jednoduchá vánočka

Jednoduchá vánočka

Vánočky (calty, štědrovky nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odjakživa. Vánočka se pokládala na stůl při štědrovečerní večeři, kde tvořila jeden z chodů svátečního menu.

Upéct doma vlastnoručně vánočku byla pro mě vždycky ohromná výzva. A letos na Vánoce jsem se rozhodla tuhle výzvu pokořit! Vánočku jsem upekla a musím uznat, že doma dělená je chuťově naprosto jedinečná! Všem doporučuji, není se čeho bát, s receptem, který sem vkládám, se vánočka prostě musí podařit.

upečená vánočka

Jednoduchá vánočka

Jednoduchá vánočka sypaná mandlemi, báječně voní a ještě lépe chutná.
4.58 z 7 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 45 min
Porce: 4 malé vánočky
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 25 g droždí
  • 250 ml smetana na vaření 12 %
  • 500 g HLADKÁ MOUKA (prosátá)
  • 100 g cukr krupice
  • 100 g MÁSLO (změklé)
  • 2 ks žloutek (pokojové teploty)
  • špetka SŮL
  • 40 g mandle sekané (nebo rozinky)
  • 1 ks vejce (prošlehané, na potření)
  • PLÁTKY MANDLÍ
  • moučkový cukr na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Droždí rozmícháme s trochou smetany nebo mléka (předem ohřejeme, aby bylo vlažné – nikoliv však horké), přidáme lžíci mouky a lžičku cukru. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukrem v míse do pěny, pak po jednom zašleháme žloutky a přidáme špetku soli.
  • Přidáme vzešlý kvásek, nasekané mandle,  po částech přisypeme mouku a přilijeme zbylou smetanu.
  • Důkladným hnětením vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme minimálně hodinu kynout.
  • Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl znovu rozdělíme na kuličky – tři větší a dvě  menší. Z kuliček vyválíme prameny. Základnu upleteme ze třech pramenů – klasický cop. Poslední dva prameny obtočíme jeden kolem druhého. Tento poslední pramen, jehož konce zahneme pod základnu, položíme na vrch. Ve středu vrchní pramen zajistíme dvěma špejlemi. Vánočky potřeme vejcem a položíme na plech, vyložený pečicím papírem.
  • Vánočky necháme ještě půl hodiny nakynout v teple. Potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 30 minut dozlatova.
  • Hotové vánočky posypeme cukrem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Žádný strach, když vám pletení vánočky nepůjde podle vašich představ. Vánočka při pečení nabyde a “nesrovnalosti” v tvaru se z velké části napraví.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
upečená vánočka

Vánočka: tipy a rady

  • Pokud vám vánočka vydrží do druhého dne, namažte ji máslem, bude chutnat báječně. A pokud máte zbytky od vánočky, které už jsou zatvrdlé, můžete je na tom kousku másla rozpéct na pánvi. Vánočka změkne a báječně se rozvoní.
  • Starší kusy vánočky také můžete polít (spařit) horkým mlékem a posypat mákem s cukrem a přelít máslem.
  • Z tohoto množství připravíte 4 menší vánočky. Základna se plete ze 3 pramenů, vrchní díl ze 2. Nemusíte se tak trápit složitým pletením vánočky z 6 a více pramenů.
  • Pokud máte rádi rozinky, přidejte je do těsta na vánočku. Rozinky předem namočte v rumu, ideálně přes noc, aby hezky nasákly.
  • Pokud máte bio citron, nastrouhejte do těsta na vánočku trochu kůry. Citronová kůra vánočku krásně ovoní.
  • Protože vánočka se připravuje z kynutého těsta, všechny suroviny, které jsou v ledničce, předem vyndejte a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Kvásek je živý organismus, nelekejte ho zbytečně studeným mlékem nebo vejci.
jednoduchá vánočka

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

3comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jednoduchá vánočka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jednoducha-vanocka/