Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky

domácí hovězí vývar

Poctivý hovězí vývar má výbornou chuť, úžasně voní a v období chřipek a nachlazení má téměř zázračné léčivé účinky.

U nás v rodině se hovězí vývar často podává také k večeři. Drožďové knedlíčky jsou česká klasika, recept na ně mám od babičky, polévku skvěle chuťově doplňují.

recept na hovězí polévku

Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky

Výborný hovězí vývar, nejenom že skvěle chutná, ale v době chřipek a nachlazení má také léčivé účinky.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 1 hod 30 min
Celkový čas: 2 hod
Porce: 6
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 500 g hovězí žebra
  • 1 CIBULE
  • 100 g celeru (asi 1/4 celeru)
  • 100 g mrkve (asi 2 střední mrkve)
  • 100 g petržele
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • BOBKOVÝ LIST
  • snítka zelené petrželky
  • 3 Stroužky česneku
  • sůl dle chuti
  • libeček
  • polévkové vaječné nudle (domácí/kupované)
  • nastrouhaná/nakrájená kořenová zelenina do hotového vývaru dle potřeby (mrkev, celer, petržel)

Na droždové knedlíčky:

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • majoránka
  • PEPŘ
  • SŮL
  • 1 stroužek česneku
  • strouhanka na zahuštění

PRACOVNÍ POSTUP

  • Hovězí žebro opláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou (asi 2 litry studené vody) a v osolené vodě přivedeme k varu.
  • Přidáme koření i nakrájenou zeleninu, přiklopíme pokličkou, která neuzavírá hrnec neprodyšně, protože polévka potřebuje otvor k “dýchání”.
  • Stáhneme teplotu plotýnky na minimum a vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem (táhnout).
  • Během vaření vývar hlídáme, aby zůstal čistý, a sbíráme vznikající vysráženou bílkovinu naběračkou.
  • Vývar scedíme, maso obereme a přidáme do vývaru.
  • Připravíme si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou přidáme do polévky a krátce povaříme, jen tak, aby změkla. Osolíme a přidáme libeček na dochucení polévky.

Drožďové knedlíčky:

  • V kastrůlku si na oleji rozpustíme čerstvé droždí (droždí rozdrobíme do vlažného oleje a pomalu mícháme), vzniklou směs nalijeme do misky. Necháme chvilku vychladnout a přidáme vejce, majoránku, pepř, sůl a česnek. Celou směs zahustíme strouhankou – směs by měla mít takovou konzistenci, aby z ní šly tvarovat kulaté knedlíčky. Správné těsto je nelepivé a nedrobí se. Já používám k promíchání těsta vidličku.
  • Knedlíčky dejte vařit do vývaru až nakonec. Knedlíčky jsou uvařené, když vyplavou na povrch.
  • Nudle do polévky uvařte zvlášť, aby se vývar nezakalil. Nudle se vaří cca 5-8 minut.

Ještě pár slov k receptu:

Do polévky místo drožďových knedlíčků můžete také zavařit knedlíčky játrové. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

co na hovězí vývar

Domácí hovězí vývar: tipy a rady

  • Vývar slouží jako základ do nejrůznějších omáček a sosů.
  • Přebytečný čistý vývar můžeme uchovat po jeho částečném odvaření a to tak, že ho zmrazíme v kostkovém tvořítku na led. Získáme tím výborný domácí “masox” bez chemie.
hovězí vývar s drožďovými knedlíčky
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hovezi-vyvar-s-drozdovymi-knedlicky/