Po sklizni česneku nás čeká několik důležitých úkonů, které zajistí, aby uskladněný česnek vydržel co nejdéle.
Prvně je třeba česnek dobře vysušit, pak přichází na řadu čištění, a nakonec vhodné uložení, či úprava. Díky správnému uskladnění budete mít po ruce zásobu kvalitního česneku až do jara.
1) Sušení česneku
Čerstvě vytahaný česnek zbavíme přebytečné hlíny, ale pozor, s palicemi nijak nepoklepáváme, mohly by začít hnít.
Česnek svážeme do trsů po 10-20 kusech a zavěsíme, nejlépe venku. Je dobré česnek umístit pod stříšku, aby zbytečně nevlhnul. Po čtrnácti dnech by měl být dokonale vysušený a můžeme přistoupit k dalšímu kroku.
2) Čištění česneku
Česnekové trsy rozdělíme. U každé jednotlivé palice nejprve nůžkami zkrátíme kořínky tak, aby jich zůstalo na půl centimetru. Pokud bychom je ostříhali celé, mohla by se do česneku dostat vlhkost a palice začít plesnivět.
Po ostříhání kořínku zastřihneme vrchní nať dle libosti, ne však méně než deset centimetrů. Pokud budete chtít uplést česnekový věnec, je lepší nať vůbec nezkracovat, můžete ale vytrhat nevzhledné lístky.
Pak už jen každou palici oloupeme z té nejhorší vrstvy a máme hotovo.
Recepty s česnekem:
Jehněčí pečené na česneku s rozmarýnem
Jak udělat jednoduchou sýrovou pomazánku s česnekem?
Krůtí stehno na česneku s rýží
Osvědčená sýrová pomazánka s česnekem
3) Uložení česneku
Zavěšení
K nejvhodnějšímu uložení česneku patří zavěšení. Buď si vytvoříme dekorativní věnce, které zavěsíte v chladné místnosti, například v předsíni, nebo jen tak svážeme zhruba deset palic k sobě a pověsíme do garáže nebo do sklepa.
Takto uložený česnek vydrží v dobré kondici až do jara.
TIP: V žádném případě nevěšte česnek ven, jednotlivé stroužky by mohly namrznout a začít plesnivět.
Zamrazení česneku
Další možností, jak česnek uložit, je vyloupat jej a uložit do krabičky a dát na mrazák. Tato varianta je na začátku pracnější, ale poté, co jej z mrazáku vytáhnete, je jako čerstvý.
Naložení česneku do oleje
Česnek můžete také naložit do oleje. Stejně jako v předchozím případě musíte jednotlivé stroužky česneku oloupat, naskládat do skleniček a zalít kvalitním jedlým olejem.
TIP: Přidejte k oleji oblíbené koření, naložený česnek získá na pikantnosti
Česneková pasta
Dobrou variantou zpracování česneku je česneková pasta. Dělá se tak, že oloupaný česnek z několika palic rozemelete se solí. Uložení do lednice je nutné, počítejte s tím, že pasta má kratší životnost.
Text: Petr Kubeň