Kuřecí játra na slanině, s rýží
Tohle je tip na jeden z rychlých víkendových obědů; v sobotu dopoledne jsem ještě musela nakoupit, proto jsem potřebovala uvařit něco, co můžu servírovat na stůl během relativně krátké chvíle. Kuřecí játra tento požadavek splňují, šoupla jsem je tedy do košíku a doma se do nich pustila.
Játra jsem připravila s rýží, a protože vařím pro chlapy, přidala jsem jim na talíř ještě vařené vajíčko, aby po obědě nebyli hladoví.
Cibulku dávám restovanou až na hotová jatýrka jako zdobení, protože jeden ze strávníků (nebudu jmenovat) cibuli v jakékoliv formě odmítá. Na tomto nešvaru ale pracuju! 😉
Kuřecí játra na slanině, s rýží
INGREDIENCE
- 500 g kuřecí játra
- 100 g slanina
- 100 ml Rajčatové pyré nebo passata
- 2 stroužek ČESNEK
- 1 lžička MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- SŮL
- PEPŘ
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 3 vařená vejce
- 3 porce dušené rýže
- 1 CIBULE (orestovaná)
- zelenina dle libosti jako obloha
PRACOVNÍ POSTUP
- Kuřecí játra očistíme, odstraníme blanky. Pokrájíme na plátky asi 1-1,5 cm silné, tak, jak nám jatýrka přijdou pod ruku.
- Slaninu nakrájíme na proužky nebo na kostičky.
- V pánvi rozpálíme sádlo, vhodíme na něj slaninu, mícháme, až slanina začne škvařit.
- Přidáme pokrájená játra a pokračujeme v míchání. Teplota v pánvi by měla být vyšší, aby se játra orestovala, namísto aby pustila šťávu a začala se hned dusit.
- Jakmile se vytvoří po obvodu jatýrek zlatavá krustička (trvá to jen pár minut), zasypeme lžičkou mleté papriky, přidáme oloupaný a utřený česnek. Zamícháme, osolíme, opepříme a podlijeme vodou, aby játra byla asi z poloviny ponořená.
- Necháme asi 5 minut dusit, poté přilijeme rajčatovou passatu.
- Promícháme, necháme bez pokličky chvilku probublat, omáčka se zredukuje a lehce zhoustne.
- Podle libosti případně ještě dochutíme (pepř, sůl, můžeme i trochu cukru).
- Podáváme s dušenou rýží, můžeme obložit vařeným vejcem, přidáme zelenou nať jarní cibulky, restované kroužky cibulky, kraj talíře ozdobíme barevnou zeleninu.
Ještě pár slov k receptu:
Rýže ke kuřecím játrům
Je to nějaká doba, co jsem se rozloučila s předvařenou rýží v sáčcích, připravuju rýži dušenou a řeknu vám, je to úplně jiný kulinářský zážitek.
Jako přílohová rýže se hodí basmati nebo jasmínová rýže (nikoliv škrobovitá kulatozrnná – ta je fajn na italská risotta).
Postup: dušená rýže
- Na 1 hrnek rýže přijde 1,5 téhož hrnku vody.
- V hrnci, ideálně se silnějším dnem, rozehřeju oříšek másla, vhodím na něj propláchnutou rýži a asi minutku míchám.
- Odměřenou vodu uvařím v rychlovarné konvici.
- Horkou vodou zaliju rýži, osolím, promíchám.
- Vypnu plotýnku (nebo ji nechám zapnutou na velmi nízký stupeň), hrnec přikryju pokličkou a nechám 15-20 bez povšimnutí dusit.
- Pak hrnec z plotýnky stáhnu, rýžová zrnka nakypřím vidličkou a můžu podávat.
Takto dušená rýže je rovnoměrně uvařená, nelepí, jednotlivá zrnka jsou oddělená a rýže prostě chutná skvěle.
Tip: Pro ty, kteří na přílohovou rýži nedají dopustit, je tady rýžovar. Vhodně vybraný rýžovar celý proces zautomatizuje, vy se můžete spolehnout na vždy perfektně připravenou, načechranou rýži, uvařenou tak akorát. A jaký rýžovar je nejlepší? <= Klikněte na odkaz 🙂
Co je rajčatová passata?
Rajčatová passata je omáčka z čerstvých rajčat, jejím původem je slunná Itálie, kde se rajčatům daří. U nás se dá passata koupit v lepších obchodech, případně lze nahradit rajským protlakem.
Kuřecí játra: musí se namáčet do mléka?
Možná jste někde slyšeli, že játra se máčí v mléce, aby se vyplavil zápach a játra změkla. To se však dělá u hovězích a vepřových jater. Drůbeží játra jsou křehká, kuřata běhají po světě krátkou dobu na to, aby se játra stihla zaneřádit.
Co obsahují kuřecí játra?
Kuřecí játra stejně jako ostatní vnitřnosti obsahují velmi slušné množství vitamínů řady B a vitamín A.
Ze stopových prvků pak železo, zinek, měď a chrom, a to ve formě, kterou lidský organismus dokáže dobře vstřebat.
Proto byste měli vnitřnosti jednou za čas zařadit do svého jídelníčku.
Víte, že… Kluci v akci připravují játra spolu s kuřecími srdíčky, Zdeněk Pohlreich zase k játrům pro chuť přidává majoránku.
TIP: Vyzkoušejte také náš recept na domácí paštiku z kuřecích jater!