Kuřecí stehna na paprice
Kuřecí na paprice se smetanou je jednou z omáček, kterou mám spojenou s kuchyní mojí babičky. Ta dělávala na paprice slepici a maso pak do omáčky natrhala. Sama mám nejraději kuřecí stehna, jsou dostatečně šťavnatá, ne tak suchá jako prsa.
U nás frčí verze stehna s kůží, zatímco někteří strávníci preferují kuřecí stehýnka holá. Apropos, tuk je nositelem chuti, a pokud budete při přípravě omáčky postupovat správně, tedy maso nejprve zprudka opečeme dozlatova, nebude kůže ani po dlouhém pomalém dušení masa blátivá.
Kuřecí stehna na paprice
Kuřecí stehna na paprice v omáčce zjemněné smetanou. Uvařeno s láskou v litinovém hrnci, snědeno během chvíle záhy po servírování na stůl.
Vytisknout
Připnout
Porce: 3
INGREDIENCE
- 3 kuřecí stehna
- 1 ks CIBULE (větší)
- 2+1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 50 ml vysokotučná smetana 30 % a více
- 750 ml kuřecí vývar nebo voda
- 2 stroužek ČESNEK (volitelně)
- cukr
- SŮL
- PEPŘ
- ocet nebo citronová šťáva
Na jíšku
- 80 g HLADKÁ MOUKA
- 80 g MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Kuřecí stehna omyjeme, zbavíme je případných zbytků peří a brků. Osušíme, osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.
- V hrnci se silným dnem (používám LITINOVÝ HRNEC – tenhle typ nádobí je absolutně nejlepší, nemá konkurenci) rozpálíme sádlo, pozor, aby se nezačalo přepalovat. Vložíme do hrnce kuřecí stehna kůží dolů a smažíme dozlatova. Pak otočíme a smažíme i na druhé straně.
- Maso na chvíli vyndáme na talíř, do výpeku přidáme lžíci sádla a vsypeme pokrájenou cibuli. Mícháme, dokud nedostane světlounce nazlátlou barvu – ne víc!
- Přisypeme sladkou papriku, zamícháme, krátce necháme zpěnit. Stačí půl minuta, aby se paprika nepřipálila.
- Do hrnce na cibulový základ vrátíme kuřecí stehna, zalijeme vývarem. Stehna by měla být ponořená zhruba z poloviny až ze dvou třetin.
- Jakmile se tekutina začne vařit, stáhneme teplotu, aby základ na omáčku jenom probublával. Kdo má rád, přidá česnek – oloupaný a nakrájený na plátky. Přiklopíme poklicí a necháme pomalu táhnout, dusit, asi 45 minut.
- Ke konci si připravím jíšku: na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a na středním plamenu mícháme. Jíšku připravte světlou, nikoliv tmavou.
- Z omáčky vyndáme maso na talíř, udržujeme jej v teple, např. ve vyhřáté troubě.
- Do bublající omáčky zavaříme jíšku, mícháme a při mírném varu povaříme asi 5 minut.
- Omáčky jsem se naučila mixovat ve stolním mixéru. Jsou krásně hladké a jemné. Totéž provedeme s touto omáčkou. Nalijeme ji do nádoby a umixujeme – pozor, omáčka je horká! Používám velkou nádobu v mixéru, případně umixujte omáčku na dvakrát.
- Jakmile je omáčka hladká, přidáme smetanu, dále už nevaříme. Dochutíme octem, lžičkou až dvěma cukru, podle chuti dosolíme a opepříme.
- Na talíř aranžujeme maso, přeléváme ho omáčkou. Podáváme s knedlíkem nebo rýží, u nás kuřecí na paprice chutná i s chlebem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Kuřecí stehna na paprice se smetanou: tipy a rady
- Ocet na ochucení omáčky obvykle nepoužívám kvasný, ale mám doma jablečný. Tyhle octy jsou jemnější než ty klasické za pár korun. Místo octa lze s úspěchem použít citronová šťáva.
- Omáčku zjemněte vysokotučnou smetanou (tedy s obsahem tuku 30 % a víc), žádná smetana na vaření s obsahem tuku 12 %! Po přidání smetany už omáčku nevařte, méně tučné smetany mají tu tendenci se při vaření srážet. Přečtěte si o rozdílech mezi zakysanou smetanou, smetanou na vaření, vysokotučnou smetanou.
- Pokud doma nemáte hotový kuřecí vývar, pomozte si nějakým dobrým bujónem. V obchodech se dají koupit kvalitní, bez glutamátu a chemie. Nejsou úplně za pár korun, ale s omáčkou dělají divy. V lepších obchodech nebo na internetu koupíte vývar hotový, moc hezkou nabídku najdete třeba tady: Konecnevyvar.cz