Babí léto není spojené jen s koncem prázdnin, ale také s bohatou úrodou sezónního ovoce. Mezi nejoblíbenější patří švestky a blumy, které mají mnoho společného, ale zároveň se docela liší. Proč jsou blumy méně oblíbené a do jakých receptů se hodí nejvíce?
Švestky versus blumy – jaké jsou hlavní rozdíly?
Švestky i blumy patří mezi plody slivoní, ale rozdíl mezi nimi poznáte na první pohled – a zdaleka nejde jen o barvu. Blumy mají měkčí slupku, jsou větší a kulatější. Zároveň mají šťavnatější dužinu, a tak se skvěle hodí do koláčů, zatímco tvrdší a pevnější švestky se častěji zavařují nebo kompotují – na dezerty je ale samozřejmě využijete také.
Cenově jsou blumy o něco dražší, záleží ale na konkrétní odrůdě. V akci se během sezóny dají sehnat zhruba za 45 Kč/kg, a to ve všech větších supermarketech i na farmářských trzích. Naproti tomu akční cena švestek začíná už na 20 až 25 Kč/kg.
Ve slevách ale nyní najdete i další sezónní plodiny, například jablka, hrušky nebo hrozny. Spoustu inspirace nabízí například Penny leták od čtvrtka, který stejně jako vždy přináší akce na spoustu sezónních potravin – většinou dokonce od lokálních dodavatelů.
Slivoně navíc mají kromě švestek spoustu dalších odrůd. Mezi ty nejznámější patří například následující druhy.
- Špendlíky – jak už název napovídá, špendlíky jsou jednou z nejmenších odrůd. Vypadají tedy spíše jako žluté třešně. Dále je poznáte podle sladké chuti a velmi malé pecky.
- Mirabelky – podle výrazné vůně určitě poznáte i mirabelky. Jejich drobné kulaté plody mají pevnou slupku a jdou velmi dobře vypeckovat. Charakteristická je pro ně žlutá barva se zlatým nádechem.
- Blumy – těch existuje asi osm druhů. Většinou jde o žluté, zelené nebo fialovo-červené plody se žlutou dužinou. Navzájem se tedy podobají jen kulovitým tvarem a velikostí.
- Ringle – řadí se k největším odrůdám, které mají tužší dužinu. Zároveň jsou typické různým zbarvením. Můžete narazit na plody se zelenou, ale také se žlutou, nebo dokonce červenou slupkou.
Jak blumy prospívají našemu zdraví?
Blumy jsou pro náš organismus velkým přínosem. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny mají jen 61 kalorií na 100 gramů. Sladká chuť tedy není překážkou a dopřát si je můžete, i když se zrovna snažíte shodit pár kilo.
Navíc jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Konkrétně jde o vitamíny A, B a C, které naše tělo přirozeně čistí a podporují funkci imunitního systému. Důležitý je ale i vitamín E známý jako silný antioxidant.
Ve slupce se pak skrývají nenasycené mastné kyseliny, které chrání před bakteriální infekcí. A nesmíme zapomenout ani na minerály jako vápník, železo, draslík a nebo fosfor. Díky tomu blumy přispívají k optimální činnosti srdce a cév, mohou snižovat krevní tlak a pozitivně působí i na svaly, zuby a některé vnitřní orgány.
Nejlepší jsou v sezóně
Sezóna blum začíná v polovině srpna a trvá do začátku září. Právě teď je tedy ideální čas toto lahodné ovoce ochutnat. Výborné jsou jen tak samotné nebo v salátu, ale i ve formě smoothies, fresh džusů nebo domácích zmrzlin. A pokud nemusíte řešit štíhlou linii, budou se vám hodit také jako základ lahodných moučníků a dezertů.
Recept na Italský koláč z blum
Suroviny:
- 400 g blum
- 125 g cukru
- 125 g polohrubé mouky
- 60 g Hery
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- olej nebo máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Nejprve vyložte formu pečícím papírem, okraje vymažte tukem a vysypte moukou. Blumy omyjte a vypeckujte. Polovinu z nich pak nakrájejte na kousky a rozložte na dno formy.
Potom u všech vajec oddělte žloutky od bílků a smíchejte je v míse s třetinou cukru a citronovou kůrou. Přidejte změklou Heru a postupně také polohrubou mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte sníh, oslaďte ho zbylým cukrem a zlehka vmíchejte do směsi.
Připravené těsto rovnoměrně nalijte do formy na blumy a pečte asi 15 minut na 180 stupňů. Mezitím zbytek blum rozkrojte na čtvrtky a rozprostřete je na koláč. Pečte ještě zhruba 30 minut a poté vytáhněte z trouby. Po vychladnutí můžete podávat.