Tři kroky k dokonalému koktejlu

Skupina lidí pije koktejly

Domácí příprava koktejlů může být nejen zábavou, ale také společenskou událostí. Pokud chcete své hosty oslnit, je skvěle namíchaný drink sázkou na jistotu. Základem jsou ale kvalitní suroviny a pomůcky, které by vám doma neměly chybět. Bez čeho se v žádném případě neobejdete?

Nejznámějším barovým nástrojem je šejkr. Podle své zručnosti si můžete vybrat dvoudílný nebo třídílný se zabudovaným sítkem. A pokud se budete chtít před přáteli skutečně vytáhnout, můžete s ním natrénovat pár základních flairových triků.

Časté chyby při míchání koktejlů

barové pomůcky

Častou chybou při míchání koktejlů je nalévání jednotlivých surovin od oka. Tak ale jen těžko dosáhnete dokonalé chuti. Proto při přípravě vždy používejte odměrku, jigger. Pro bezchybné drinky doporučujeme do základní výbavy zařadit také strainer – sítko, bez kterého se žádný barman neobejde. Zamezuje částečkám potlučeného ledu z šejkru, aby se dostaly do hotového nápoje a zbytečně jej ředily. 

Pokud milujete Mojito, bude pro vás nezbytnou pomůckou také barmanský muddler – speciální palička, která vymačká šťávu a silice ze všech přísad. Stejně tak při přípravě koktejlů využijete také barmanskou lžičku s točitou rukojetí a míchací sklenici. 

Jen šejkr dobrý koktejl neudělá

Stejně důležité jako barmanské vybavení jsou kvalitní suroviny. Bez nich chutného koktejlu nedocílíte, i když se naučíte techniku sebelépe. Také v tomto případě platí, že kvalita vítězí nad kvantitou. Doporučujeme proto nakoupit méně druhů alkoholu, zato vybírejte skutečně kvalitní láhve. Nejenže lépe chutná, ale také snižujete riziko nepříjemných pocitů následující ráno. Vyplatí se proto do něj investovat, přesto v daném množství nezruinuje váš rozpočet. A postupně můžete svůj bar rozšiřovat.

Pro začátek si pořiďte tzv. bílé trio: vodku, gin a bílý rum. S touto trojicí vykouzlíte spoustu skvělých drinků, od Mojita až po Bloody Mary. Pokračovat můžete tequilou a tmavými destiláty, rumem a whisky. V barové polici se vám neztratí ani vermut nebo Campari, zvlášť pokud milujete koktejl Negroni. 

Dokonalé do posledního detailu

Máte kvalitní suroviny, potřebné pomůcky a know-how. Myslíte si, že teď už nic nebrání tomu, aby byli vaši hosté nadšení?

Drinky namíchané profesionálními barmany nejenom dobře chutnají, ale také krásně vypadají. I ten nejdokonalejší koktejl totiž může potopit nevhodná prezentace. Proto je nutné dbát vedle surovin a barmanských pomůcek také na výběr správného skla. Když už jste si dali práci s přípravou perfektního koktejlu, byla by škoda jej naservírovat do obyčejné sklenice, a nenechat ho plně vyniknout.

Na co nezapomenout před servírováním

nachlazené sklenice

Pokud chcete své domácí koktejly posunout ještě o level výš, doporučujeme sklenice před servírováním nachladit. Buď je vložte na 20–30 minut do mrazáku, nebo je naplňte ledem a chvíli ho v nich ponechejte. Nezapomeňte před nalitím koktejlu scedit přebytečnou vodu – i k tomu vám poslouží barmanské sítko.

Na led byste celkově neměli zapomínat. Jde o jednu z nejdůležitějších složek koktejlu, proto s ním nešetřete. Sklenici vždy naplňte až po okraj. Také u ledu dbejte na kvalitu. Měl by být čistě průzračný a bez prasklinek. Pak vám v koktejlu vydrží a nebude roztávat tak rychle. 

I když se může zdát, že pro domácí přípravu koktejlů je potřeba spousta barmanských pomůcek a surovin, věřte, že to za tu námahu stojí. Doma připravené drinky si vy i vaši přátelé zamilujete.

Zdroj fotografií: Envanto

O autorovi

Jana Russková

Doma mám několik hladových krků a že jsou někdy pěkně vybíraví. Vaření je tak pro mě každodenní záležitostí a proto mám ráda rychlé a chutné jídla. Nejraději se však věnuji pečení dobrot, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Tři kroky k dokonalému koktejlu, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tri-kroky-k-dokonalemu-koktejlu/