Poctivý hovězí vývar má výbornou chuť, úžasně voní a v období chřipek a nachlazení má téměř zázračné léčivé účinky.
U nás v rodině se hovězí vývar často podává také k večeři. Drožďové knedlíčky jsou česká klasika, recept na ně mám od babičky, polévku skvěle chuťově doplňují.
Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky
Výborný hovězí vývar, nejenom že skvěle chutná, ale v době chřipek a nachlazení má také léčivé účinky.
Vytisknout
Připnout
Porce: 6
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g hovězí žebra
- 1 CIBULE
- 100 g celeru (asi 1/4 celeru)
- 100 g mrkve (asi 2 střední mrkve)
- 100 g petržele
- několik kuliček černého pepře
- několik kuliček nového koření
- BOBKOVÝ LIST
- snítka zelené petrželky
- 3 Stroužky česneku
- sůl dle chuti
- libeček
- polévkové vaječné nudle (domácí/kupované)
- nastrouhaná/nakrájená kořenová zelenina do hotového vývaru dle potřeby (mrkev, celer, petržel)
PRACOVNÍ POSTUP
- Hovězí žebro opláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou (asi 2 litry studené vody) a v osolené vodě přivedeme k varu.
- Přidáme koření i nakrájenou zeleninu, přiklopíme pokličkou, která neuzavírá hrnec neprodyšně, protože polévka potřebuje otvor k “dýchání”.
- Stáhneme teplotu plotýnky na minimum a vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem (táhnout).
- Během vaření vývar hlídáme, aby zůstal čistý, a sbíráme vznikající vysráženou bílkovinu naběračkou.
- Vývar scedíme, maso obereme a přidáme do vývaru.
- Připravíme si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou přidáme do polévky a krátce povaříme, jen tak, aby změkla. Osolíme a přidáme libeček na dochucení polévky.
Drožďové knedlíčky:
- V kastrůlku si na oleji rozpustíme čerstvé droždí (droždí rozdrobíme do vlažného oleje a pomalu mícháme), vzniklou směs nalijeme do misky. Necháme chvilku vychladnout a přidáme vejce, majoránku, pepř, sůl a česnek. Celou směs zahustíme strouhankou – směs by měla mít takovou konzistenci, aby z ní šly tvarovat kulaté knedlíčky. Správné těsto je nelepivé a nedrobí se. Já používám k promíchání těsta vidličku.
- Knedlíčky dejte vařit do vývaru až nakonec. Knedlíčky jsou uvařené, když vyplavou na povrch.
- Nudle do polévky uvařte zvlášť, aby se vývar nezakalil. Nudle se vaří cca 5-8 minut.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Do polévky místo drožďových knedlíčků můžete také zavařit knedlíčky játrové.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Domácí hovězí vývar: tipy a rady
- Vývar slouží jako základ do nejrůznějších omáček a sosů.
- Přebytečný čistý vývar můžeme uchovat po jeho částečném odvaření a to tak, že ho zmrazíme v kostkovém tvořítku na led. Získáme tím výborný domácí “masox” bez chemie.