Jednoduchý ořechový koláč s medem
Co med a vlašské ořechy, chutnají vám? Pokud zní vaše odpověď ano, zkuste ořechový koláč podle tohoto receptu. Je rychlý, snadný a chutná božsky!
Díky kombinaci medu a vlašáků připomíná ořechový koláč starý známý medovník.
Jednoduchý ořechový koláč s medem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Těsto na koláč
- 500 g HLADKÁ MOUKA
- 200 g cukr
- 200 g MÁSLO
- 2 vejce
- 2 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- 2 lžička jedlá soda
- 2 lžíce MLÉKO
Na krém
- 1,5 sklenička MLÉKO
- 1,5 lžíce solamyl
- 100 g TŘTINOVÝ CUKR
- 1 lžička vanilkový extratk
- 200 g MÁSLO
Na posypání
- 300 g VLAŠSKÉ OŘECHY
- 80 g TŘTINOVÝ CUKR
- 120 g MÁSLO
- 3 lžička ČESKÝ VČELÍ MED
- špetka skořice (mletá)
PRACOVNÍ POSTUP
- Na vále zaděláme těsto z mouky, cukru, másla, vajec, medu a sody, kterou jsme předtím rozmíchali v mléce. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
- Jednu polovinu těsta vyválíme nebo vymačkáme do požadovaného tvaru, vložíme do pekáčku vyloženém pečicím papírem a pečeme v troubě do zlatova při teplotě 175 °C po dobu 15-20 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
- Poté vyválíme druhou polovinu těsta do stejného tvaru, tentokrát položíme na plech.
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vlašské ořechy, které krátce orestujeme. Do restovaných ořechů přidáme cukr, med a špetku skořice.
- Vše promícháme a ještě horké nalijeme na syrovou druhou polovinu těsta na plechu.
- Směs rovnoměrně rozprostřeme po syrovém těstě a dáme péct do trouby na stejnou teplotu a dobu jako první část těsta.
- Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
- Krém na ořechový koláč:
- V hrnci povaříme mléko, solamyl, cukr a vanilkový extrakt. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne klasický pudink. V případě, že je směs řídká, přidáme Solamyl. Poté necháme vychladnout.
- Vychlazený puding pomocí šlehače vyšleháme se změklým máslem. Hotový krém pomažeme první upečenou a vychladnou polovinu těsta.
- Přiklopíme druhou polovinou těsta s ořechy a dáme vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Ořechový koláč: tipy a rady:
Jádra vlašských ořechů jsou zdravá, pomáhají nám mimo jiné udržovat mozek v dobré kondici, ne nadarmo mají tvar, který se lidskému mozku podobá. Hezký článek na téma jak nám ořechy prospívají najdete TADY.
Pokud nechcete, aby se na pudinku při chladnutí vytvořil škraloup, přitiskněte opatrně na povrch horkého pudinku potravinovou fólii.
Ořechový koláč připravují také kuchařské celebrity. Například Kluci v akci vynechávají pudink a přidávají rozinky.