Bramborové lokše s povidly
Placky nebo také slovenské lokše jsou jednoduchou pochoutkou z vařených brambor, kterou můžete připravit ve slané i ve sladké variantě.
Recept na lokše je jednoduchý, stačí vám pouhé 3 ingredience (mouka, brambory a špetka soli).
Já jsem lokše dělala nasladko, potřela je švestkovými povidly a srolovala na způsob palačinek.
Jaký typ brambor na lokše a placky?
Možná jste si všimli, že v obchodě je možné koupit brambory varného typu A, B a C. Písmena značí, jak velké množství škrobu daná odrůda brambor obsahuje.
Na placky, lokše, škubánky se nejlépe hodí brambory typu C, které škrobu obsahují nejvíce. Říká se jim také moučné brambory a dobře se hodí do bramborových těst.
Bramborové lokše s povidly
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 kg brambory (typ C)
- 250 g polohrubá mouka
- SŮL (špetka)
- Švestková povidla
- cukr moučka
- MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Poté brambory nakrájíme na kostky a prolisujeme v lisu na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle.
- Nastrouhané brambory rozprostřeme na pracovní desce do tenké vrstvy. Osolíme je a v jedné vrstvě zaprášíme moukou. Poté pomocí rukou vypracujeme nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přidáme mouku.
- Z těsta odebíráme stejně velké kusy, rukama nebo pomocí válečku tvarujeme tenké lokše (placky).
- Pro pečení lokší si rozehřejeme litinovou pánev nebo samotnou plotnu ( lze upéct i na teflonové pánvi).
- Lokše opékáme vždy nasucho. Nejprve z jedné strany, dokud na placce neuvidíme hnědé puchýře. Lokši otočte a nechte ji na pánvi nafouknout.
- Hotové lokše klademe na sebe a zakrýváme miskou, abychom je udrželi teplé. Placky lze potírat rozpuštěným máslem, aby zůstaly vláčné.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
- Je libo další sladký recept? Zkuste Tvarohové placky podle mojí tchyně