská keříková rajčata koupená v obchodě, kilo stálo 44 Kč (5/2018) – viz fotka. Rajčata byla vyzrálá a chutná, pro omáčku naprosto dostačující.
- Panenský olivový olej se obvykle pro teplou kuchyni nepoužívá. Vysoké teploty při smažení totiž ničí zdraví prospěšné látky, které se lisováním za studena získávají. Použít však můžete olivový olej z pokrutin (z 2. lisu), který má stejné vlastnosti, ale je levnější než panenský.
- Nebojte se bazalky: osobně je jednou z mých favorizovaných bylinek. K rajčatům se hodí náramně a její vůně připomíná slunnou Itálii v její nejlepší podobě. Lístky bazalky se přidávají na samý konec vaření, kdy se v omáčce rozvoní a přidají jí báječnou chuť.
- Máslo rajčatovou omáčku krásně zjemní, díky němu dostanete krémovější chuť, která vás pohladí na jazyku. S těstovinami jednoznačně nejlepší volba!
- Nejraději k tomuto receptu připravuju špagety. Rodina je má ráda, a hlavně děti milují ten boj se šlehajícími špagetami. Pokud si pohrajete se servírováním (špagety, přelít omáčkou, a na vrch úhledně položit opečené maso, ozdobit bazalkou), vypadá výsledek na talíři skvěle, garance “sbíhání slin” zaručena 🙂