Hrnkový banánový chlebíček s vlašskými ořechy a čokoládou
Recept na tenhle banánový chlebíček se zrodil ve spolupráci s e-shopem OchutnejOřech.cz, odkud mi přišla parádní zásilka plná ořechů a semínek.
K přípravě receptu jsem si z balíčku vytáhla vlašské ořechy, mandlovou moučku a loupaná sezamová semínka. A taky špaldovou celozrnnou mouku.
Banánový chlebíček je jednoduchý, obsahuje nahrubo nasekané vlašáky a hořkou čokoládu, vršek zdobí podélně rozříznutý banán, který dává moučníku šmrncovní rustikální vzhled.
O příjemný kontrast se postarala bílá (loupaná) sezamová semínka, kterými jsem banánový moučník posypala před tím, než jsem ho šoupla do trouby.
Než se dostanu k samotnému receptu, mám pro vás pár slov k banánovému chlebíčku a postupu při pečení. Nepřeskakujte, čtěte.
Co je banánový chlebíček?
Banánový chlebíček (banana bread) je pečený moučník z banánů, oblíbený zejména v USA.
Poprvé se v kuchařských knihách objevil v polovině 30. let minulého století. Tehdy se začalo popularizovat pečení s jedlou sodou a americké hospodyňky hledaly recepty, kde by šlo sodu vhodně použít. Banánový chlebíček se brzy stal velkým hitem.
Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, základ tvoří rozmačkané, oloupané přezrálé banány. Obvykle se využívají ty, které doma nestihneme zkonzumovat a hledáme recepty na téma co se zbylými banány.
Banánový chlebíček se tradičně peče v podlouhlé obdélníkové formě, u nás v Česku jí říkáme forma na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbety.
Po rozkrojení je chlebíček velmi vláčný, sladký. Jednotlivé řezy se pokládají na talířek, často se zdobí šlehačkou, kolečky banánu, také se přelívají medem.
Jaké ingredience patří do banánového chlebíčku?
Základní suroviny pro banánový chlebíček tvoří:
- přezrálé banány
- mouka
- vejce
- cukr
- jedlá soda
- máslo nebo rostlinný olej
- špetka soli
Často se setkáte s nejrůznějšími variantami chlebíčku, pro obměnu se přidávají nasekané ořechy (obvykle vlašské nebo pekanové), čokoláda, mák, rozinky nebo jiné sušené ovoce.
Po upečení se banánový chlebíček může poprášit moučkovým cukrem nebo přelít citronovou polevou.
Jak upéct banánový chlebíček? Postup
Příprava banánového chlebíčku není věda ani pro začátečníky, nepotřebujeme žádné speciální kuchyňské vybavení.
Stačí větší mísa, vidlička na rozmačkání banánů a ruční stěrka nebo šlehací náčiní, s jehož pomocí vše smícháme dohromady.
- V míse rozmačkáme oloupané banány.
- Přidáme vejce, olej nebo rozpuštěné máslo, cukr, špetku soli, případně další ingredience jako ořechy, čokoláda, sušené ovoce. Promícháme.
- Nakonec ručně zapracujeme mouku smíchanou s jedlou sodou.
- Těsto vylijeme do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem.
- Pečeme asi hodinu v předehřáté troubě.
Forma na banánový chléb
Banánový chlebíček pečeme v obdélníkové podélné formě. Doporučuji vyložit ji pečicím papírem, aby šel chlebíček snadno vyjmout.
Vyložení formy vyžaduje pár šikovných střihů nůžkami a jednu bezva fintu, aby papír dobře přilnul ke stěnám.
Jak vyložit pečicím papírem formu na chlebíček?
- Odměřte si potřebnou velikost papíru podle formy.
- Všechny čtyři rohy papíru našikmo nastřihněte, aby se daly přeložit přes sebe a v rozích formy se nekrabatily.
- Formu na chlebíček vymažte máslem – dno i strany (to je ta bezva finta!).
- Papír s nastřiženými okraji vložte do formy a přitiskněte ke dnu i ke stěnám. Díky formě vymazané máslem se papír přilepí a bude hezky držet.
Pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, stačí vymazat okraje tukem a vysypat hrubou moukou nebo jemnou prosátou strouhankou.
Velikost formy: A ještě jedna důležitá věc – použila jsem formu na chlebíček o velikosti asi 31×13 cm.
Hrníčkový recept – jaký hrníček použít?
Tohle je hrníčkový recept na banánový chlebíček. Kouzlo hrníčkových receptů tkví v jednoduchosti, je však třeba si uvědomit, jak velký má hrníček pro odměření surovin být.
Hrníčkové kuchařky nabádají vzít si k ruce hrnek o objemu 250 ml. Máte ale představu, jak velký je takový hrníček?
Velmi doporučuji odměřit si množství pomocí odměrky. Do hrnku nalijte vodu a tu přelijte do odměrky.
Hrníček pro tento recept má mít objem 250 ml (tedy ¼ l).
