Čtěte: nejlepší čokoládová poleva na cukroví »

Kuchyňská váha a alternativní způsoby vážení potravin

kuchyňská váha

Vaříte, pečete? Pak by v domácnosti neměla chybět kuchyňská váha. S její pomocí navážíte suroviny přesně podle receptu a získáte tak jistotu, že jste pro výsledek na talíři udělali maximum.

Výběr kuchyňských vah není žádná věda, v podstatě jde o jednoduchý přístroj s několika základními funkcemi, a tak mnohdy hraje prim především design, který hezky zapadne do vaší kuchyně. Základní rozdělení kuchyňských vah je na mechanické a digitální.

Mechanické kuchyňské váhy vs. digitální

Mechanické váhy mají delší historii, během let se jejich vzhled a způsob používání několikrát změnil. Hmotnost jednotlivých surovin se odečítá z dílků na stupnici, a ve srovnání s digitálními následníky většinou neposkytují žádné další specifické funkce. V jejich prospěch hraje o něco nižší pořizovací cena a vyšší váživost, která se hodí například když v létě zpracováváte ovocnou úrodu.

Mechanické váhy

  • méně funkcí
  • zabere víc místa
  • méně přesná
  • check
    může být pěkným designovým doplňkem
mechanická kuchyňská váha

Digitální váhy

  • rychlé a přesné
  • více funkcí, např. dovažování
  • skladné
  • check
    snadná údržba
digitální kuchyňská váha

Mechanické váhy jsou bohužel méně přesné, při pohledu na stupnici se navíc snadno přehlédnete - odchylka v měření může klidně dosahovat až 20 gramů. V provozu, kde odvažujeme velké množství surovin však váhy odvádějí dobrou službu. I přes tyto nevýhody jdou mechanické váhy stále na odbyt, především ty, které výrobci uvádějí na trh v retro designu; váhy se pak stávají také pěkným estetickým prvkem v kuchyni.

Zavedení digitálních kuchyňských vah usnadňuje domácí přípravu pokrmů. A nejen to! Digitální váhy vynikají téměř dokonalou přesností, s maximální odchylkou obvykle dva gramy. Výsledná hodnota suroviny se zobrazuje na displeji, který bývá často podsvícený. Nejčastější váživost digitálních vah se pohybuje v rozpětí 3 až 5 kilogramů, a kromě své základního vážení potravin mohou nabídnout řadu dalších, speciálních funkcí.  

Tip na spolehlivé digitální váhy:

logo tescoma

Tescoma ACCURA 500 g

digitální váha Tescoma

Tescoma ACCURA 5 kg

digitální váha Tescoma

Tescoma ACCURA 15 kg

digitální váha Tescoma

Užitečné funkce kuchyňských vah

Velmi oceňovanou vlastností kuchyňských vah je dovažování (funkce TARA), umožňující vynulování displeje v okamžiku, kdy je na váze stále ještě předešlá surovina. Všechny suroviny třeba na sváteční bábovku si tak v klidu navážíte v jedné nádobě.

Dalším typem kuchyňské váhy je tzv. nutriční, která má v paměti uložené výživové hodnoty stovek druhů potravin. Potravinu zvážíte, zadáte příslušný kód potraviny (soupis potravin s kódy dostanete při koupi spolu s váho), a váha vám následně spočítá množství kalorií, tuku, sacharidů, bílkovin, případně dalších parametrů. Nutriční váha má svoje opodstatnění u těch, kteří si hlídají jídelníček, protože chtějí zhubnout, nebo ze zdravotních důvodů (např. diabetici, případně osoby stravující se ve speciálním režimu – nízkosacharidová low-carb strava atp.).

Některé váhy se dodávají s kuchyňskou minutkou, s jejíž pomocí přesně odměříte čas potřebný na uvaření vejce na hniličko nebo pohlídáte koláč, který jste právě strčili do trouby.

Digitální váha bez přídavné misky je velmi dobře skladná, ale existují i váhy, které zavěsíte na zeď, takže opravdu nezabírá vůbec žádné místo ve skříňce. Po navážení potravin stačí přiklopit spodek, a váha může být dekorativním prvkem na stěně vaší kuchyně. Někteří chytří výrobci navíc do závěsných vah montují hodiny, takže váha i po přiklopení vypadá velice pěkně.

Pro pobavení z praxe: Kuchyňská váha se dá využít i méně tradičně; např. kojící maminky na ní mohou zvážit miminko před kojením a po (opatrně na vystlaném pekáči), pozor jen na hmotnost miminka a váživost váhy.

vážení miminka

Některé váhy umí navážit i ml nebo litry, další zase zváží kromě gramů také unce nebo libry. Tyto jednotky spadají do tzv. imperiální soustavy, která se často používá pro vážení potravin při vaření a pečení v zahraničních receptech.

Imperiální vs. metrický systém jednotek

Imperiální jednotky byly dříve používány ve Velké Británii a zemích Commonwealthu (zjednodušeně britské kolonie). Dnes se s nimi potkáte kromě Anglie také v USA. V případě udávání hmotnosti potravin narazíte nejčastěji na unce (oz) a libry (lb). Pokud rádi vaříte podle zahraničních receptů, kde se gramáž surovin pro přípravu pokrmu udává v imperiálních jednotkách, pořiďte si kuchyňskou váhu, kde je možné přepnout vážení v librách nebo uncích, a nemusíte se trápit přepočty na kalkulačce.

Název

Zkratka

Český název

Převod

ounce

oz

unce

28,4 g

pound

lb

libra

0,45 kg

Zajímavost ke kuchyňským jednotkám

Pro Evropana je především nezvyklé, že v receptech se množství potřebného materiálu a přísad v receptech neuvádí jejich váhou, ale objemem. Zatímco britské kuchyňské jednotky, používané zejména ve starších receptech, se mohou lišit (některé prameny tvrdí, že v mnoha případech šlo o to, jak velký hrníček měl ten který kuchař při ruce, když formuloval recept), jsou odpovídající americké jednotky jednoznačně definovány. Rozšíření těchto jednotek ve Velké Británii (a stále více i v USA) je dnes již spíše výjimečné.

Základní jednotkou je cup (hrnek, hrníček), odvozenými (menšími) jednotkami jsou tablespoon (stolní lžíce, zkratka Tbsp) a teaspoon (čajová, tedy malá lžička, zkratka tsp).

Pro americké jednotky platí definice:

  • 1 cup = 8 fluid ounce (8 tekutých uncí) = 2,365882365 dl; 1tablespoon = 1/16 cup =1,478 cl, 1teaspoon = 1/3 tablespoon = 0,498 cl
  • Pro odpovídající britské jednotky jsou ponejvíce udávány poměry
    1cup = 2,8413 dl, 1 tablespoon = 1,7758 cl a 1 teaspoon je 0,4439 ml
    (dále existují ještě rozdílné saltspoon, desertspoon a tea cup). 

Přepočet na jinak obvyklé gramy a další jednotky hmotnosti není možný – u každé látky (sůl, mouka, cukr atd.) je poměr jiný. Pro britské jednotky pak nezávazně platí, že by se mohlo jednat o přibližně stejné poměry jako u zde uvedených amerických jednotek.

[zdroj: Wikipedie]

Co je špetka?

Nejen v USA nebo Britové mají svoje speciální jednotky na odměřování jídla. Jednou z typických pro české kuchtíky je špetka. Ptáte se, co přesně špetka je? Roman Vaněk ve své slavné kuchařce odpovídá jednoduše. Vezměte si klasický nůž pro šéfkuchaře a naberte sypkou ingredienci na jeho špičku asi po délce 0,5 cm a máte dokonalou špetku.

Vážení bez vah

Těsto na tradiční nedělní buchty už možná chystáte od oka, ale co vaše ostatní kulinářské záměry, když není po ruce kuchyňská váha? I zde je řešení! Jednak pomůže průhledná odměrná nádoba, která má po bocích stupnici hmotnosti a objemu základních surovin, a dále existuje množství tabulek, kde jsou přehledně sepsány hmotnosti, převedené na čajovou lžičku nebo polévkovou lžíci, případně naběračku. Tyto údaje však berte jako informativní, protože třeba hmotnost hladké a hrubé mouky se může při stejném objemu lišit.

TIP: Elektronická vážící lžíce Tescoma

Vynikající pro snadné a rychlé vážení mouky, cukru, koření, smetany, másla, apod. do hmotnosti 300 g. Dovažovací, s možností postupného vážení více potravin ve lžíci současně. Přesné, s rozlišením 0.1 g. Dodáváno s knoflíkovou 3V lithiovou baterií, určeno pro použití v domácnosti.

Hrníčkové kuchařky

Především pro začátečníky a ty, kteří preferují rychlé vaření a pečení a nechtějí se zaobírat gramy a decilitry, jsou určené tzv. hrnkové kuchařky. Jejich kouzlo spočívá v uvedení množství suroviny „na hrníčky“, přičemž za základ se považuje hrnek o objemu 250 ml (není-li v kuchařce uvedeno jinak).

Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené; svědčí o tom množství kuchařek, které byly na toto téma vydané.

Hrníčková kuchařka

Hrníčková kuchařka

  • Autor: Vladimír Pohorecký, Zdeňka Horecká
  • Počet stran: 264
  • Rok vydání: 2016

Hrníčková kuchařka, ve které najdete 300 praktických receptů na přípravu sladkých moučníků pro každou příležitost. Zapomeňte na kuchyni plnou hrnců, misek, odměrek a vah.

Kuchařek, kde se místo váhy používá hrnek je mnoho, ale kdybyste si bez vážení chtěli připravit nějaký rodinný recept, připravte si 250 ml hrnek a do něj si odměřte suroviny takto:

  • voda 245 g = 245 ml
  • mléko 250 g
  • olej 230 g
  • check
    hladká mouka 135 g
  • check
    hrubá mouka 175 g
  • check
    rýže 250 g
  • check
    sádlo 250 g
  • check
    máslo 250 g
  • check
    cukr krupice 170 g
  • check
    mák 145 g
  • check
    tvaroh 230 g
  • check
    marmeláda 350 g

Závěrečné tipy pro výběr kuchyňské váhy

  • Je váha dobře zkalibrovaná? Pokud si pořídíte novou kuchyňskou váhu, zkuste na ní zvážit např. kostku másla, pytlík mouky, nebo 1 litr vody.
  • Digitální váhy: podívejte se na typ baterie, aby se nejednalo o atypický, těžko sehnatelný nebo drahý typ.
  • Výdrž baterií v kuchyňské váze – podle toho, jak často se používá, někdo mění jednou za rok, ale například maminky, které začínají s příkrmy a odvažují poctivě jídlo pro svoje mimčo (třeba 5x denně), můžou baterku měnit i jednou za 2 měsíce. Většinou levnější váhy, zvažte koupi kvalitnější, protože pak provoz váhy za rok vyjde víc než váha samotná.
  • Šikovnou funkcí je kontrolka, která ukazuje, jak je baterie nabitá. Váhy mají tendenci nevážit přesně v případě, že dochází baterie.
  • Při výběru kuchyňské váhy se zaměřte na: dostupné funkce, obslužnost, konstrukci a zpracování, čitelnost displeje.
  • Váha by měla mít funkci automatického vypnutí v případě nečinnosti, což šetří baterie, když ji omylem zapomenete vypnout. Praktický je také ukazatel přetížení nebo možnost používat váhu jako hodiny či minutku.
  • Materiál, z něhož je váha vyrobená: Plast je levný a snadno se udržuje v čistotě, ale pachům a chutím příliš neodolá. Nerezové podnosy se vyznačují ochranou proti korozi a část z nich je speciálně upravena, aby vzdorovala otiskům. Oblibě se těší skleněné podnosy.
O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.


>