čokoládový krém z avokada a hrušky

Čokoládový dezert s avokádem a hruškou do skleničky

Perfektně vypadají a ještě lépe chutnají: vyzkoušejte vrstvený tvarohový dezert do skla, kterým strhnete pozornost a nadchnete ty, kterým tuhle dobrotu nabídnete.

tvarohový dezert do skla s avokádem

Čokoládový dezert avokádo s hruškou do skleničky

Lahodný dezert do skleničky s čokoládovým krémem z avokáda a hrušky. Plný zdraví a vitamínů, báječně vypadá a ještě lépe chutná.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Čokoládová vrstva z avokáda a hrušky

Sněhobílá vrstva z tvarohu a mascarpone

  • 1 ks tvaroh (250 g, polotučný)
  • 1 ks mascarpone (200-250 g)
  • 2 lžíce cukr moučka

Další vrstvy:

  • nahrubo rozdrobené BEBE (nebo jakékoliv jiné sušenky bez náplně)
  • marmeláda
  • ovoce
  • oříšky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpulte avokádo a vyjměte pecku, vydlabejte dužinu nebo avokádo oloupejte (jde to i ostrou škrabkou, jen moc netlačte, aby odstraněná slupka nebyla zbytečně tlustá – připravíte se tak o „masíčko“ z avokáda).
  • V horké vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření a přidejte 4 lžíče smetany. Míchejte, až se smetana spojí s čokoládou.
  • Do šlehací nádoby nalejte rozpuštěnou čokoládu, nakrájejte avokádo, oloupanou hrušku a zasypte lžící třtinového cukru. Důkladně rozšlehejte ponorným mixérem – chce to trochu trpělivosti, zapomeňte na zbrklost. Avokádový krém nechte vychladnout.
  • Vymíchejte dohladka tvaroh, mascarpone a cukr. BEBE sušenky rozdrťte nahrubo.
  • Připravte si skleničky a jdeme vrstvit! Vrstvy pokládejte podle vaší fantazie, vždy je fajn kombinovat barevně kontrastní suroviny. Já jsem dolů nejprve vložila bílou vrstvu z tvarohu a mascarpone, poté marmeládu (můžete použít zchladlý ovocný rozvar). Na ovocnou vrstvu jsem nadrobila sušenky a celé jsem to korunovala čokoládovým krémem z avokáda a hrušky.
  • Vrch dezertu ozdobte ovocem a oříšky.
  • Nechte 1-2 hodiny vychladit v lednic a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

Sušenkovou vrstvu v dezertu do skla můžete vylepšit rozpuštěným máslem (tak se dělá klasický cheesecake) a připravit ze sušenek máslovou drobenku.
Místo hrušky použijte banán. Hruška s avokádem báječně ladí. Nemáte-li po ruce hrušku, vezměte banán; avokádo s banánem jsou také velmi dobrou kombinací pro výrobu chutného krému.
příprava na avokádový krém

příprava na avokádový krém

Avokádo, hrušku, banán osmažte na pánvi na trošce másla. Zvýrazní to jejich chuť a krém z ovoce pečeného na másle je ještě lahodnější.
Nechte si ve skle dostatek místa na čokoládový krém z avokáda: doporučuji zaplnit skleničku z 1/3 bílou tvarohovou vrstvou, 1/3 nechám ovoci a sušenkám a 1/3 avokádovému krému.
Toto množství se vejde zhruba do 4 skleniček o objemu cca 250 ml.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Měla jsem doma avokádo a přemýšlela jsem, co s ním. Tenhle kousek ovoce zažívá v poslední době obrovský boom, a to díky obsahu zdraví prospěšných živin a minerálních látek.

Avokádo je v podstatě malý zázrak, superpotravina, a jeden z nejzdravějších plodů, který na téhle planetě můžete sklidit. Obvykle se z avokáda připravují pomazánky naslano, různé kombinace s citrónem, vajíčky, zeleninou.

Protože byl víkend, kdy odpoledne začne rodina kroužit kolem kuchyně a shánět se po něčem dobrém na zub, rozhodla jsem se avokádo udělat ve sladké verzi, inspirované provedením cheesecake do skleničky.

tvarohový dezert do skla

Dezerty do skleničky: jak na to?

  • Tvarohové dezerty míchané s čerstvými sýry (mascarpone, ricotta) nebo se smetanou vypadají skvěle v hladké skleničce z průhledného skla. Jsou vidět jednotlivé vrstvy a vy si tak můžete krásně pohrát s barevností – výsledek vypadá úžasně lákavě, a přitom příprava je snadná, rychlá a bez pečení.
  • Pokud si vezmete k ruce skleničku s víčkem, je dezert vrstvený ve skle výborným řešením svačinky pro děti do školy, nebo se dá vzít s sebou na výlet. Protože se jí lžičkou, můžete se do něj pustit kultivovaně a s grácií, aniž byste zmazali sebe nebo okolí.
  • Na vrstvy dezertu použijte, co máte doma: velmi působivá je barevnost. Sněhobílý tvaroh nebo smetana, svěží ovocné pyré (červené jahodové, modré borůvky, zelené kiwi), sušenková vrstva v přírodních tónech a trochu tmavé čokolády pro rafinovaný kontrast. Na samý závěr ozdobte dezert čerstvým ovocem a ozvláštněte lístkem zelených bylinek (máta, meduňka).

Rozpůlené, zralé avokádo:

avokádo
Avokádo musí být zralé. Poznáte to tak, že když jej stisknete mezi prsty, nemá být tvrdé, ale musí lehce pružit. Pouze vyzrálý plod bude mít nasládlou máslovou a nikoliv trpkou chuť.

avokádový krém

avokádový dezert do skleničky
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Čokoládový dezert s avokádem a hruškou do skleničky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cokoladovy-dezert-s-avokadem/