Jedná se o menší hrníček, klasické hrnky na pití mají objem klidně kolem 300 ml.
Na banánech záleží (pečeme banánový chleba, přece)
Aby byl banánový chlebíček sladký a voněl po banánech, je nutné péct z opravdu vyzrálých plodů. Nebojte se sáhnout po banánech s černými tečkami na slupce, slupka může být dokonce zcela tmavá.
Nepleťte si však přezrálý banán s takovým, na kterým je už objevují bílé příznaky plísně. Plesnivý banán patří nekompromisně do koše.
Zralé žluté banány se hodí spíš k okamžité konzumaci, do banánového chlebíčku by potřebovaly ještě pár dnů dojít.
Receptů s banány je spousta. Pokud vás banánový chlebíček neoslovil, použijte banán do nepečeného dezertu, vždy jej však překryjte neprodyšnou vrstvou (například ochucená zakysaná smetana), aby banán na povrchu nezhnědl.
Jak nasekat nahrubo ořechy?
Než se dostanu k samotnému receptu – už jenom chviličku, slibuji, mám tu poznámku na téma jak nejlépe nahrubo nasekat ořechy, které se do banánového chlebíčku přidávají.
Ořechy (nebo čokoláda) se nejlépe „sekají“ pomocí většího kuchařského nože, který má čepel ve spodní části ve tvaru kolébky.
Na fotce vidíte můj TOP kuchařský nůž, který je velmi univerzální a který mi změnil pohled na krájení surovin v kuchyni.
Do pravé ruky (jsem pravák) si vezmu nůž, dlaní levé ruky přitlačím na horní (tupou) část čepele, a kolébkovým houpavým pohybem nasekám ořechy na prkénku.
Jde to velmi snadno, ořechy se při sekání nerozlétávají do stran, za chvíli mám posekáno a můžu je vhodit do těsta na chlebíček.
Ozdobení chlebíčku
Než vložíte chlebíček do trouby, položte na povrch těsta rozříznutý banán.
Moc hezky vypadá banán zahnutý lehce do obloučku. Pozor na to, jakým způsobem banán rozříznete, musí být možné vytvořit ze dvou půlek elegantní křivku.
Banán si připravte předem podle velikosti formy, jednoduše banán přiložte k povrchu, podle oka odhadnete, jestli se vám obě půlky do formy vejdou.
Rozříznutý banán položte na těsto semeníkem nahoru.
Náš banánový chlebíček obsahuje spoustu dobré hořké čokolády. Díky ní při pečení získá krásnou hnědavou barvu, proto jsem se rozhodla vršek chlebíčku poprášit loupanými sezamovými semínky. Jsou bílé a bílé také po upečení zůstanou. Vytvoří tak pěkný kontrast k tmavému těstu.
Dost rad a mouder, jdeme do kuchyně připravit si dobrotu z banánů!
Banánový chlebíček s ořechy a čokoládou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 3 ks banány (přezrálé, středně velké)
- 3/4 hrnek vlašské ořechy
- 3 ks vejce
- 1 hrnek špaldová mouka (ideálně celozrnná)
- 1/2 hrnek mandlová moučka OchutnejOřech.cz
- 1/2 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení
- 3/4 hrnek cukr krupice
- 1/2 lžička jedlá soda
- 3/4 tabulka hořká čokoláda (75 g, obsah kakaa kolem 70 %)
- vanilka
- SŮL
- bílé sezamové semínko OchutnejOřech.cz (na ozdobu)
- 1 ks banán (na ozdobu)
PRACOVNÍ POSTUP
- Nejprve si vyložíme formu na chlebíček pečicím papírem, rohy papíru nastřihneme, formu vymažeme máslem. Papír vložíme do formy a přitiskneme k okrajům (díky máslu se papír přilepí a nebude se kroutit).
- Troubu rozehřejeme na teplotu 170 °C (u horkovzduchu o něco méně).
- Vlašské ořechy a čokoládu nahrubo nasekáme.
- V míse rozmačkáme oloupané banány.
- Přidáme vejce, cukr, olej, vanilku, špetku soli. Dále nasekané ořechy a čokoládu. Promícháme.
- Přisypeme špaldovou mouku a mandlovou moučku smíchanou s jedlou sodou, opět promícháme.
- Hotové těsto vylijeme do připravené formy na chlebíček, neotálíme, hned dáme péct. Jedlá soda totiž hned začíná působit a my musíme dát pozor, abychom nepřišli o kypřící bublinky.
- Banánový chlebíček pečeme asi 1 hodinu (opravdu to trvá tak dlouho, než se těsto hezky propeče).
- Nakonec uděláme zkoušku špejlí, vpíchneme ji do těsta. Pokud špejli vytáhneme suchou, je hotovo, pokud na ní ještě ulpívá mokré těsto, necháme chlebíček ještě chvíli péct.
- Hotový chlebíček necháme vychladnout, opatrně vyjmeme z formy, krájíme a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další recepty na sladké chlebíčky na našem blogu: