kakaový koláč s tvarohem

Kakaový koláč s tvarohem

Včera jsem byla v Praze, udělala jsem si radost a vyzvedla si pár starých hrníčků a talířků na focení (zdravím tímto paní Alenku), takže dnes když jsem pekla, fotila jsem výsledek na krásném čajovém servisu, který jsem si přivezla.

A co se u nás o víkendu peklo? Iniciátor byl opět mladší syn, respektive jeho spolužačky, které při hodině vaření pekly drobenkový koláč. Zřejmě se omladině povedl, proto urgentní žádost o tenhle moučník padla i u nás doma.

Pátrala jsem po nějakém dobrém receptu, který jsem si lehce upravila do zdravější verze, a místo řezů na plech jsem koláč upekla v dortové formě. Chutná skvěle, a není ani moc sladký.

kakaový koláč s tvarohem

Kakaový koláč s tvarohem

Výtečný kakaový koláč s tvarohem, ze špaldové mouky. Skvělý víkendový moučník!
4.07 from 16 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Porce: 10
Autor: MlsnaVarecka.cz

INGREDIENCE

Těsto na koláč:

Tvarohová náplň:

  • 750 g tvaroh tučný (3 vaničky)
  • 150 g zakysaná smetana
  • 2 ks vejce
  • 170 g cukr moučka
  • 1 lžíce pudinkový prášek vanilkový

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vyndáme si z lednice všechny potřebné suroviny předem, aby získaly pokojovou teplotu – bude se nám s nimi lépe pracovat.
  • Rozpálíme troubu na 160 °C – bez horkovzduchu! Spíše na nižší teplotu, než se pečou obvyklé moučníky.
  • Do mísy nasekáme máslo, cukr, vanilkovou pastu, mouku prosátou s práškem do pečiva, kakao, špetku soli a vše zpracujeme v drobenkové těsto.
  • Dno dortové formy o pr. 23 cm vyložíme pečicím papírem, hrany vytřeme máslem.
  • Zhruba ¾ těsta vsypeme do formy a umačkáme, po obvodu formy vytáhneme hrany nahoru.
  • Smícháme tvarohy, zakysanou smetanu, cukr, vejce a pudingový prášek. Tvarohovou hmotu vylijeme do dortové formy na připravený základ.
  • Vlašské ořechy umeleme a přidáme ke zbývající čtvrtině drobenkového těsta. Rovnoměrně posypeme vrch koláče.
  • Dáme péct do rozehřáté trouby zhruba na hodinu. Hlídejte, aby se vrch koláče nepřipekl, případně překryjte alobalem.
  • Po upečení pootevřeme troubu a necháme koláč chladnout alespoň půl hodiny v troubě – zabráníme tak, aby se střed koláče propadnul.
  • Poté vyndáme a necháme zcela vychladnout. Tenkým nožem obkroužíme obvod dortové formy, abychom koláč uvolnili.
  • Sejmeme obvodovou obruč formy a vychlazený koláč krájíme a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Koláč nejlépe chutná druhý den, poté, co jej necháte přes noc odpočinout v ledničce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
drobenkový koláč

Kakaový koláč: rady a tipy

  • Koláč půjde velmi dobře krájet, pokud ho necháte přes noc odležet v lednici. Tvarohová náplň krásně ztuhne, také chutě lépe prolnou. U tohoto koláče platí, že ještě lépe chutná druhý den. No, vydržte to ale 🙂
  • V originálním receptu je uvedená hladká, jindy polohrubá mouka. Nahrazuju bílou mouku zdravější, špaldovou, používám celozrnnou Pernerku – doporučuji. Špaldová mouka lehce voní po oříškách, krásně tak doplní vrchní část koláče, do kterého se přimíchávají vlašské ořechy.
  • Do drobenkového těsta používám na ovonění vanilkovou pastu. Alternativně použijte vanilkovou esenci nebo vanilkový cukr (v nejhorším případě vanilínový).
  • Prášek do pečiva doporučuju s vinným kamenem, nikoliv s chemickými solemi, které dávají moučníku nedobrou pachuť.
  • Kakao v receptu je myšleno holandské, tmavé, zapomeňte na Granko.
  • Tvaroh prosím pěkně VŽDY tučný, žádné šizené polotučné nebo nedejbože odtučněné. Tuk je to, co tvarohu dává šmrnc, tvaroh uměle zbavený tuku je v podstatě voda, nepěkně se podepíše na výsledku.
kakaový koláč s tvarohem
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kakaový koláč s tvarohem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kakovy-kolac-s-tvarohem/