Pečený králík na česneku
“Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa už to nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?”
Vzpomínáte na Slunce, seno a pár facek? Králík se patrně objevoval u Škopků na stole hodně často, a aby taky ne, dříve byl chov králíků poměrně snadnou a levnou cestou, jak se dostat k domácímu chutnému masu.
Doba pokročila a dnes králík patří mezi vyhledávané pochoutky, za které zaplatíte nemalý peníz – ať už v chladicím pultě v obchodě, nebo v dobré restauraci.
Pokud dostanete od známých mladého králíka z domácího chovu, je to malý zázrak, se kterým se sluší po kuchařsku naložit, jak nejlépe umíte. Nám doma nejvíc chutná pečený králík na česneku, o jehož recept se s vámi ráda podělím.
Pečený králík na česneku
INGREDIENCE
- 1 naporcovaný králík bez hlavy
- 2 prorostlé vepřové krkovice (nebo uzený bůček, slanina)
- 4 Stroužky česneku
- 1 CIBULE
- SŮL (drcený kmín)
- 1 lžíce hladké mouky
- snítky rozmarýnu
- máslo na vymazání
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpalte troubu na střední stupeň.
- Králíka očistěte a potřete česnekem utřeným se solí. Krkovici osolte.
- Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem, dno vyskládejte cibulí nakrájenou na kolečka.
- Na cibuli položte porce králíka a krkovice, okmínujte.
- Vložte do trouby a nechte péct, podlévejte vodou nebo vývarem, maso přelévejte vypečenou šťávou.
- Snítky rozmarýnu nejlépe vložte až po hodině pečení.
- Zhruba po 2,5 hodinách by měl být králík upečený.
Ještě pár slov k receptu:
Králičí maso
- Králičí maso patří k dietním, pochutnají si na něm tedy i ti, kdo si hlídají linii. Je málo tučné, snadno stravitelné a zdravé. Svým složením se blíží masu kuřecímu a telecímu.
- Maso králíka samo o sobě má poměrně nevýraznou chuť, proto je vynikající v kombinaci s česnekem, kmínem, a aby si zachovalo vláčnost, pečeme ho na slanině nebo s jiným kusem prorostlého masa.
- Na pečení králíka si vyhraďte dostatek času, králičí maso snese pečení v troubě klidně po dobu 2-3 hodin, maso průběžně podlévejte a šťávou přelévejte maso.
- Králík je vynikající s pečeným šrůčkem uzeného bůčku (dělá moje tchyně), já jsem přiložila 2 prorostlé vepřové krkovice, někdo peče s kachnou – vyzkoušejte