Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem
Moje mamka je mistr přes pečení kynutých koláčů, nejčastěji dělá na plech kecaný třemi druhy náplní: tvarohem, mákem a povidly. Jenže to byste doma nemohli mít mlsné chlapy, z nichž jeden prostě nemá rád mák (a vlastně ani povidla).
Řeč je o mých pubertálních klucích. Zatímco starší z nich kecaný koláč od babičky miluje, mladší ho kvůli zmíněným dvěma ingrediencím úspěšně ignoruje. Naštěstí bere na milost tvaroh.
Proto jsem při pečení dalšího kynutého koláče právě tvaroh požádala o přátelskou výpomoc a doplnila ho švestkami. Tahle kombinace na koláči chutná skvěle, a navíc mám jistotu, že se po koláči zapráší.

Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Kynuté těsto na plech:
- 30 g droždí
 - 4 lžíce cukr krupice
 - 200 ml MLÉKO
 - 400 g HLADKÁ MOUKA
 - 100 g MÁSLO
 - 2 ks žloutek
 - citronová kůra
 - SŮL
 - MÁSLO (na vymazání plechu)
 
Tvarohová náplň:
- 500 g tučný tvaroh
 - 1 vanilkový cukr
 - 150 g cukr moučka
 - 1 kg švestek
 
Drobenka:
- 80 g MÁSLO
 - 80 g cukr krupice
 - 80 g polohrubá mouka
 
PRACOVNÍ POSTUP
- Nejprve zaděláme na těsto: Ohřejeme mléko, až je vlahé, ale nikoliv horké. Přidáme lžíci cukru a zamícháme. Rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
 - Rozehřejeme máslo, opět – nesmí být horké. Dobře to jde v mikrovlnce.
 - Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Rozklepneme vejce, k mouce přidáme pouze žloutky. Dále přidáme zbytek cukru, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme rozpuštěné máslo.
 - Vařečkou zamícháme a vytlučeme na hladké lesklé těsto, buď ručně, nebo zapojíme kuchyňského robota.
 - Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 45 minut. V průběhu kynutí můžeme těsto srazit vařečkou, podpoříme tak další kynutí.
 - Vyndáme z lednice tvarohy současně ve chvíli, kdy dáme kynout těsto. Pokud bychom nádivku dělali ze studených tvarohů, nemuselo by se kynuté těsto pod tvarohem rovnoměrně propéct.
 - Plech vymažeme máslem, doprostřed položíme vykynuté těsto a prsty rozprostřeme po celé ploše plechu.
 - Tvarohy smícháme s moučkovým cukrem a vanilkou, nádivkou pomažeme povrch koláče.
 - Švestky omyjeme a vysušíme. Rozloupneme, vypeckujeme a poklademe jimi tvarohovou nádivku. U nás bylo zvykem klást ovoce na koláč řeznou stranou nahoru. Pokud jsou švestky kyselé, posypeme je dvěma třemi lžícemi krupicového cukru.
 - Připravíme si žmolenku a posypeme jí švestky.
 - Troubu předehřejeme na 170 °C (peču bez horkovzduchu!), vložíme dovnitř připravený koláč a pečeme v klidu a míru krásných 45 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
 - Kynutý koláč necháme vychladnout, nakrájíme na řezy a podáváme.
 
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:

Kynutý koláč na plech se švestkami a tvarohem: tipy a rady
- Na vymazání plechu na kynutý koláč si schovávám obal od vypotřebovaného másla. Je dost mastný a vždycky se na něm najdou uchycené zbytky máslíčka, na vymaštění plechů ideální. Někdo dává na plech i pečicí papír, mně se osvědčilo právě máslo.
 - Kromě švestek si s tvarohovou nádivkou na kynutém koláči rozumí i další ovoce: meruňky, ale třeba i rybíz. Nebo ovoce, které máte doma či vám vyrostlo na zahrádce a nestačíte ho konzumovat syrové.
 - Co mám novou troubu, nepoužívám horkovzduch. Peču jen na dolní a horní ohřev, sice to déle trvá, ale koláče jsou rovnoměrněji propečené, nemají připálené okraje.
 - Drobenka podle receptu je dostatečně mastná, používá tři základní ingredience: máslo, polohrubou mouku a krupicový cukr v poměru 1:1:1
 - Pokud doma mám, tak ½ klasické bílé mouky nahrazuji špaldovou. Koláč má lehce oříškovější chuť.
 - Recept mám od Kluků v akci, v originále byly meruňky bez tvarohové nádivky, recept najdete TADY.
 - U nás máme rádi těsta tak akorát, aby ho v koláči nebylo příliš. Od mamky jsem se naučila, že na klasický plech se připravuje kynuté ze 40 dkg mouky, pak je tak akorát vysoké – tohoto moudra se držím.
 

TIP: Stále chuť na kynuté? Zkuste náš další recept, kynutou bábovku s marmeládou!
