králík na česneku

Pečený králík na česneku

“Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa už to nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?”

Vzpomínáte na Slunce, seno a pár facek? Králík se patrně objevoval u Škopků na stole hodně často, a aby taky ne, dříve byl chov králíků poměrně snadnou a levnou cestou, jak se dostat k domácímu chutnému masu.

Doba pokročila a dnes králík patří mezi vyhledávané pochoutky, za které zaplatíte nemalý peníz – ať už v chladicím pultě v obchodě, nebo v dobré restauraci.

Pokud dostanete od známých mladého králíka z domácího chovu, je to malý zázrak, se kterým se sluší po kuchařsku naložit, jak nejlépe umíte. Nám doma nejvíc chutná pečený králík na česneku, o jehož recept se s vámi ráda podělím.

pečený králík recept

Pečený králík na česneku

Pečený králík na česneku se snítky rozmarýnu, podávaný se špenátem a bramborovými klouzáky.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 2 hod 30 min
Porce: 3 -4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 1 naporcovaný králík bez hlavy
  • 2 prorostlé vepřové krkovice (nebo uzený bůček, slanina)
  • 4 Stroužky česneku
  • 1 CIBULE
  • SŮL (drcený kmín)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • snítky rozmarýnu
  • máslo na vymazání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpalte troubu na střední stupeň.
  • Králíka očistěte a potřete česnekem utřeným se solí. Krkovici osolte.
  • Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem, dno vyskládejte cibulí nakrájenou na kolečka.
  • Na cibuli položte porce králíka a krkovice, okmínujte.
  • Vložte do trouby a nechte péct, podlévejte vodou nebo vývarem, maso přelévejte vypečenou šťávou.
  • Snítky rozmarýnu nejlépe vložte až po hodině pečení.
  • Zhruba po 2,5 hodinách by měl být králík upečený.

Ještě pár slov k receptu:

Podávejte se špenátem a bramborovými špalíčky nebo chlupatými knedlíky (klouzáky).
Doba pečení závisí na typu trouby – každá peče jinak, závisí také na kvalitě a stáří masa. Králíka jsem pekla v horkovzdušné troubě nejdříve na 150 °C, po hodině jsem teplotu o 20 °C stáhla.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

králík na česneku

Králičí maso

  • Králičí maso patří k dietním, pochutnají si na něm tedy i ti, kdo si hlídají linii. Je málo tučné, snadno stravitelné a zdravé. Svým složením se blíží masu kuřecímu a telecímu.
  • Maso králíka samo o sobě má poměrně nevýraznou chuť, proto je vynikající v kombinaci s česnekem, kmínem, a aby si zachovalo vláčnost, pečeme ho na slanině nebo s jiným kusem prorostlého masa.
  • Na pečení králíka si vyhraďte dostatek času, králičí maso snese pečení v troubě klidně po dobu 2-3 hodin, maso průběžně podlévejte a šťávou přelévejte maso.
  • Králík je vynikající s pečeným šrůčkem uzeného bůčku (dělá moje tchyně), já jsem přiložila 2 prorostlé vepřové krkovice, někdo peče s kachnou – vyzkoušejte
králík na česneku
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pečený králík na česneku, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/peceny-kralik-na-cesneku/