Treska je poměrně levná a dobře dostupná mořská ryba. Jednoduchá na přípravu, báječně chutná. Tento víceméně dietní recept patří mezi klasiku, známou po celém světě.
Treska se připravuje na másle, potřebovat budeme dvě pánve. Jdeme vařit!
Treska na pánvi s citronovým máslem
Rychlý a chutný recept – treska na citronovém másle.
Vytisknout
Připnout
Porce: 2
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Tresku vyndáme z ledničky a necháme asi 30 minut v pokojové teplotě. Ze všech stran ji okořeníme směsí na ryby a osolíme.
- Na pánvi rozpálíme olej, na němž filety z tresky orestujeme.
- Na druhé pánvi zvolna na plotýnce zapnuté na nízký stupeň rozehřejeme máslo. Přidáme dvě lžíce citrónové šťávy, nejlépe z bio citrónu, směs důkladně promícháme a necháme lehce prohřát.
- Dejte pozor, máslo se nesmí moc zahřát, aby se nepřepálilo.
- V omáčce obalíme orestovanou tresku a podáváme. Hotové filety můžeme na talíři dozdobit plátky citrónu.
Ještě pár slov k receptu:
Tresku podáváme s bramborami, připravenými na způsob, jaký máte rádi.Tip na rychlou a zdravou večeři.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Treska: rady a tipy
- Na rozdíl od jiným mořských ryb neobsahuje treska tolik omega 3 mastných tuků. Přesto obsahuje velké množství živin a látek, prospěšných pro lidský organismus.
- Treska se hodí k vyrýsování postavy a k redukci hmotnosti. Je bohatým zdrojem bílkovin, není však příliš tučná.
- Treska se dá péct na pánvi i v troubě, grilovat. Pohlreich doporučuje podávat tresku s pestem, tak, jak je způsob úpravy této ryby oblíbený v Austrálii.
- Kluci v akci nabízejí hned dva recepty s treskou: jednak pečenou s remuládou, nebo pošírovanou s česnekovo-petrželkovým máslem.
- V dalších receptech lze treska péct se zeleninou, třeba s fazolovými lusky a hráškem, nebo ji zapékat v bešamelu.