Jehněčí ossobuco
Slyšíte tenhle název poprvé? Pak vězte, že ossobuco je speciální řez nad kolínkem, plátek vysoký 2-3 cm, ve kterém je zahrnuta morková kost.
Řez je veden právě tak vysoko nad kolínkem, aby na něm bylo masa (kližky) tak akorát. Tuhle specialitu vymysleli Italové, ve volném překladu znamená ossobuco kost s dírou.
Jehněčí ossobuco
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 6 plátků jehněčí maso (ossobuco)
- 2-3 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- mouka
- SŮL
- PEPŘ
- 2 ks MRKEV
- 2 ks CIBULE
- ½ l ČERVENÉ VÍNO
- 300 ml drcená rajčata (passata)
- 50 g MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpálíme elektrickou troubu na 170 °C.
- Porce masa po obvodu nařízneme, pokud jsou pokryté vrstvou tuku. Pokud byste tukovou vrstvu nenařízli, ossobuco by se mohlo při přípravě zkroutit a nevypadalo by tak efektně.
- Maso pečlivě očistíme od případných kůstek okolo morkové kosti.
- Plátky osolíme a opepříme, obalíme v mouce.
- Osmažíme je zprudka z obou stran.
- Vyjmeme z pánve a uložíme na vyšší plech.
- Ve výpeku necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli nakrájenou nahrubo, očistěnou mrkev na kolečka. Krátce osmahneme, až cibule zesklovatí, šťávu opepříme a osolíme a podlijeme vínem.
- Víno necháme odpařit, přidáme rajčata a trochu vody, případně vývaru.
- Omáčkou zalijeme plátky masa na plechu a vložíme do trouby, kde pečeme zhruba 2 hodiny.
- Podáváme v bramborou kaší.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Tradičně se ossobuco připravuje z telecího, ale dá se sehnat i ve verzi jehněčí, jen morková kost není tak výrazná. Právě morek v kosti dodá při přípravě omáčce tu správnou šťávu. Pro jednu porci v případě jehněčího počítejte se dvěma plátky ossobuca.
Asi nejznámější úpravou ossobuca je pomalé dušení na základu z kořenové zeleniny, rajčat a červeného vína. Z této úpravy jsme vycházeli v našem dnešním receptu.
Jehněčí ossobuco: tipy a rady
- Tradiční ossouco se navíc připravuje s tzv. gremolatou. Na gremolatu budete potřebovat malý svazek plocholisté petržele, ze které otrháte lístky a nakrájíte je nadrobno. Dále nastrouhanou kůru z 1 bio citronu a 1 stroužek česneku, najemno nasekaný. Vše promíchejte dohromady v malé misce. Při servírování se gremolata sype na ossobuco. Kluci v akci přidávájí gremolatu na ještě se pečící maso chvíli před vytažením z trouby.
- Dejte pozor na drobné kůstky, které se mohou objevit okolo morkové kosti při porcování masa. Pečlivě ossobuco v místě řezu očistěte.