Banánové low carb lívanečky
Před třemi týdny jsem se vydala cestou nízkozacharidového stravování, módní výraz pro toto co frčí za hranicemi je low carb. Snažím se vařit zdravěji i doma pro ostatní, občas mi jde něco echt low carb propašovat na stůl snadno, něco hůře.
S čím však mám úspěch, jsou lívanečky bez mouky a přidaného cukru. Těsto se připravuje z jednoho banánu, což vím, není právě ultra nízkosacharidová potravina, ale pro umírněnou low carb stravu naprosto v pohodě. Navíc mám fajn pocit, že děcka si mlsnou něco zdravějšího než housku namazanou marmeládou.
Ačkoliv samotný recept na lívanečky vyžaduje jen pár ingrediencí, smažení chce grif a nějakou tu trpělivost, myslete na to.
Banánové low carb lívanečky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Lívance:
- 1 ks banán (středně velký, vyzrálý)
- 3 lžíce smetana na vaření (12%)
- 50 g MANDLOVÁ MOUKA
- 1 ks vejce (střední)
Na ozdobu:
- zakysaná smetana
- borůvky
- 1-2 kostička ČOKOLÁDA HOŘKÁ (nasekaná nožem)
PRACOVNÍ POSTUP
- Banán rozmačkáme v misce vidličkou na kašičku.
- Přidáme smetanu, vajíčko a mandlovou mouku, promícháme.
- K ruce si vezmeme nepřilnavou pánev, na ní rozpustíme máslo nebo kokosový olej, případně ghíčko (přepuštěné máslo) – jak kdo co má rád nebo v ledničce k dispozici. Omastku dáme střídmě, spíš jen lehce omázneme dno pánve!
- Plotýnku rozpálíme na střední plamen, nikoliv však na vysokou teplotu.
- Lžící klademe na pánev placičky a smažíme. Chvilku to potrvá, tím, že v těstě není mouka (a tudíž pojivý lepek), musíme s lívanečky opatrně. Jakmile po obvodu začnou zlátnout, zkuste, zda již drží pohromadě a je možné je otočit. Já je otáčím širokou, ohebnout plastovou obracečkou od Tescomy (nedám na ni dopustit 😊
- Z druhé strany stačí opéct kratší dobu, opět opatrně podeberte a servírujte na talíř.
- Zdobte podle chuti – dávala jsem lžičku zakysané smetany, pár borůvek a posypala nasekanou 80% čokoládou.
- Lívanečky jsou křupavé, voní po mandlích a banánu, a jsou jen sladce navinulé.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Low carb lívanečky: tipy a rady
- Místo mandlové mouky jsem použila pomleté mandle. Musím se polepšit a mandlovou mouku si koupit, případně si rovnou pořídit mlýnek, ve kterém si mandle semelu sama.
- Mandlová mouka se v low carb dá nahradit kokosovou (ještě jsem nezkoušela, množství tedy neporadím, ale předpokládám, že bude podobné jako u mandlové).
- Banán je lepší vyzrálejší, vůbec se nebojte použít takový, kterému již začíná slupka kropenatět černými tečkami.
- A pokud byste přezrálých banánů měli víc a nevěděli, co s nimi, zkuste náš recept na banánový chlebíček.