Banánový chlebíček patří mezi moje dlouholeté a osvědčené receptury. Milují ho dětí i dospělí, navíc skvěle zužitkujete přezrálé banány.
Nebojte se ani banánů s tečkami, takové jsou sladší a dodají banánovému chlebíčku plnou banánovou chuť. Množství podle receptu je určené pro formu na biskupský chlebíček o rozměrech 25x12x10 cm.
Rychlý banánový chlebíček
Zbyly vám banány? Vyzkoušejte rychlý recept na vláčný banánový chlebíček!
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 250 g HLADKÁ MOUKA
- 0,5 lžička jedlá soda
- 1 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- 200 g cukr krupice
- 0,5 lžička muškátový oříšek (mletý)
- 1/2 lžička SŮL
- 3 ks vejce
- 4 ks banán (vyzrálý)
- 200 g MÁSLO (změklé + máslo na vymazání formy)
PRACOVNÍ POSTUP
- Formu vyložíme pečicím papírem a vymažeme máslem.
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme sodu, kypřicí prášek, cukr, mletý muškátový oříšek, sůl a směs dobře promícháme.
- V druhé míse rozmačkáme vidličkou banány dohladka, přidáme vejce a také vše dobře promícháme.
- Směs banánů a vajec přidáme k sypkým ingrediencím, spojíme dohromady.
- Nakonec zapracujeme změklé máslo. Mícháme tak dlouho, dokud se máslo již neodděluje a těsto je krásně hladké.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 – 70 minut.
- Necháme vychladnout, krájíme a podáváme
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Jestli je chlebíček upečený, vyzkoušíme špejlí (musí zůstat po vytažení čistá, aniž by se na ni přichytávalo syrové těsto).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Banánový chlebíček: rady a tipy
- Banana bread neboli banánový chlebíček je obrovským hitem v USA v Autrálii, dokonce má i svůj vlastní svátek, který se jmenuje National Banana Bread Day.
- Recept vymyslely hospodyňky ve 30. letech v době velké hospodářské krize, kdy byly čerstvé banány téměř nedostupné. Na trzích se daly koupit pouze přezrálé změklé banány, které již k normálnímu jídlu nebyly. Čím přezrálejší banány, tím je chuť chlebíčku intenzivnější.
TIP: Zkuste náš další recept na BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK