karamelová zmrzlina s griliášem

Karamelová zmrzlina s mandlovým griliášem

Léto roztápí venek vysokými teplotami, ideální čas na zmrzlinu – samozřejmě domácí! Tentokrát nikoliv ovocnou, chtěla jsem zkusit něco méně tradičního, a tak jsem doma prohrabala zásoby, objevila karamelové Salko a bylo jasno.

Ačkoliv si normálně karamelovou zmrzlinu nedávám, tak tahle je tak výborná, že jsem ji na tuty nedělala naposled. Je docela sladká, ale v menším dávkování vůbec nevadí. Co se mi na ní líbí je skutečnost, že nezmrzne “na kost”, pořád zůstává krásně nadýchaná – než tedy sníte poslední lžičku 🙂

griliášová zmrzlina

Karamelová zmrzlina s mandlovým griliášem

Domácí karamelová zmrzlina, sypaná mandlovým griliášem. Do horkého počasí ideální pochoutka!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 40 min
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Na zmrzlinu:

  • 1 plechovka karamelového Salka (slazené zahuštěné mléko)
  • 4 žloutek
  • 70 g krupicového cukru
  • 300 ml MLÉKO
  • 250 ml smetany ke šlehání

Griliáš:

PRACOVNÍ POSTUP

Griliáš:

  • Mandle nasekáme nahrubo a nasypeme v tenčí vrstvě na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem pomazaným olejem.
  • V nepřilnavé pánvi rozehřejeme cukr na mírném plamenu. Jakmile bude mít světle hnědou barvu a bude tekutý, nalejeme ho na mandle a necháme ztuhnout.
  • Když je griliáš vychlazený, nalámeme ho na menší kousky a v mixéru rozmixujeme téměř nahladko.

Příprava karamelové zmrzliny:

  • Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem a čerstvým mlékem do pěny. Ještě chvíli šleháme, aby se pěna malinko prohřála (max. na 70°C).
  • Poté do pěny postupně zašleháme karamelové Salko.
  • Ušleháme smetanu na hustou šlehačku a postupně ji zlehka vmícháme do karamelové směsi. Hotovou zmrzlinu nalejeme do zmrzlinovače a zmrazíme na zmrzlinovou konzistenci. U domácích přístrojů to trvá asi 40 minut. Během výroby zmrzliny přidáme pár lžic z rozmixovaného griliáše, zbytek si necháme na posypání při podávání. V případě, že by se nám zmrzlina zdála pořád moc řídká, dáme ještě na ½ -1 hodiny do mrazáku.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství získáte asi 10 porcí zmrzliny.
Příprava domácí karamelové zmrzliny vám zabere cca 40 min času, další hodinu až dvě mrazení.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava zmrzlinydomácí zmrzlinasměs na domácí zmrzlinudomácí griliáš

Domácí griliášová zmrzlina: tipy a rady

  • Kdybyste nesehnali karamelové Salko, je možné si ho vyrobit doma ze Salka normálního: Plechovku Salka ponořte až po okraj do horké vody a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 2 hodiny. Během vaření můžete párkrát plechovku otočit, aby salko zkaramelizovalo rovnoměrně. Také během vaření dolévejte vodu dle potřeby. Nechte vychladnout. Takto připravené Salko můžete skladovat v lednici i několik týdnů.
  • V případě alergie na mandle můžete griliáš připravit i z jiných nealergizujících ořechů. Nebo ho vynechat úplně (ale byla by to škoda)
  • Do griliáše můžete přidat špetku soli a vytvořit slaný karamel, neskutečně dobrá kombinace, která zmrzlinu ještě vylepší.
  • Nemáte-li doma zmrzlinovač, nevadí. Směs nalijte do uzavíratelné hlubší nádoby a dejte na ½ hodiny zmrazit. Poté prošlehejte a dejte opět na ½ hodiny zmrazit. Tento postup opakujte alespoň 4x, aby se ve zmrzlině nevytvořily ledové krystalky.

karamelová zmrzlina s griliášem

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Karamelová zmrzlina s mandlovým griliášem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/karamelova-zmrzlina-s-mandlovym-griliasem/