Drobenkový koláč se strouhanými jablky
Kluci posbírali okolo našich jabloní popadaná jablíčka, do toho víkend, prostě ideální čas něco dobrého upéct.
V sobotu nebylo moc času, manžela chytla záda a navíc jsem slíbila mamce, že jí pomůžu naložit sekačku do servisu, musela jsem tedy najít rychlý recept, který by poradil, co z jablek za zahrady upéct.
Volba padla na drobenkový koláč, proložený pořádnou vrstvou strouhaných jablek. Koláč je hotový cobydup a hlavně… moc si na něm pochutnáte!
Co potřebujete na drobenkový koláč
Základem drobenkového koláče je drobenka – to dá rozum už podle názvu. Drobenka do tohoto koláče mastnější a ne tak drobivá, navíc ji podrží pohromadě přidané vajíčko a vrstva jablek, smíchaná s pudinkovým práškem.
Suroviny:
- polohrubá mouka
- prášek do pečiva
- cukr
- máslo
- vejce
Drobenkový koláč – postup
Kouzlo drobenkového koláče spočívá v jeho jednoduchosti. Stačí pár ingrediencí a šikovné ruce, v tomto případě spíš prsty.
Těsto na drobenkový koláč se zpracovává konečky prstů, kdy se máslo rozemne a současně se smíchává s cukrem a moukou.
- Do mísy prosijeme mouku s kypřicím práškem, přidáme cukr, máslo, vejce. Zpracujeme na drobenku.
- Polovinu drobenkového těsta vysypeme na dno plechu, pokryjeme vrstvou ze strouhaných jablek, smíchaných s vanilkovým pudinkem (pouze prášek), cukrem a skořicí.
- Jablečná vrstva se zasype druhou polovinou drobenkového těsta a šup s koláčem do trouby, kde ho pečeme asi 40 minut.
Tip k jablkům
Pokud máte sladší jablka, můžete dát méně cukru. Až je nastrouháte, šťávu z nich neslévejte, krásně ji zahustí pudinkový prášek.
Kdo má rád, může k jablíčkům přidat nahrubo nasekané ořechy (moc dobré jsou vlašské), nebo přisypat hrst rozinek.
Drobenkový koláč se strouhanými jablky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Drobenkové těsto:
- 400 g polohrubá mouka
- 3/4 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 200 g cukr krupice
- 1 vejce
- 200 g MÁSLO
Jablečná vrstva:
- 5 jablek (větších)
- 1 pudinkový prášek vanilkový
- 120 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžička skořice (mletá)
PRACOVNÍ POSTUP
- Jablka oloupeme, rozpůlíme a nahrubo nastrouháme. Necháme v míse, šťávu nesléváme. Přidáme krupicový a vanilkový cukr, skořici, pudinkový prášek a vše promícháme.
- Vyšší pekáček o rozměrech cca 35×30 cm vyložíme pečicím papírem. Aby papír lépe držel, pomažeme dno pekáčku máslem, pečicí papír lépe přilne k podkladu.
- Do jiné mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce a nasekáme máslo.
- Konečky prstů zpracujeme na drobenku.
- Polovinu drobenky nasypeme do pekáčku, uhladíme.
- Na drobenku navrstvíme připravená nastrouhaná jablka.
- Nakonec nasypeme druhou polovinu drobenky a povrch zarovnáme.
- Dáme péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C, pečeme asi 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.