Dýňové máslo

dýňové máslo

Už jste někdy slyšeli o voňavém dýňovém másle? Já se o tomto receptu dozvěděla z jednoho food časopisu, a protože sezóna dýní je právě v plném proudu, rozhodla jsem se pár dýní z naší zahrádky právě tímto způsobem zpracovat. Vy to můžete zkusit taky, recept je opravdu velmi snadný.

Dýňové máslo použijte jako klasické máslo na čerstvé pečivo nebo jako náplň při pečení sladkých šátečků, nebo třeba k dochucení bílého jogurtu.

dýňové máslo recept

Dýňové máslo

Netradiční recept z dýně – máslo! Je jemné a chutné, rozhodně vyzkoušejte.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 1 hod
Porce: 6 -8 menších zavařovacích sklenic
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 3-4 kg maslové dýně
  • 60 ml jablečného moštu nebo jablečné šťávy
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 skořice
  • 1,5 kávové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 polévková lžíce šťávy z vymačkaného citronu
  • 1 polévková lzíce vanilkového extraktu
  • špetka mořské soli

PRACOVNÍ POSTUP

  • Dýně rozkrojíme napůl, vydlabeme z nich semínka a poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
  • Po upečení necháme dýně vychladnout a oloupeme z nich slupku, případně ze slupky vydlabeme dužninu.
  • Vydlabanou dužinu vložíme do mixéru, přilijeme jablečný mošt a rozmixujeme dohladka.
  • Postupně přidáváme cukr, skořici a muškátový oříšek.
  • Směs přesuneme do hrnce a ohřejeme těsně pod bod varu. Poté stáhneme plamen a ješt 5 minut za častého míchání vaříme. Směs má tendenci prskat z hrnce, předejdeme tomu právě míchání a také částečným zakrytím pokličkou.
  • Po 5 minutách odstavíme, vmícháme vanilku, citronovou šťávu a špetku soli.
  • Hotové dýňové máslo dáme do vyvařených čtvrtlitrových zavařovacích sklenic a uchováváme v chladu.

Ještě pár slov k receptu:

V chladničce vydrží dýňové máslo až 4 týdny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Příprava dýňového másla je snadná

Máslová dýně a vliv na zdraví

  • Máslovou dýni ocení vegetariáni a maminky s malými dětmi. Je významným zdrojem fosforu, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby. Dále obsahuje železo a zinek, který pomáhá proti onemocněním štítné žlázy a prostaty.
  • Obzvláště dýňová semínka bývají doporučována mužům, kteří mají problémy se zvětšenou prostatou, nebo ženám s chronickými problémy s močovým měchýřem.
  • Chybí-li vám vitamín B2 (pro správné vidění), B3 (udržuje zdravou kůži a správnou funkci nervového systému), B5 (podílí se na trávení cukrů, tuků a bílkovin, zlepšuje kvalitu vlasů, kůže a nehtů), E (antioxidační účinky a pomáhá organismu využít vitamín K) nebo vitamín K (blokuje hromadění vápníku v tepnách), je pro vás dýně ideální.
  • Dýně také obsahuje spoustu vlákniny a při pravidelné konzumaci podporuje činnost střev – je dobrá jak na zácpu, tak na průjem, čistí střeva od parazitů.
  • V neposlední řadě je dýně velice chutnou surovinou pro spoustu receptů, na podzim by neměla chybět v žádné domácnosti.

TIP: Zkuste náš další dýňový recept: zapečená máslová dýně

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Dýňové máslo, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/dynove-maslo/