křenová omáčka

Jednoduchá křenová omáčka s vepřovým masem

Chuť na omáčku, co má říz? Zkuste křenovou! Uvařit ji můžete jak pravou z čerstvého křenu, tak z Krenexu, neboli z křenové pasty. Podle toho, jak moc čerstvý křen si vezmete k ruce, bude omáčka pikantní nebo jemná. Každý, jak má rád.

Přináším recept na jednoduchou křenovou omáčku se smetanou, chutná jako od babičky. Ačkoliv klasická verze se podává s vařeným hovězím masem, já jsem ji připravila s vepřovým. Omáčku jsem pak připravila ze šťávy, ve které se maso zpola peklo, zpola dusilo v troubě.

Na pomoc jsem si vzala svůj oblíbený litinový hrnec s poklicí.

křenová omáčka recept

Jednoduchá křenová omáčka

Křenová omáčka se smetanou, jednoduchý recept, přesto chutná jako od babičky.
5 z 3 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřová kýta
  • 200 ml smetana na šlehání (tučná 30 % a více)
  • 150 g křen (čerstvý)
  • 120 g MÁSLO (100 g do omáčky, 20 g na finální dotažení)
  • 100 g HLADKÁ MOUKA
  • 1 l vývar
  • 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO (vepřové)
  • citronová šťáva
  • SŮL
  • cukr

PRACOVNÍ POSTUP

Příprava masa ke křenové omáčce

  • Troubu zapneme na 170 °C.
  • V hrnci na plotýnce rozpálíme sádlo.
  • Vepřovou kýtu posolíme a zprudka opečeme na sádle, z každé strany asi 3 minuty. Přilijeme asi 0,5 l vody, lehce osolíme, přiklopíme poklicí a dáme péct v hrnci do trouby na 1,5 hodiny.
  • Upečené maso vyndáme na talíř a udržujeme v teple, šťávu slijeme do rendlíčku.

Křenová omáčka

  • Hrnec, ve kterém jsme pekli maso, postavíme na plotýnku, rozehřejeme v něm 100 g másla (zbývajících 20 g necháme na dotažení omáčky).
  • Jakmile je máslo rozehřáté, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Přilijeme šťávu z rendlíku, 150 ml smetany, doředíme vodou, aby omáčka byla tak akorát hustá.
  • Vaříme na mírném plamenu asi 10-15 minut.
  • Mezitím oloupeme a nastrouháme křen. Přidáme do omáčky, pokud je křen čerstvý a štiplavý, přidáváme po menších dávkách. Křen v omáčce povaříme asi 2 minuty.
  • Poté omáčku propasírujeme přes síto do čistého hrnce.
  • V omáčce necháme rozpustit zbývající plátky másla, přilijeme zbytek šlehačky. Dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Podáváme s plátky vepřového a kynutými knedlíky, ozdobíme petrželkou kudrnkou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Vepřové jsem nejdříve z obou stran opekla v LITINOVÉM HRNCI
blank
V tom samém hrnci jsem potom připravila křenovou omáčku

A jakou tajnou ingredienci přidávají do receptu na křenovou omáčku česká kuchařská esa?

  • Kluci v akci dochucují omáčku česnekem.
  • Zdeněk Pohlreich používá pro křenovou omáčku jako základ bešamel, připravený z jíšky a mléka.
  • Roman Paulus radí omáčku na závěr zjemňuje vaječným žloutkem.

Jaké maso ke křenové omáčce?

Klasika je vařené hovězí, často se používá loupaná plec. Hovězí vývar pak dá křenové omáčce základ.

Kromě hovězího se k omáčce hodí vepřové nebo dietní kuřecí. Oblíbené je také uzené, například uzený hovězí jazyk. Pokud je maso příliš libové, prošpikujte ho před tepelnou úpravou klínky slaniny.

blank

A křenová omáčka ve vegetariánské verzi?

I to je možné. Pro ty, kteří upřednostňují stravování bez masa je zde řešení v podobě vařeného vejce, které křenovou omáčkou přelijete. Podobně se připravuje i vegetariánská koprovka.

S čerstvým křenem, nebo s Krenexem?

Nedá se říct, která křenová omáčka je nejlepší. Výborná je s čerstvým křenem, který vytáhnete z půdy, očistíte a nastrouháte. Pozor, čerstvý křen má velkou sílu, při strouhání štípá do očí!

Čerstvý křen přidávejte do omáčky postupně, abyste to nepřehnali a omáčka nebyla příliš pálivá.

Nemáte-li čerstvý křen, použijte křenovou pastu. Nejznámější je Krenex, ale v obchodech najdete skleničky se sterilovaným křenem od různých výrobců.

Kromě klasické křenové pasty dostanete zjemněné jablky, smetanové, s brusinkami.

TIP: Nechce se vám dělat knedlíky? Křenová omáčka snese jako přílohu také vařené brambory nebo těstoviny.

Další recepty na křenovou omáčku najdete tady:

Zbyl vám křen? Zkuste náš další recept na šunkovou pěnu s křenem!

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jednoduchá křenová omáčka s vepřovým masem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jednoducha-krenova-omacka-s-veprovym-masem/