Bramborové noky s baby špenátem
Špenát jsem jako dítě navštěvující školní jídelnu nesnášela. Nutno podotknout, že ve škole se obvykle neservíroval špenát v pravém slova smyslu, ale jen protlak nevábné vůně a barvy, zahuštěný poctivou dávkou mouky.
Když jsem si pak poprvé koupila čerstvý listový špenát, nevěřila jsem, že se z těch malých pevných lístečků dá vytvořit něco dobrého k večeři. A že se dalo! Nejenže je špenát po spaření na pánvi stále krásně zelený, ale má výbornou, nezaměnitelnou chuť, a chutná báječně… třeba v kombinaci s domácími bramborovými noky.
Tady je můj recept, pojďme na to!
Bramborové noky s baby špenátem
INGREDIENCE
Baby špenát:
- 500 g čerstvého baby špenátu
- 30 g MÁSLO
- 3 Stroužky česneku
- 150 ml smetana na vaření
- SŮL
- PEPŘ
- špetka muškátového oříšku
Bramborové noky:
- 80 g vařených brambor
- 1 lžička soli
- 50 g škrobové moučky (nemusí nutně být)
- 1 vejce
- 50 g krupice
- 100 g hrubé mouky
PRACOVNÍ POSTUP
- Těsto na noky je stejné jako příprava klasických bramborových knedlíků. Nejprve si v hrnci uvaříme do měkka brambory ve slupce, které po částečném vychladnutí oloupeme.
- Oloupané brambory nastrouháme – já strouhám na klasickém struhadle na jemno.
- Přidáme lžičku soli, posypeme škrobovou moučkou, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme krupici a hrubou mouku a z této směsi vypracujeme hladké a vláčné těsto. Nelekněte se, že těsto ze začátku trochu více lepí na ruce; po vypracování směsi budete mít krásný nelepivý bochánek těsta.
- Z uváleného hladkého těsta poté tvarujeme za pomoci dlaní středně velké koule. Velikost noků nechám na vás, záleží jestli máte rádi velké noky nebo spíše malé. Noky menší a střední velikosti se rychleji vaří. Pokud máte rádi klasické tvary, tak můžete těsto rozdělit na čtyři stejné díly a utvořit z nich klasické knedlíky nebo šišky.
- Noky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 10-12 minut (klasické knedlíky se vaří 15-20 minut).
- Hotový nok poznáme tak, že vyplave ze dna hrnce na hladinu, v tomto okamžiku ho necháme ve vodě ještě dvě minuty a poté ho vyndáme děrovanou naběračkou.
- Po uvaření noků, které dáme na chvilku do mísy a přikryjeme, aby nevychladly, se vrhneme na přípravu baby špenátu.
- Na plotně necháme na pánvi na nízkém stupni rozehřát máslo, do kterého vložíme omyté listy špenátu a necháme špenát spařit. To, že je špenát spařený poznáte tak, že se objem špenátových listů na pánvi zmenší zhruba na polovinu.
- Poté špenát dle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a nakonec špenát zalijeme smetanou na vaření.
- Ještě chvilku povaříme, dokud se přidaná smetana nezredukuje, a poté odstavíme z plotny. Ihned servírujeme – já vždy dávám špenát do hlubokého talíře a doprostřed naložím bramborové noky.
TIP: V obchodech prodávají většinou čerstvý špenát ve vaničkách o váze 125 g, ale někdy se poštěstí koupit velké, rodinné balení.