Cuketová bábovka
Můj manžel je zatížený na bábovky, a taky na štrúdl. Ale přeci jen, bábovka ke snídani u něj nakonec vyhrává! Takže peču bábovky, tvarohovou, třenou, mramorovou. Jenže mě nebaví pořád dokola péct klasiku, proto si občas dovolím malý výstřelek.
Má to jeden háček: nesmím mu předem říct, když je mezi ingrediencemi něco podezřelého. Až když vidím, jak mu chutná, až když je pryč i ten poslední drobek, mu to s malou dávkou škodolibosti prozradím.
Samozřejmě se vždy načuří, ale nakonec uzná, že bábovka byla výborná a že vlastně ani nic zvláštního nepoznal! Musím do něj přeci dostat i nějakou tu zelenou zeleninu, no ne?
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 3 ks vejce
- 2 dcl Olej vhodný na pečení a smažení
- 200 g cukr moučka
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce KAKAO TMAVÉ (holandského typu)
- 400 g cuketa (nastrouhaná nahrubo)
- 300 g polohrubá mouka
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- olej nebo máslo na vymazání a hrubá mouka na vyspání formy
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 175° C. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (používám silikonovou, bábovka jde pak vždy spolehlivě vyklopit).
- V míse vyšleháme vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme olej, skořici, kakao a nastrouhanou cuketu.
- Mouku smícháme s práškem na pečení a vmícháme do cuketového těstíčka.
- Těsto vlijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct. Pečeme asi 30 minut, ale jestli je bábovka hotová poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli nebo párátko. Vyndáme-li špejli suchou, je upečeno.
- Bábovku vyndáme na mřížku a necháme pár minut zchladnout. Poté vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
- Před podáváním pocukrujeme, nakrájíme na klínky a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Tip: Cuketová bábovka chutí připomíná perníkovou buchtu.
Cuketová bábovka: tipy a rady
- Já dávám cuketu i se slupkou, je v ní spousta vitamínů, o které bych nerada přišla. Nejlepší je mladá cuketa, ta má slupku měkkou, starší nebo větší cukety mají slupku tužší.
- Cuketa se v těstě úplně ztratí a když si někdo všimne, tak můžete tvrdit, že to je nastrouhané jablko.
- Díky cuketě je bábovka krásně vláčná, není vysušená.
TIP: Musí se silikonová forma na bábovku vymazávat? Vysvětlíme v našem článku.